Άρθρο Localit 11 Μαΐου, 2015

Ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

ΓΕΝΙΚΗΟλοκληρώθηκαν  το Σάββατο το απόγευμα  στη Χαλκιδική οι εργασίες του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Το φετινό συνέδριο    διεξήχθη σε μια δύσκολη για τη χώρα χρονική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα είναι ανοιχτά αρκετά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, όπως η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, το μεταναστευτικό, τα οικονομικά των δήμων, η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των κοινωνικών δομών κ.α.

Το Localit.gr παρουσιάζει όλες τις  ομιλίες και  τις εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν  για να δείτε όλες τις αναρτήσεις  πατήστε εδώ  

______________________________________

ΤΖΙΤΖΙΟΣΔήμαρχος Σιθωνίας Γ. Τζίτζιος: Να ενώσουμε δυνάμεις βάζοντας πάνω από όλα την Αυτοδιοίκηση

Στην ανάγκη συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω από κόμματα παρουσίασε ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σιθωνίας Γ. Τζίτζιος. «Με χαοτικές περικοπές και μειώσεις πόρων» δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. «Είστε εδώ για να διεκδικήσουμε αυτά που αρμόζουν σους δήμους μας και στους πολίτες μας. Είμαστε εδώ γα να παλέψουμε για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

________________________________________

ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥΛάζαρος  Κυρίζογλου: Η Κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο έχει λάβει τις αποφάσεις της

Ο Προέδρος της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου και Δήμαρχος  Αμπελοκήπων-Μενεμένης στον χαιρετισμό του εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο, αλλά έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της για το νέο χωροταξικό. Η αντιμετώπιση της αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία δεν είναι η πρέπουσα. Βιώνουμε την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής μας κατοχύρωσης χωρίς καμία προειδοποίηση, επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δέσμευση των αποθεματικών μας , τόνισε και συμπλήρωσε ότι η αυτοδιοίκηση είναι ανοικτή και  επιδιώκει το διάλογο, ωστόσο «είμαστε αντίθετοι σε αιφνιδιασμούς και σε μονομερείς ενέργειες». Τι  νόημα έχει τώρα το άνοιγμα της αναθεώρησης του χωροταξικού του Καλλικράτη χωρίς την αυτοδιοίκηση και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι αυτό που θα αποφασιστεί θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές τη νέας περιόδου», αναρωτήθηκε ο Λ. Κυρίζογλου.  Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι η δυνατότητα να λειτουργούμε, έστω και στοιχειωδώς, με τη ΠΝΠ και με το άνοιγμα του χωροταξικού δημιουργούνται διασπαστικές καταστάσεις στην περιφέρεια, «αυτό που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι διάλογος», «πρώτα ξεκινά τη συζήτηση στη βουλή και μετά μιλάει μαζί μας είναι κατ’ επίφαση διάλογος αυτό. Πρόκειται για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Τέλος ως πρόεδρος της ΠΕΔ κατέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την αυτοδιοίκηση.

___________________________________

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣΠεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστα: Να καθιερωθεί συστηματική  συνεργασία δήμων και περιφερειών

Ο διάλογος που κάνουμε έχει ιδιαίτερο θεσμικό, πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα είναι χρήσιμα για την αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση κατάφερε να είναι αποτελεσματική κατά τη περίοδο της κρίσης. «Περάσαμε  με πολύ καλό βαθμό τη μάχη συνεισφέραμε στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, αντέξαμε στην ισχυρή πίεση των περικοπών των προϋπολογισμών μας και ταυτόχρονα καταφέραμε να είμαστε στο πλευρό των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η αυτοδιοίκηση παρά τις μειώσεις που υπέστη κατάφερε να είναι αποτελεσματική και να φέρει απτά αποτελέσματα». Όμως πέρα από το παρελθόν πρέπει να πούμε και για το μέλλον υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι οι δήμοι δημιουργούν τις συνθήκες και αποτελούν τις ατμομηχανές ανάπτυξης. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατέθεσε πρόταση προκειμένου οι δύο θεσμοί να λειτουργούν ενωμένοι. Ο περιφερειάρχης πρότεινε να καθιερωθεί μια τακτική συνεδρίαση των  δημάρχων και των περιφερειαρχών μία φορά κάθε μήνα. Αναλυτικά

______________________________

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣΚώστας Αγοραστός πρόεδρος ΕΝ.ΠΕ: Χτίζουμε Γέφυρες- Όχι Σινικά τείχη

Πάμε να φτιάξουμε εμείς το μέλλον μας από την αρχή… Χρειάζεται ξανά να πιέσουμε για το αυτονόητο , να βάλουμε προτεραιότητες για τους πολίτες, σημείωσε χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός.

Πρόσθεσε δε ότι η θέση των περιφερειών ήταν ξεκάθαρη απέναντι στην εθνική προσπάθεια, βάζοντας πάνω απ’ όλα τη χώρα. Σε μια εθνική καταστροφή κανείς δεν είναι προστατευμένος. Χτίζουμε γέφυρες όχι Σινικά Τείχη.

Προέταξε την πρόθεση συνεργασίας  των περιφερειών με τους δήμους της χώρας και ενότητα δυνάμεως με στόχο να κερδηθεί το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.

Ζητάμε είπε να κτίζουμε γέφυρες συμμάχους, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα,  για να υπάρξει σχέδιο για το αύριο χρειάζεται   ευρύτερη συναίνεση.

Αναλυτικά

_______________________________

ΤΣΑΡΟΥΧΑΜ. Κόλια-Τσαρουχά: Η Τ.Α. πρέπει να αποτελέσει  προπύργιο  αναπτυξιακής πορείας της χώρας

Προαπαιτούμενη όσο και χρήσιμη, χαρακτήρισε την ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που γίνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου της  ΚΕΔΕ, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης( Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στο χαιρετισμό της.

Δήμοι και κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν συλλογικά και υπεύθυνα για να κτίσουν μια σχέση που να γεννά προοπτικές ,για τη χώρα. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι οι προοπτικές των δήμων της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξή της.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη άμβλυνσης των διαπεριφερειακών ανισοτήτων, εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, ενίσχυση εξωστρέφειας, τόνωση απασχόλησης, ώστε η αυτοδιοίκηση να καταστεί δημιουργικότερη και να κάνει άλματα προς το μέλλον. Όπως είπε η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει προπύργιο αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Αναλυτικά

_______________________________

ΒΟΥΤΣΗΣΝ.Βούτσης: Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας  δεν θα κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ. «Θα κάνουμε όχι μόνο όσα έχουμε υποσχεθεί, αλλά και άλλα που δεν έχουμε υποσχεθεί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και κάλεσε τους δημάρχους σε «ενωτική συμπόρευση», σε συνεχή και δημιουργικό διάλογο για την ουσία των πολιτικών σε ζητήματα που οι Δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο. Ο διάλογος αυτός αφορά και τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη», για τον οποίο σημείωσε ότι ήταν  «όχημα επιβολής των Μνημονίων».

Ο υπουργός είπε ότι τέλειωσε ο κύκλος της διαπλοκής στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έκανε γνωστό ότι ο έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων των Δήμων δεν θα υπάγεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καθώς θα περάσει σε νέο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο δε θα τοποθετούνται κομματικά στελέχη.

Ο υπουργός επισήμανε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούνται οι τοπικοί άρχοντες και να απαξιώνονται εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες. Όχι στην πολιτική των δελτίων των 8 που σας ποδηγέτησαν και σας απαξίωσαν, προσπάθησαν να σας απαξιώσουν στα μάτια του ελληνικού λαού επί τέσσερα χρόνια», είπε ο κ. Βούτσης, απευθυνόμενος στους δημάρχους και πρόσθεσε: « Αντισταθήκαμε, και το γνωρίζετε πολύ καλά, στο να γίνετε τα θύματα των δελτίων των 8. Γιατί πιστεύουμε ότι η καρδιά της δημοκρατίας χτυπάει σε μεγάλο βαθμό και μέσα στις δομές της αυτοδιοίκησης».

Αναλυτικά

_______________________________

Θέμης Μπαλασόπουλος: Να αποφασίσουμε τι αυτοδιοίκηση θέλουμε

Να καθορίσουν αιρετοί και εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, πλαίσιο δράσης του θεσμού, ζήτησε από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της  Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.

Μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αλλά και για την ερήμωση  των υπηρεσιών, που αποδυναμώθηκαν από ανθρώπινο δυναμικό, ενώ  κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί  να συνεχίσουν να λειτουργούν υπηρεσίες με προσωπικό που εργάζονται με ελαστικές θέσεις  εργασίας.

Κάλεσε, να υπάρξει συνεργασία ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης υπηρεσιών, ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και για να καταλήξουν  κυβέρνησης, αιρετοί και εργαζόμενοι , τι Τοπική  Αυτοδιοίκηση θέλουν. Αναλυτικά

______________________________

Μάρκος Δαρδαμάνης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να επιλέξει τη στάση της

Στα συσσωρευμένα προβλήματα των δήμων,   στις αστοχίες, τις αδυναμίες και τις αγκυλώσεις , αλλά και στη δυσμενή μεταχείριση από την κεντρική διοίκηση  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία βίωσε πολλαπλές ανατροπές, αλλεπάλληλες διοικητικές και οικονομικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στη δραστική συρρίκνωση των πόρων της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μάρκος Δαρδαμάνης.

Η Αυτοδιοίκηση όπως είπε απέναντι στην υφιστάμενη κατάσταση θα πρέπει να επιλέξει τη στάση της. Θα πρέπει να προχωρήσει στον καθορισμό και την εξαγγελία ενός ριζικού πλαισίου αναβάθμισης της, ή, αν θα αρκεστεί στο υπάρχον σύστημα χρηματοδότησης και θα αποδεχθεί το πάγωμα των προσλήψεων στις υπηρεσίες της και αν θα διαχειριστεί με εποχικό προσωπικό τις νέες προκλήσεις που έρχονται.

Εξέφρασε την πεποίθηση   τοπική αυτοδιοίκηση  και κυβέρνηση μπορούν να συνεργαστούν για την  επίλυση των προβλημάτων  και την εξεύρεση των πόρων που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία υπηρεσιών και δομών. Αναλυτικά

_______________________________

Ιωάννης Καραβοκύρης : Αναμένω χρήσιμα συμπεράσματα από τις εργασίες του συνεδρίου

Στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στο έργο της   Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος  του ΑΣΕΠ Γιάννης Καραβοκύρης.  Αναφέρθηκε με  θετικά λόγια στη μακροχρόνια συνεργασία που είχε   με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ,  και κατά τη διάρκεια της   προηγούμενης  θητείας του  ως προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι  θα  εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα από τα πορίσματα των εργασιών του συνεδρίου.

_________________________________________

corina_cretuΚorina Κreţu:  Οι δήμοι να επικεντρωθούν σε επενδύσεις μικρής κλίμακας, ισχυρής εδαφικής συνοχής και εγκαίρως παραδοτέες

Απόλυτη προτεραιότητα, είναι, Ε.Ε. και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για την καλύτερη δυνατή χρήση των αναπτυξιακών προγραμμάτων προς όφελος της Ελλάδας,  τόνισε σε μήνυμά της, στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, η Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κorina Κreţu .

Αναφερόμενη στα 18 προγράμματα  πολιτικής συνοχής, που άνοιξαν το δρόμο για επενδύσεις ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε πως η κατανομή  θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από την κρίση, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης

Η  νέα γενιά των προγραμμάτων, σημείωσε ακόμη, χρειάζεται  σοβαρή προσέγγιση, σαφή αναγνώριση των αναγκών, των στόχων και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Οι φορείς υλοποίησης των έργων πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν το ύψος των συνολικών κονδυλίων που χορηγούνται σε κάθε έργο, με βάση τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τη συμβολή του στην επίτευξη των γενικών στόχων του κάθε προγράμματος.  Αναλυτικά

_______________________________

Δήμαρχος Μόρφου Χ. Πίττας: Λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια βασικοί πυλώνες της αυτοδιοίκησης 

Ο δήμαρχος Μόρφου Χ. Πίττας αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι οι βασικοί πυλώνες της αυτοδιοίκησης είναι η οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια.   Όπως είπε χαρακτηριστικά «λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια, είναι οι βασικοί πυλώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οδοδείκτης πορείας ας είναι για όλους μας η εξυπηρέτηση και η βελτίωση ποιότητας ζωής στους δημότες μας».  Ακολουθεί απόσπασμα από τον χαιρετισμό του.

_______________________________

Ανδρέας Κιτρομηλίδης: Μαχόμαστε σθεναρά για να διατηρηθεί ο τοπικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης

Στη σθεναρή μάχη που δίνει η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ώστε να διατηρηθεί ο τοπικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης, με την άμεση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην καθημερινή διαχείριση των θεμάτων τους και στη λήψη των στρατηγικών αποφάσεων, αναφέρθηκε με έμφαση στο χαιρετισμό του στο βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της Ανδρέας Κιτομηλίδης.

Εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αφού έτσι του δόθηκε   και η ευκαιρία να μοιραστεί  με τους συνέδρους τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στην Κύπρο αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά

____________________________________________________

Δεύτερη ημέρα διεξαγωγής Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική

Εισηγήσεις

_________________________________________________

ΠΑΤΟΥΛΗΣΓ. Πατούλης: Δεν έχει αλλάξει η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. για τα ταμειακά διαθέσιμα -Ο κ. Βούτσης να μιλήσει με ονοματεπώνυμα και να μην επικαλείται αποτυπώματα

Με αφορμή κάποια σημερινά δημοσιεύματα στα οποία επιχειρείται να διαστρεβλωθούν οι θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., σχετικά με ζητήματα όπως τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και η διαφάνεια στην Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, από το βήμα του Συνεδρίου που διεξάγεται σήμερα στη Χαλκιδική , έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Δεν δώσαμε κανένα πράσινο φως για αλλαγή στάσης στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και δεν αλλάξαμε καμία απόφαση της ΚΕΔΕ. Οι αποφάσεις μας θα ληφθούν συλλογικά από το συνέδριο!».

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «σήκωσε το χθεσινό γάντι» που έριξε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης , ο οποίος μίλησε περί «αποτυπωμάτων διαφθοράς» που βρέθηκαν  σε φακέλους  που αφορούν υποθέσεις της Αυτοδιοίκησης και απάντησε:

« Καλούμε τον κ. Βούτση να δώσει σήμερα κιόλας στη δημοσιότητα ονοματεπώνυμα, εφόσον τα γνωρίζει και να αφήσει τις αόριστες αναφορές. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να πετά λάσπη και να αμαυρώνει συλλήβδην την Αυτοδιοίκηση. Θέση μας σταθερή είναι όλα στο φως, όλα με διαφάνεια με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις»

______________________________________

kastrinos Αλέξιος Καστρινός: Οι 5 πυλώνες που πρέπει να στηριχτεί η οικονομική ανάπτυξη των δήμων

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται στις σημερινές συνθήκες να επιβεβαιώσει τον ιστορικό της ρόλο τόσο στον αναπτυξιακό τομέα και στην επανεκκίνηση της οικονομίας όσο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης” ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πηνειού Αλέξιος Καστρινός. Διευκρίνισε ότι η οικονομική στρατηγική των δήμων, θα πρέπει να στηριχθεί σε πέντε πυλώνες. Η Δημοσιονομική αποκέντρωση, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, η συνέχιση της προσπάθειας ορθολογικής κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, η  δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας και η επίλυση τρεχόντων προβλημάτων των δήμων αποτελούν τους βασικούς άξονες για να επιτευχθεί ο στόχος.

Αναλυτικά η εισήγηση

______________________________________

ΚΑΡΠΕΤΑΣΜιλτιάδης Καρπέτας: θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την βελτίωση και χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τα αιτήματα και τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ προς το Συνέδριο, συνόψισε στην εισήγησή του ο πρόεδρός της και δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας.  Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνταγματική χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  στη καθιέρωση υποχρεωτικής διαδικασίας διαβούλευσης στην ανάγκη αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τ.Α. και στη δρομολόγηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των Ο.Τ.Α.. Ο Μ. Καρπέτας υποστήριξε ότι οι αιρετοί πρέπει να προασπίσουν  το κύρος του θεσμού και την αξιοπιστία του χώρου.

Αναλυτικά η ομιλία

__________________________________

TSIAMISΓιάννης Τσιάμης: Ανάγκη για μετρήσιμη και αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση

“Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να κατανοήσει πως εάν δεν διαθέτει ο ίδιος σωστή δομή και οργάνωση στις Τ.Π.Ε., είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να παρέχει σοβαρές και ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες του” ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού Γιάννης Τσιάμης. Όπως τόνισε “ο στρατηγικός σχεδιασμός που αφορά την Η/Δ στους Δήμους με ορίζοντα το 2020 που θα προταθεί από τη Κ.Ε.Δ.Ε  αφενός θα εναρμονίζεται με τους στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και αφετέρου θα είναι απόλυτα ρεαλιστικός, μετρήσιμος και αποτελεσματικός”.

Σημείωσε δε ότι “το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 είναι πολύ διαφορετικό στη φιλοσοφία του. Εμπεριέχει πολλές απαιτήσεις και δίνει έμφαση στην προώθηση της  καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης».

Όπως είπε “οι περισσότεροι Δήμοι πρέπει να υποστηριχτούν και να βοηθηθούν από την Κ.Ε.Δ.Ε με συγκεκριμένο σχεδιασμό, έτσι ώστε να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα με τους υπόλοιπους και σαφώς, στους τεχνολογικά πιο ανεπτυγμένους Δήμους να προωθηθούν ανάλογες δράσεις για να μην μείνουν στάσιμοι” προσθέτοντας ότι “Η Κ.Ε.Δ.Ε δεν υποκαθιστά τους Δήμους, που πρέπει οι ίδιοι με δική τους προσπάθεια να προωθήσουν την ανάπτυξη της εφαρμογής των ΤΠΕ”.

Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε τις εξελίξεις και όχι να τρέχουμε πίσω απ’ αυτές σημείωσε ο Γ. Τσιάμης

Αναλυτικά η εισήγηση

_______________________________________

ΠΑΤΟΥΛΗΣ2Γιώργος Πατούλης: Κορυφαία προτεραιότητα μας τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής

Τα κοινωνικά θέματα και γενικότερα τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα Διοίκηση, επεσήμανε ο  πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του με θέμα  «Κοινωνική Πολιτική στους Δήμους» την Πέμπτη 8 Μαΐου, δεύτερη ημέρα των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης.

«Την τελευταία πενταετία οι Δήμοι είναι αυτοί που  έχουν κληθεί να σηκώσουν  το κύριο βάρος  των της στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας,  που έχουν πέσει θύματα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει την Πατρίδα μας» είπε και συμπλήρωσε:

«Είναι αυτοί που έχουν κληθεί να αναπληρώσουν το Κράτος, το  οποίο υπό το βάρος των δημοσιονομικών περικοπών αποσύρεται σταδιακά από τη διαχείριση των κοινωνικών προβλημάτων.  Όμως εκεί που το Κράτος δηλώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απόν, οι Δήμοι δίνουν καθημερινά  ισχυρή παρουσία ,  στηρίζοντας στην πράξη τη δύσκολη καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, τα τελευταία χρόνια μέσα από τη λειτουργία περισσότερων από 4.500 κοινωνικών δομών, χωρίς ουσιαστική συνδρομή από την Πολιτεία,  οι Δήμοι προσέφεραν σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες.

«Αυτό το σημαντικό κοινωνικό έργο  που επιτελούμε δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αναδείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Αναδείξαμε ξανά , σε δύσκολες περιστάσεις,  την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, σε υπέρτατες αξίες .

Κι οφείλει η Κεντρική Εξουσία έμπρακτα και να το αναγνωρίσει,  αλλά και να το ενισχύσει».

Οι Δήμοι έχουν  αποκτήσει γνώση, σωστή χαρτογράφηση προβλημάτων και αναγκών, μέσα από τις υπηρεσίες των δήμων, το έμπειρο προσωπικό, τις εκατοντάδες πιστοποιημένες κοινωνικές δομές τη σχέση εμπιστοσύνης  που έχουμε δημιουργήσει μέσα από τη συνεργασία μας με το εθελοντικό κίνημα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού προβάλλει μια σειρά από διεκδικήσεις όπως είπε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και μέσα από το συνέδριο θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου πλαισίου, που  θα αποτελέσει μέρος του νέου στρατηγικού της  σχεδίου για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Στην ατζέντα των τριήμερων  συζητήσεων είναι τα εξής:

  • Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθούν  υποχρεωτικά τα ταμειακά μας διαθέσιμα των δήμων  στην Τράπεζα της Ελλάδος και η στάση της Αυτοδιοίκησης μετά την ψήφιση της τροπολογίας που εξαιρεί τα ανταποδοτικά τέλη από την υποχρεωτική κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και πρόβλεψη να αποζημιώνονται οι δήμοι αν έχουν αποδώσεις μεγαλύτερες από της Τραπέζης της Ελλάδος.
  • Η ένταση που έχει λάβει το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού κύματος.
  • Η δύσκολη οικονομική κατάσταση όλων των Δήμων της χώρας.
  • Η διαχείριση πόρων και προγραμμάτων, που αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Η  διαχείριση των απορριμμάτων.

Αναλυτικά η εισήγηση

 

___________________________________________

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣΓιάννης Καραγιάννης: Προτάσεις για καταστατική θέση αιρετών και ελεγκτικούς μηχανισμούς

Στις δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν στα πέντε χρόνια λειτουργίας του Καλλικράτη αναφέρθηκε ο Γ. Καραγιάννης.  «Μέσα στο διάστημα των πέντε ετών λειτουργίας των «Καλλικρατικών» Δήμων διαπιστώθηκαν πολλές δυσλειτουργίες, τόνισε ο κ. Καραγιάννης. Προέκυψε ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορούσε στην οργάνωση και λειτουργία και στα οικονομικά των Δήμων και των Ν.Π. αυτών. Η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για διάλογο μας βρίσκει σύμφωνους και  κατά την άποψή μου θα πρέπει να προηγηθεί της συζήτησης στην επαναλειτουργούσα υποεπιτροπή της Βουλής.

Τονίζεται ότι σήμερα, και μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την τροποποίηση του «Καλλικράτη» κρίνεται πλέον επιβεβλημένο και αναγκαίο να επαναοριοθετηθούν οι σχέσεις Κεντρικής Εξουσίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Περιφερειών – Δήμων, σύμφωνα πάντα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες.

Αναλυτικότερα

_______________________________________

ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥΓ. Μουράτογλου, γ.γ. ΚΕΔΕ: Ο δήμος του αύριο είναι επιτελικός ανοικτός, ευέλικτος, έξυπνος

Στο ρόλο ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου δήμου αναφέρθηκε στην εισήγηση του ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του  τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Μεταξύ άλλων ο Γ. Μουράτογλου επισήμανε: Ο αυριανός δήμος δε θα είναι η ατμομηχανή της τοπικής ανάπτυξης. Οι εξελίξεις στο ΕΣΠΑ με επιβεβαιώνουν νομίζω. Ο αυριανός δήμος θα πρέπει να είναι ο ρυθμιστής της τοπικής ανάπτυξης, γιαυτό πρέπει να είναι έξυπνος και αποτελεσματικός.

Αναλυτικά

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία

____________________________________________________

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣΔημήτρης Καφαντάρης: Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ 2014 -2020   

Στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, αντιπρόεδρος επιτροπής ΕΣΠΑ και δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Σχετικά με τις παρατηρήσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ για το νέο ΕΣΠΑ  επεσήμανε ότι δεν περιλαμβάνεται Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με δικαιούχους τους Δήμους, όπως πρότεινε η ΚΕΔΕ, και δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για τα «ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης», τα οποία σύμφωνα με τις Κοινοτικές κατευθύνσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν με το 5% των πόρων του ΕΤΠΑ.

Αναλυτικά η εισήγηση

___________________________________________

Δείτε αναλυτικά όλες τς εισηγήσεις των επιτροπών Εδώ 

___________________________________________

Τοποθετήσεις των επικεφαλής

Οι επικεφαλής των παρατάξεων που συνθέτουν το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου το οποίο διεξάγεται στη Χαλικιδική και ολοκληρώνει αύριο τις εργασίες του.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι σχετικές τοποθετήσεις.
____________________________

koimisisΑ. Κοιμήσης, μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ, εκπρόσωπος «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Είναι πολύ φρέσκοι ορισμένοι για να μιλάνε με αυτόν τον τρόπο για την Αυτοδιοίκηση

Δείτε το πλήρες κείμενο

__________________________________________

mpirmpasΔ. Μπίρμπας μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ και εκπρόσωπος της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Έχουμε σημαντικές διαφωνίες, αυτό δεν μας εμποδίζει από το να έχουμε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ

__________________________________________

ioakimidisΓ. Ιωακειμίδης επικεφαλής της παράταξης στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Νέα Αυτοδιοίκηση και δήμαρχος Νίκαιας  Αγ. Ιωάννη Ρέντης

Δεν είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε για μια Αυτοδιοίκηση του σήμερα

Δείτε το πλήρες κείμενο

 __________________________________

pantelakiΕλπίδα Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καμία παραχώρηση αποθεματικών και διαθέσιμων των δήμων για πληρωμή του χρέους

Δείτε το πλήρες κείμενο

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε στο προεδρείο και τρία ψηφίσματα σχετικά με τις καθαρίστριες σχολείων, τους πρόσφυγες και το Βοήθεια στο Σπίτι.

__________________________________________

KAMINISΓ. Καμίνης: Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει επιτέλους ν’ αποκτήσει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια  

Στα διαχρονικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε από το βήμα του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να κατακτήσει την διοικητική και οικονομική της αυτοτέλεια. Ο Γ. Καμίνης έκανε λόγο και για τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από τη στιγμή που εξελέγη δήμαρχος. «Από τότε που ανέλαβα βρισκόμαστε σε μια κρίση όπου πρέπει να κρατήσουμε τη πόλη όρθια» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι  το ζήτημα της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και το μεταναστευτικό ζήτημα,  μείζονα προβλήματα που απασχολούν την Αθήνα.  Ο δήμαρχος Αθηναίων  υποστήριξε ότι η αρμοδιότητα επίλυσης τοπικών υποθέσεων θα πρέπει να είναι θέμα των δήμων.  «Δεν μπορεί να υπάρξει τοπική αυτοδιοίκηση  που εξαρτάται από τις διαθέσεις της κεντρικής εξουσίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο Βασικός πυλώνας της μεταρρύθμισης που είναι η αυτοτέλεια έχει δύο σκέλη», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρώτα από όλα την οικονομική αυτοτέλεια. Δεν μπορείς να είσαι αυτοτελής και ανεξάρτητος αν είσαι οικονομικά εξαρτημένος. Και εδώ πιστεύω ότι όλοι πια συμφωνούμε. Πρέπει να υπάρξει φορολογική αποκέντρωση υπέρ των Δήμων. Τον ΕΝΦΙΑ θα πάρουμε; Ένα άλλο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας; Όπως και να το πούμε πάντως, δεν θα αποκτήσουμε την απαραίτητη ανεξαρτησία και ευθύνη απέναντι στους δημότες μας εάν δεν αναλάβουμε την ευθύνη οι ίδιοι να επιβάλλουμε τη φορολογία, ούτως ώστε να λογοδοτούμε άμεσα εμείς οι ίδιοι σε αυτούς, τι πόρους αντλήσαμε, πώς τους κατανείμαμε, πώς τους διαχειριστήκαμε. Μιλάμε για ένα σύστημα φορολογικό στο οποίο οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, θα έχει ληφθεί τέτοια μέριμνα ούτε ώστε να είναι αποτελεσματικοί και αυτό αφορά κυρίως τους μικρούς Δήμους και βεβαίως πάλι κάποιους αραιοκατοικημένους Δήμους, εκεί πέρα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα ούτως ώστε να υπάρξουν κάποια προσωρινά μεταβατικά αντισταθμιστικά οφέλη, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μην υπάρχουν ανισότητες.           Οικονομική αυτοτέλεια λοιπόν, η οποία μας οδηγεί πρώτα από όλα στην πολιτική αυτοτέλεια. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική αυτοτέλεια και χωρίς τη διοικητική αυτοτέλεια, το οποίο σημαίνει πρώτα από όλα ότι πρέπει στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να αποκτήσουμε κανονιστική αρμοδιότητα για τις τοπικές υποθέσεις και νομοθετική πρωτοβουλία για τις τοπικές υποθέσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει πλέον μια Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία διαρκώς θα εξαρτάται από τις διαθέσεις της κεντρικής πολιτικής εξουσίας».

Για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είπε ότι «αισθανόμαστε όλοι τα χέρια μας δεμένα. Ότι δεν μπορούμε να πάρουμε μια πρωτοβουλία αναπτυξιακή ή οποιαδήποτε άλλη, χωρίς να έχουμε στο κεφάλι μας επάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Ο Γ. Καμίνης προσέγγισε το πρόβλημα με τα χρέη των δήμων και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αντί να ελέγχονται οι δήμοι που έχουν χτυπήσει κόκκινο θα μπορούσε η πολιτεία να αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα που θα ενισχύσουν τους δήμους που είναι ή μπορούν να μπουν στο πράσινο. Για το μεταναστευτικό είπε ότι συμφωνεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με το 90% όσων είπε και συμπλήρωσε ότι: «Χρειάζεται μια αλληλεγγύη στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ πέρα όταν καθιερώθηκε ο Κανονισμός Δουβλίνο 2 και Δουβλίνο 3, οι οποίοι λένε χοντρικά ότι οι πρόσφυγες θα παραμένουν, θα υποβάλλουν αίτηση στην πρώτη πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί θα υποβάλλεται η αίτηση και εκεί ουσιαστικά θα μένουν όσο καιρό θα έχουν αυτή την προστασία, το άσυλο, αυτό έγινε σε άλλες εποχές, όταν οι προσφυγικές ροές ήταν πάρα πολύ μειωμένες.   Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να κατανεμηθεί ισομερώς, δίκαια, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το ζήτημα των προσφύγων. Αυτή λοιπόν είναι η δεύτερη αλληλεγγύη, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

____________________________________________________________

KOUKOULOPOULOSΠάρις Κουκουλόπουλος: Από 1/1/2017 ο ΕΝΦΙΑ να πάει στην Αυτοδιοίκηση

Τη πρόταση να μην καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ αλλά να πάει από τις αρχές του 2017 στην αυτοδιοίκηση κατέθεσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στο συνέδριο  το μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ Πάρις Κουκουλόπουλος.  Όπως επισήμανε θα πρέπει να ξεπεραστούν βαθιά φοβικές και συντηρητικές θεωρίες και η αυτοδιοίκηση να πάρει το ρόλο που της αξίζει. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ προσδιόρισε ότι θα μπορούσε  να μεταφερθεί στους δήμους οι οποίοι θα μπορούν να μειώσουν +-10 -20% το ποσοστό του.  Για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους πρότεινε να υπάρξει ένας λογαριασμός στον οποία θα εισέρχονται τα ποσά και θα διαχειρίζονται σε κεντρικό επίπεδο για λογαριασμό των ασθενέστερων και των δήμων που αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα.  Όπως είπε χαρακτηριστικά «να γίνει ένας λογαριασμός κεντρικής διαχείρισης με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, με το βέτο της ΚΕΔΕ δηλαδή, που αναδιανέμεται υπέρ των ασθενέστερων ΟΤΑ. Αυτών γίνεται ο λογαριασμός σύγκλισης και αναδιανομής, γίνονται οι ΚΑΠ».

Αναφερόμενος στην κρίση υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε «μια πορεία απόλυτης αυτογνωσίας και συμπλήρωσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος κάθε ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και του κεντρικού κράτους συνολικά. «Το μοντέλο που κατέρρευσε τον Οκτώβρη του 2009, είναι το μοντέλο της κατανάλωσης που τη στηρίζουμε με δανεικά χωρίς αντίκρισμα. Αυτό κατέρρευσε» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές εναντίον του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης λέγοντας ότι «τα λόγια από τα έργα να απέχουν πόρρω»

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε ότι εξετάζονται λύσεις για τις οποίες το κόστος που προκύπτει επιπλέον θα μετατοπιστεί στους πολίτες. «Εγώ δεν είμαι με καμιά μέθοδο διαχείρισης. Ας ακούσουν όμως οι συνάδελφοι του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης δευτερευόντως. Πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο, αυτός στον οποίο πιστεύουμε ότι ανήκουμε και στον οποίο θέλουμε να φτάσουμε και να μοιάσουμε, πουθενά, μα πουθενά δεν υπάρχει μέθοδος επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, απορριμμάτων, που δεν συμπεριλαμβάνει στον πυρήνα της μεθόδου τη δραστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών». Τέλος είπε ότι «οι μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολλών θέλουν συγκρούσεις», ενώ αναφερόμενος για την απευθείας είσπραξη εσόδων από τους δήμους τόνισε πως θα συντελεστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση που πρέπει να υπάρξει.

_________________________________________________

Το τελικό ψήφισμα 

 

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή (24/9) σε Δήμους της Αττικής λόγω διεξαγωγής αγώνων δρόμου

Στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε αρκετούς δρόμους της Αττικής θα προχωρήσει η Ελληνική Αστυνομία την…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η κοινωνική επανένταξη των αστέγων το θέμα ημερίδας του ΚΥΑΔΑ για τις δράσεις  Street Work

Το έργο που επιτελούν οι ομάδες επιτόπιας παρέμβασης (street work), του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ενισχύεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου

Τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση και την ενίσχυση της λειτουργίας μια σημαντικής κοινωνικής δομής εξασφάλισε…