Άρθρο Localit 16 Μαρτίου, 2022

Συνάντηση ΕΔΕΥΑ με τον Αλ. Τσίπρα για την αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Το εξαιρετικά οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις ΄Υδρευσης Αποχέτευσης λόγω της τρομακτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους, εξέθεσε το προεδρείο της ΕΔΕΥΑ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, Τετάρτη 16 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης  και Αποχέτευσης λόγω της τεράστιας και συνεχούς αύξησης του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους είναι εξαιρετικά οξύ.

Όπως εξήγησε έχουν ήδη σωρευτεί χρέη αφού δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί. Σημείωσε πως «άλλοι δεν πληρώνουν τη βασική κατανάλωση χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, άλλοι πληρώνουν έναντι και άλλοι καθόλου», με αποτέλεσμα όπως είπε «να έχουμε ήδη κρούσματα διακοπών και από την ΔΕΗ και από ιδιώτη πάροχο», το οποίο χαρακτήρισε «τραγικό».

Πέραν αυτών, αποκάλυψε ότι έχουν ενημερώσει τους υπουργούς για το πρόβλημα και ότι αν κάνουν μια προβολή του προβλήματος στους επόμενους μήνες «ή η ΔΕΗ θα είναι σε μια ζημιογόνο κατάσταση ή εμείς θα πρέπει να μετακυλήσουμε ένα τεράστιο κόστος στους καταναλωτές ή να κλείσουμε. Αν κλείσει μια ΔΕΥΑ το χρέος πηγαίνει στους δήμους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως είναι  πολύ ανήσυχος  και ότι αυτή η τρομακτική έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών, όχι μονάχα στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στο νερό», χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη οικονομικά τη συγκυρία» στην οποία βρίσκονται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης.

«Όταν η αύξηση του ενεργειακού κόστους καθιστά το λειτουργικό κόστος μη βιώσιμο. Και όταν γίνεται μη βιώσιμο το λειτουργικό κόστος, δύο κίνδυνοι ελλοχεύουν. Ο ένας είναι να δούμε μετακυλήσεις σημαντικών αυξήσεων στην τιμή του νερού και στον καταναλωτή και ο άλλος είναι να δούμε μία πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε της ύδρευσης είτε της αποχέτευσης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «θέση δική μας είναι ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να αντιμετωπίσει στην πηγή την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας», κάνοντας λόγο για «τρομακτική αισχροκέρδεια». Τόνισε δε, πως «με βάση τους υπολογισμούς μας, το υπερκέρδος των παραγωγών εταιριών από τα υπέρογκα κέρδη από το καλοκαίρι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα είναι κοντά στο 1,5 δις. ευρώ», ενώ επεσήμανε πως «οι επιδοτήσεις που γίνονται έρχονται είναι για να επιδοτήσουν τα κέρδη αυτών των εταιρειών όταν δεν υπάρχει ρύθμιση και έλεγχος».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης τόνισε πως «θα πρέπει να επιδοτηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως ακριβώς ζήτησα και για τα αγροτικά τιμολόγια», χαρακτηρίζοντας «τρομακτικό» το κόστος από λογαριασμούς δήμων, που έφθασε και το 355%.

Τέλος, επανέφερε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο νερό στον κατώτατο συντελεστή 6%, «για να αποφύγουμε τις αυξήσεις και στο νερό για τους καταναλωτές» αλλά «και για να δώσουμε και μια ανάσα στις δημοτικές επιχειρήσεις να μην χρεοκοπήσουν».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μια ακόμη γειτονιά του Αγρινίου άλλαξε όψη μετά από έργα ανάπλασης

Με την ανάπλαση της Ναυπάκτου ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις του σημαντικού έργου της «Ανάπλασης της οδού…

Ρεπορτάζ 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρεμβάσεις πυροπροστασίας σε όλο τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Οι παρεμβάσεις πυροπροστασίας που θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, στα…

Ρεπορτάζ 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 «Γεύσεις Αμβρακικού» στην Αμφιλοχία

Γαστρονομική εκδήλωση με τίτλο «Γεύσεις Αμβρακικού», διοργανώνει αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της…