Άρθρο Localit 06 Δεκεμβρίου, 2016

Αναλυτικά οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

genikiΟλοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο κατέληξε μεταξύ των άλλων σε  τρεις σημαντικές και κατά πλειοψηφία αποφάσεις.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι, πρώτον,  η ΚΕΔΕ δεν θα συμμετέχει σε καμία συζήτηση για την αλλαγή  του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών  με καθιέρωση της απλής αναλογικής, πριν την ολοκλήρωση του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του κράτους και θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, η ΚΕΔΕ ζητά  την αλλαγή του νόμου για την κινητικότητα, ώστε να  προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του δήμου για την μετακίνηση των υπαλλήλων του.

Τρίτον, η ΚΕΔΕ να διεκδικήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την υιοθέτησή των προτάσεών της για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής τους με διασφαλισμένους πόρους. Επίσης  εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό  Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ώστε στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της, να αποχωρήσει από την σχετική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και να διακόψει κάθε διάλογο.

Οι παρατάξεις «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη και «Ριζοσπαστικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα», απείχαν από τις ψηφοφορίες και αποχώρησαν από τις διαδικασίες, εκφράζοντας τη διαφωνία τους τόσο για τις διαδικασίες όσο το σχέδιο των αποφάσεων που κατατέθηκε στους συνέδρους καθώς περιείχε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και  δεν αποτύπωνε το ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

Από την ψηφοφορία απείχε επίσης η «Λαϊκή Συσπείρωση», καταθέτοντας δικό της κείμενο θέσεων, ενώ σε ότι αφορά την ψηφοφορία για την αλλαγή του εκλογικού  νόμου, η επικεφαλής της παράταξης Ελ. Παντελάκη, τόνισε ότι η θέση της είναι υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής.

Αναλυτικά η  απόφαση του συνεδρίου

Στο Συνέδριο συζητήθηκαν σε ειδικές θεματικές ενότητες ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, τα οικονομικά των Δήμων και η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην τοπική ανάπτυξη, τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούν οι Δήμοι αλλά και η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών.

Δείτε το video που προβλήθηκε κατά την έναρξη του Συνεδρίου. 

Δείτε παρακάτω τη ροή ειδήσεων κατά τις ημέρες διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου.

______________________________________________________

Τρίτη ημέρα διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου

______________________________________________________

img_1051Π. Κουρουμπλής: Αναγκαία η δημιουργία Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά

Στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη σημερινή θεματική ενότητα της ΚΕΔΕ με θέμα “Νησιωτικότητα: Μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες”  στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Π. Κουρουμπλής, είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τη πρόεδρο του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Gudrun Mosler – Tornestrom, η οποία συμμετέχει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

________________________________________________________

img_20161203_122951Σ. Φάμελλος: Αναγκαίο να τηρούνται οι νόμοι –πρέπει να συνεννοηθούμε ότι αλλάζουμε στάση στο ζήτημα των στερεών αποβλήτων

«Αλλάζουμε στάση στο θέμα των στερεών αποβλήτων και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι από το 2017 θα πρέπει τα οργανικά απόβλητα να είναι αντικείμενο διαχείρισης, ενώ σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση κατέστησε σαφές ότι το ποσοστό της προδιαλογής και της ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να φτάσει το 50% του συνόλου των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων. «Είμαστε πίσω στους ευρωπαϊκούς στόχους, είμαστε στο 25% και αυτό σημαίνει ότι δεν πάμε καλά» είπε και ανέφερε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη και να αλλάξουν στάση «και ο πατέρας που πετάει το κουτάκι από τα τσιγάρα από το αυτοκίνητο και η μητέρα που πετάει τρόφιμα στα σκουπίδια».

Επίσης ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «το νερό και της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας είναι κοινωνικό αγαθό και το θέλουμε στο δημόσιο χώρο ευθύνης».

Υπενθύμισε ακόμη ότι μαζί με τους δημάρχους της βόρειας Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ήταν στην ίδια πλευρά, στο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και είπε πως η μεταφορά του νερού από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο δεν σημαίνει υποχρεωτικά πώληση, ούτε ότι τα χρήματα θα δοθούν για το χρέος.

Επίσης όπως ανέφερε, «υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θωρακίζει το 51% και μια δέσμευση, προς το παρόν, της κυβέρνησης πρέπει να γίνει πράξη, συμφωνώ, για συνταγματική υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα».

 

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

_______________________________________________________

aggelopoulosΑναγκαίο να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας

Τον Οδικό Χάρτη για τη Νησιωτικότητα παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε ειδική θεματική ενότητα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο Μ. Αγγελόπουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής.

Μετά από συζήτηση προσδιορίστηκε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων και αιτημάτων. Μεταξύ άλλων διεκδικούν την  επέκταση ή προσαρμογή των διευρωπαϊκών δικτύων στα νησιά, συμπεριλαμβανόμενου του «μεταφορικού ισοδύναμου», ειδικό καθεστώς στους κανονισμούς των Διαρθρωτικών και των Επενδυτικών   Ταμείων (ESI Funds) της ΕΕ, για τις νησιωτικές περιοχές, ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, ειδικό φορολογικό καθεστώς και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα της ΕΕ.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Εισήγηση αντιπροέδρου Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, δημάρχου Νεάπολης Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη

 Ολόκληρη η εισήγηση Σ. Δανιηλίδη

________________________________________________________

Δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου

____________________________________________________

 

img_8732Όλγα Γεροβασίλη: Η κινητικότητα δεν αποτελεί λύση στην υποστελέχωση

Την επισήμανση ότι η κινητικότητα δε λύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δήμω έκανε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης από το βήμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου τη ς ΚΕΔΕ.

Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να συμπεριληφθεί  η πρόταση της ΚΕΔΕ για να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και των δημάρχων στη μετακίνηση προσωπικού.

«Οι παθογένειες του δημόσιου τομέα δεν άφησαν ανέγγιχτη την τοπική αυτοδιοίκηση, παρόλο που το προσωπικό και τα στελέχη της κλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν στις διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες των πολιτών» σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι γνωστές και οι οικονομικές και οι θεσμικές συνέπειες για την τοπική αυτοδιοίκηση από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Σε καμία περίπτωση δεν απαντήθηκε το αίτημα της κοινωνίας για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που θα υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και θα διευκολύνει τη ζωή των πολιτών».

Όπως είπε, «μαζί με το μητρώο στο δημόσιο, τις κρίσεις με βάση το μητρώο, τα οργανογράμματα των φορέων και τις περιγραφές θέσεων, μαζί με την ψηφιακή υπογραφή και την ψηφιακή διακίνηση των εγγράφων, είναι ένας μεγάλος στόχος που όσο περισσότερα βήματα κάνουμε νωρίτερα και από την πλευρά σας θα πρέπει να συμβάλετε στη συγκρότηση αυτών των ψηφιακών οργανογραμμάτων, όλα θα διευκολύνουν και τη δουλειά τη δική σας και βεβαίως θα εξοικονομηθούν και κόπος και χρήματα.  Αναλυτικά η ομιλία

 

___________________________________________________________________

%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82Κ. Πουλάκης: Πράγματι η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή – ανοιχτοί στο διάλογο με τη ΚΕΔΕ – Δεν είναι αναγκαίο να προηγηθεί η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου

Τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των θέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τις θέσεις της ΚΕΔΕ ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ετήσιο τακτικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

Συμφωνώντας με το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου – «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη – Χτίζουμε την Ελλάδα από την αρχή» – ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι «το στοίχημα το οποίο αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα είναι η εκ βάθρων ανοικοδόμησή της», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης. Αφορά όλους τους θεσμούς, κατά το μέτρο της ευθύνης τους, με πρώτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση που, λόγω της εγγύτητάς της προς τους πολίτες, βρίσκεται στην “πρώτη γραμμή” της καθημερινότητας και καλείται καθημερινά να διαχειρίζεται τις δυσκολίες, αλλά και να αφουγκράζεται τα αιτήματα, τις αγωνίες και τα οράματα της κοινωνίας».

Ωστόσο στη συνέχεια επισήμανε ότι δεν είναι αναγκαίο να προηγηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Επιπλέον αναφερόμενος στα οικονομικά και στο αίτηνμα της ΚΕΔΕ για νέα γενιά παρακρατηθέντων τόνισε ότι μπορεί ξα γίνει συζήτηση στη βάση όμως της μείωσης των χρηματοδοτήσεων. Επίσης ο κ. Πουλάκης συμφώνησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα των δημάρχων για τη θεσμοθέτηση ενός δευτεροβάθμιου εποπτικού οργάνου στο οποίο θα επιλύονται οι διαφορές και προκειμένου να μην φτάνουν αρκετές υποθέσεις  στη δικαιοσύνη.

Δείτε αναλυτικά η ομιλία

_____________________________________________________________________

χρηματοδοτήσειςΝέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους

Δυνατότητες για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων των δήμων, παρέχονται μέσω του  Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ Α.Ε. Νίκος Χιωτάκης,  από το βήμα του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

περισσότερα εδώ

____________________________________________________

kafantarisΔ. Καφαντάρης, α΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ: Οι προτάσεις μας για τον αναπτυξιακό ρόλο των δήμων σε μια σύγχρονη Ελλάδα

Στον αναπτυξιακό ρόλο των δήμων αναφέρθηκε ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης τονίζοντας τόσο οι Δήμοι όσο και οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και τελικά την Τοπική και την Περιφερειακή Ανάπτυξης.

Αναλυτικά δείτε εδώ

________________________________________________________________________

karagiannisΙ. Καραγιάννης, α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ: Η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να αφορά μόνο την ΤΑ αλλά όλο το διοικητικό σύστημα της χώρας

Η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση δεν  πρέπει να αφορά μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού αλλά ολόκληρο το διοικητικό σύστημα της χώρας μας, τόνισε ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να προηγηθεί διάλογος και ουσιαστική συνεργασία όλων των Υπουργείων, του συνόλου της Κυβέρνησης, με τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία μια νέα αρχιτεκτονική του διοικητικού συστήματος, με την επανα–οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων που θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

_______________________________________________________________________

meletiouΝίκος Μελετίου: Τι προτείνει η Τ.Α. για Απασχόληση και Κοινωνική Οικονομία

Κατά 12,4 % έχει μειωθεί το προσωπικό των δήμων από το 2012 μέχρι σήμερα, καθώς από 94.386, σήμερα είναι 82.671. Μόνο πέρυσι, οι συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., έφθασαν τις 2.951, ενώ οι προσλήψεις και οι μεταφορές από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ήταν μόλις 1.079.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης της ΚΕΔΕ  Νίκος Μελετίου στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, τόνισε,  οι  αρμοδιότητες που μεταφέρει η Πολιτεία στο θεσμό είναι διαρκώς αυξανόμενες, οι πόροι μειώθηκαν σε ποσοστό 65%.

Αναλυτικά δείτε εδώ

______________________________________________________________

Εισήγηση Αντιπροέδρου Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ Σ. Δανιηλίδη

ΔανιηλίδηςΔείτε εδώ την εισήγηση του Αντιπροέδρου Σ. Δανιηλίδη κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

 

 

 

 

______________________________________________________________

papastergiouΔ. Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη θα έρθει από νέες ιδέες και με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας

Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για ανάπτυξη, καινοτομία και επιχειρηματικότητα σήμερα στην Ελλάδα…Πόσο εύκολα μπορεί να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα χωρίς να προκαλέσει -στην καλύτερη περίπτωση- μειδίαμα και στη χειρότερη σχόλια του στυλ… “εδώ δεν έχουμε λεφτά να φτιάξουμε μια παιδική χαρά και εσύ μας λες παραμύθια”…Και όμως το παραμύθι μας μπορεί να έχει ευτυχές τέλος…Αρκεί να καταλάβουμε ότι ζούμε τη μετάβαση από το παλιό στο καινούργιο, ζούμε τη μετάβαση σε μία νέα  εποχή.

Πρέπει να κτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή. Και κτίσιμο με υλικά κατεδάφισης, κοινώς με παλιές ιδέες και μυαλά, δεν γίνεται. Συνεπώς η όποια ανάπτυξη θα έρθει μέσω της καινοτομίας.Δεν θεωρώ καινοτομία ό,τι περίεργο gadget, software ή συσκευή κυκλοφορεί που δεν λύνει κανένα άλλο πρόβλημα παρά το οικονομικό πρόβλημα του εμπνευστή της.

Αναλυτικά δείτε εδώ

________________________________________________________________________

tziaxristasΔ. Τζιαχρήστας, πρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης : Τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα και οι θέσεις της Τ.Α.

Τα θέματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας είναι πολλά και σημαντικά καθώς την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές. Θα εστιάσουμε την προσοχή μας, πρώτα, σε θέματα που άπτονται άμεσα των αρμοδιοτήτων  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αγροτική Ανάπτυξη.

Δείτε αναλυτικά

________________________________________________________________________

koimisisΑ. Κοιμήσης, «Αυτοδιοικητικό  Κινήμα»: Επιζήμια και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και για  χώρα η κυβέρνηση

 Σκληρή κριτική προς  την κυβέρνηση,  την οποία χαρακτήρισε «επιζήμια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη χώρα», άσκησε  από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», Απ. Κοιμήσης.

«Εάν κάτι κάνει σωστά αυτή η κυβέρνηση, είναι το να επιβεβαιώνει το σύνθημα του Συνεδρίου μας. Δηλαδή καταστρέφουμε τα πάντα για να τα ξανά κτίσουμε από την αρχή».

Για τον Καλλικράτη, ο Α. Κοιμήσης, επεσήμανε την απουσία ουσιαστικού διαλόγου μέχρι στιγμής.

«Η Επιτροπή, η εντός εισαγωγικών πολιτική, έχει συνεδριάσει τρεις φορές. Δεν μπήκε στην ουσία των συζητήσεων. Οι Τεχνικές Επιτροπές καταγράφουν τις σκέψεις, τις απόψεις, τους ευσεβείς πόθους, τις ιδεοληψίες,..που, πόρρω -οι περισσότερες- απέχουν όμως, από το πραγματικό πρόβλημα».

Αναρωτώμενος άν το κρίσιμο είναι το θέμα του εκλογικού συστήματος, και την απλή αναλογική, σημείωσε πως σερβίρεται ότι δήθεν θα δώσει τη δυνατότητα στο λαό να συμμετάσχει πιο ενεργά, με τοπικά δημοψηφίσματα, με πολύ ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

« Μα η δημοκρατία, σύντροφοι, της Αυτοδιοίκησης, είναι σύστημα της αντιπροσωπευτικότητας, όταν τα μεγέθη είναι πολλαπλάσια. Δεν μπορεί να έχεις άμεση λαϊκή δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων, όταν το θεσμικό περίγραμμα των  Δήμων της χώρας  είναι αυτό που είναι σήμερα. Απλή αναλογική σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο,  το οποίο θα ήταν βουλευόμενο όργανο χάραξης μιας γενικής στρατηγικής, που θα απαιτούσε συγκλίσεις για την εξέλιξη της ζωής στο τοπικό επίπεδο, για την ανάπτυξη, για όλα αυτά τα πράγματα, τις υπηρεσίες, ναι, αλλά με εξασφάλιση όμως της λειτουργικής και της οργανωτικής αποτελεσματικότητας για την εκτελεστότητα των αποφάσεων. Με άλλα όργανα, ναι. Αυτό όμως δεν γίνεται. Δεν συζητείται. Δεν υπάρχει στην ατζέντα».

«Άρα λοιπόν-σημείωσε- το παράγωγο αυτής της επιδίωξης είναι να δοθεί το δικαίωμα του εκβιασμού στις κάθε λογής μειοψηφίες. Να επιβληθεί δηλαδή τη δικτατορία των μειοψηφιών στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας. Γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε το σύστημα στο παιχνίδι της άμεσης δημοκρατίας με βάση το δημόσιο λόγο που αρθρώνουμε. Όταν δόθηκε η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, εκεί, το έχω ξανά πει, έσπασε τα μούτρα της η κυβέρνηση. Και με ένα έμμεσο τρόπο προσπαθεί να δώσουμε αυτή τη

Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», ζήτησε διακριτή ψηφοφορία, από το Σώμα της Συνέλευση  προκειμένου να υπάρξει απόφαση αν αποδέχεται την κυβερνητική απόφαση ως προς το εκλογικό σύστημα.

Αναφερόμενος στην κινητικότητα, επεσήμανε ότι όλη η διαδικασία της πολιτικής συναλλαγής θα γίνεται μέσα από την κινητικότητα των υπαλλήλων και θα διαλυθούν όχι μόνο οι Δήμοι, αλλά και το κράτος το ίδιο. Θα δουλέψουν τα παραμάγαζα των κομμάτων, των βουλευτών, και των κάθε λογής παραγόντων, που πλασάρονται σε τέτοιου είδους διαδικασίες, που γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η χειρότερη τα τελευταία χρόνια

Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως τη χειρότερη στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ανέφερε πως υπάρχουν ρυθμίσεις υπουργείων τις οποίες δεν παίρνει μυρωδιά ούτε το υπουργείο Εσωτερικών. «Δεν τους ρωτάνε- είπε χαρακτηριστικά- υπάρχει μια ασυδοσία σε κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους που αισθάνονται τόσο ισχυροί να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις για τη δική μας λειτουργία, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ανταλλάξουν στοιχειώδεις απόψεις με το υπουργείο Εσωτερικών».

Θα κάνω ότι είναι δυνατόν να φύγει αυτή η κυβέρνηση από την εξουσία, πρόσθεσε ο Α. Κοιμήσης, «γιατί είναι επιζήμια και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και για τη χώρα. Γιατί δεν κάνει τίποτα από αυτά τα οποία έχει πει. Γιατί έχει βάλει τη χώρα σε μια διαρκή περιπέτεια και είναι πασίδηλο ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο».

«Θα ήθελα, ειλικρινά, να έχω παραδείγματα, για να διαψευστώ με παταγώδη τρόπο σε αυτή μου τη σκέψη. Και δεν με ενδιαφέρει ειλικρινά η εναλλαγή των συστημάτων. Πιστεύω ακλόνητα και αγωνίζομαι για αυτό, κάποια στιγμή στη χώρα μας να εγκαθιδρυθεί η περίφημη αποκέντρωση, για να μπορέσει ο λαός να αποκτήσει τη δυνατότητα να διαφεντεύει τα του οίκου του.

Χαρακτήρισε το 2017 ως το έτος της κρίσης σε ότι αφορά στο θεσμό της Τ.Α, προσθέτοντας ότι μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για το καλύτερο, μπορεί όμως να είναι και η ταφόπλακα για το θεσμό, εάν τα πράγματα εξακολουθήσουν να είναι έτσι και αν η δική μας αδράνεια επιτρέπει να συμβαίνουν αυτά τα οποία συμβαίνουν καθημερινά.

Αναλυτικά η ομιλία

_______________________________________________________________________

ioakimidisΓιώργος Ιωακειμίδης, «Νέα Αυτοδιοίκηση»: Κουρασμένο και απογοητευμένο μεγάλο μέρος των αιρετών  

«Αν καταφέρω να χτίσω το Δήμο μου, να κρατήσω το Δήμο μου όρθιο θα είμαι πάρα πολύ ευτυχής. Αυτό είναι το καθήκον μας. Αυτό που εμείς επιλέξαμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε στους Δήμους μας. Αν τα καταφέρουμε εκεί, πραγματικά θα έχουμε συνεισφέρει στη χώρα».

Αυτό τόνισε ο Γ. Ιωακειμίδης, επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», επικρίνοντας το σύνθημα του φετινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, χτίζουμε την Ελλάδα από την αρχή».

Ο Γ. Ιωακειμίδης, επεσήμανε ακόμη ότι «όσο ο οικονομικός κατήφορος της Αυτοδιοίκησης συνεχίζεται, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά θα είναι τα συνέδριά μας. Δείτε πόσο εκφυλίζονται τα συνέδριά μας, παρά την διαφορετική εικόνα που προσπαθεί να δώσει η πλειοψηφία, φορά τη φορά». Όπως είπε ένα μεγάλο μέρος των αιρετών δεν έρχεται, καθώς είναι πάρα πολύ κουρασμένο και απογοητευμένο.

Εξέφρασε την άποψη ότι η κεντρική διοίκηση έπρεπε να σκύψει το αυτί της στην καθημερινότητα των δήμων, να καταλάβει τι έχουν να αντιμετωπίσουν, να μη βιάζεται να παίρνει θέσεις και «εν πάση περιπτώσει αν δεν τα ξέρει όλα αυτά, ας ρωτάει τους Δημάρχους, τους φίλους της, για να αντιλαμβάνεται τι πρέπει να γίνει. Για να μην έρχεται σε ρήξη και κόντρα καθημερινή με πράγματα που εύκολα θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί».

Ο κ. Ιωακειμίδης αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική καχεξία των δήμων με την υστέρηση πόρων και στην ανάσα που θα μπορούσε να δώσει η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στην Τ.Α.. Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο και στην εδώ και ενάμισι χρόνο καθυστέρηση της ψήφισής του, τόνισε ότι αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο προβλήματα, όπως το να εξοικονομήσουν οι δήμοι χρήματα από τα επιτόκια.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση εξέφρασε την απορία αν έπρεπε να ανοίξει θέμα γενικώς ενός νέου Καλλικράτη διότι, όπως σημείωσε, αφενός ο προηγούμενος δεν κουβεντιάστηκε επαρκώς,  ήταν καλός, ήταν κακός, πού έπασχε και λοιπά. Δεύτερον, πόροι δεν υπάρχουν, άρα πώς ανοίγεις έναν καινούργιο νόμο;

Αναλυτικά η ομιλία

______________________________________________________________________

mpirmpasΔ. Μπίρμπας: Δηλώνουμε παρόντες με ένα και μόνο γνώμονα την υπεράσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών

Δηλώνουμε παρόντες για συγκρούσεις και συνεργασίες με ένα και μόνο γνώμονα,  την υπεράσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, τόνισε ο Δ. Μπίρμπας, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας.

Ο κ. Μπίρμπας επισήμανε ότι κάποιοι στην Αυτοδιοίκηση έχουνε  «πόλεμο, ένα πόλεμο με την πραγματικότητα και επιθυμούν, άλλωστε το είπε ο κ. Κοιμήσης, έναν αγώνα μέχρι την πτώση της κυβέρνησης»

«Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, σημείωσε, όλοι γνωρίζουμε ποιοι οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση και την χώρα σε αυτή την κατάντια».

Αναφέρθηκε σε ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Μεταξύ αυτών τη μείωση των εσόδων των ΚΑΠ κατά 10%, το εύρος και ο τρόπος λειτουργίας των ελέγχων, που είναι έλεγχοι σκοπιμότητας  και προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις.

Συμπλήρωσε ότι συχνά η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως δημόσια διοίκηση. «Δεν έχουν καταλάβει τις ιδιαιτερότητες που έχει η Αυτοδιοίκηση που οφείλουν να  αντιληφθούν πριν οδηγηθούμε σε πάρα πολύ  μεγάλα προβλήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την κινητικότητα υπογράμμισε ότι έγινε οριζοντίως, χωρίς κατανόηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, και αδικεί. Αναφερόμενος στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση, για την ανάγκη βελτίωσης των όρων λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.  Σχολιάζοντας τον «Καλλικράτη» επισήμανε πως διαφωνεί με την θέση άλλων αιρετών ότι έπαιξε θετικό ρόλο, γιατί συνέτεινε στον υπερσυγκεντρωτισμό και σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές στην ερήμωση της υπαίθρου.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση άμεσα με την κυβέρνηση και να έρθουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιλύσουν μια σειρά από προβλήματα και αστοχίες.

Κατά την αναφορά του στα παρακρατηθέντα εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοσή τους με ένα επενδυτικό πρόγραμμα οκταετίας.

Στη συνέχεια εισερχόμενος στο θέμα του εκλογικού συστήματος υπογράμμισε ότι «η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα το οποίο έχει δύο βασικές αρχές. Την ισότητα στην ψήφο και τη δυνατότητα δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου» που δημιουργεί κουλτούρα σύνθεσης. Τέλος έκανε αναφορά στην ανάγκη χρηματοδοτήσεων μέσω των οποίων θα μπορέσουν οι δήμοι να υλοποιήσουν έργα και δράσεις.  Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αναλυτικά η ομιλία

______________________________________________________________________

kantaras«Συντονισμός Αιρετών» για μια αντιμνημονιακή ριζοσπαστική πορεία της Αυτοδιοίκησης

Κάλεσμα προς όλους τους αιρετούς που αντιλαμβάνονται που οδηγούν οι πολιτικές που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα και την Αυτοδιοίκηση, για τη συγκρότηση ενός Δικτύου Αιρετών για μια αντιμνημονιακή ριζοσπαστική εναλλακτική πορεία απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ η νεοδημιουργηθείσα παράταξη «Συντονισμός Αιρετών».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Τάσος Κανταράς,  είπε πως η παράταξή του επιμένει στην απόρριψη των μνημονίων και των απορρεόντων αντιλαϊκών πολιτικών, στην ριζική ανατροπή του θεσμικού πλαισίου «Ν 3852/10», τη λογική της «Τριετούς Στρατηγικής Μεταρρυθμίσεων» και της θεσμοθέτηση νέων φοροεισπρακτικών βαρών και επιβαρύνσεων των πολιτών και τις πολιτικές που οδηγούν τις υπηρεσίες  των δήμων στην ιδιωτικοποίηση τους.

Σημείωσε ότι διαφωνούν με την στάση εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης  Β βαθμού και ειδικότερα των Περιφερειαρχών Αττικής και Θεσσαλίας, οι οποίοι προσέτρεξαν να πάρουν μέρος στην αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος που με πρωτοφανή και απαράδεκτο τρόπο συγκρότησε ο πρωθυπουργός, μεροληπτώντας ταυτόχρονα σε βάρος του Α βαθμού.

Υπογράμμισε ότι η συζήτηση στα πλαίσια του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, δεν πρόκειται να παράξει κάτι καινούριο και σίγουρα κανένα θετικό για την Αυτοδιοίκηση και τη κοινωνία αποτέλεσμα.

«Σήμερα ο μόνος δρόμος είναι, η συγκρότηση ενός μετώπου των εργαζομένων, δημοτών και αιρετών, που θα οργανώσει την αντίσταση στις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες καταστρέφουν τη χώρα, την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους», καταλήγει το κάλεσμα.

______________________________________________________________________

pantelakiΕλ. Παντελάκη, Λαϊκή Συσπείρωση: Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και Κρατικός Προϋπολογισμός διαμορφώνουν το αντιλαϊκό πλαίσιο της Τ.Α. 

«Στα συμπεράσματα της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Καλλικράτη αποτυπώνεται και η συμφωνία ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ-Κυβέρνησης,  η επιχορήγηση της τοπικής διοίκησης να παραμείνει μεν στην ευθύνη της Κεντρικής διοίκησης για όσο διάστημα θα ωριμάζουν και οι αντιδραστικές ανατροπές, πλην όμως θα συναρτάται «με την δυναμικότητα των φόρων»!», τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Άρα, συνέχισε, και οι λεονταρισμοί για «την νέα γενιά παρακρατημένων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» που εκτοξεύει η ηγεσία της ΚΕΔΕ/ΕΝΠΕ έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό, τον μικροκομματισμό και τον στενά αντιπολιτευτικό στόχο για εναλλαγή στο τιμόνι της διακυβέρνησης, σήμερα με το κόμμα της ΝΔ χτες με τον ΣΥΡΙΖΑ!».

Σε ότι αφορά το σκέλος των αναπτυξιακών προγραμμάτων – ΕΣΠΑ (2014-2020), η κ. Παντελάκη τόνισε ότι  αφορά σε έργα και δράσεις, που ιεραρχούνται πλήρως στις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, βάζοντας στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα.

«Η αντίληψη του ΚΚΕ και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας», σημείωσε η  κ.Παντελάκη.

Αναλυτικά η ομιλία

_____________________________________________________________________

sotiriadouΝα στηριχτούν οι ορεινοί δήμοι της χώρας, ζήτησε η δήμαρχος Παρανεστίου, Αλίκη Σωτηριάδου

Την ανάγκη να στηριχτούν οι 31 ορεινοί δήμοι της χώρας, υπογράμμισε η δήμαρχος Παρανεστίου, Αλίκη Σωτηριάδου, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.  Η ίδια σημείωσε ότι πρέπει να αποφεύγεται η υπερφορολόγηση σε περιοχές με μικρό πληθυσμό και τόνισε ότι η φορολογική αποκέντρωση πρέπει να είναι στόχος πραγματικός της ΚΕΔΕ, αλλά και της κυβέρνησης που θα πρέπει να υποστηρίξει το εγχείρημα.
Παράλληλα, ζήτησε να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε βουλευτικά γραφεία και σημείωσε ότι θα πρέπει στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί για την κινητικότητα να ληφθεί μέριμνα, ώστε να υπάρχουν γιατροί σε όλους τους δήμους ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων γιατί, όπως είπε, «σε λίγο οι υπάλληλοί μας θα χρειάζονται ψυχιατρική υποστήριξη γιατί τους έχουμε τεντώσει τα νεύρα». «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Πρέπει να υπάρξουν δυναμικές λύσεις και οι δήμοι να λειτουργήσουν» πρόσθεσε.

 

________________________________________________________________________

kastrinosΑλ. Καστρινός, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών ΚΕΔΕ: Η κυβέρνηση με τη  μείωση των ΚΑΠ στοχεύει αποκλειστικά την Τ.Α. 

Τη στοχοποίηση της αυτοδιοίκησης κατήγγειλε Αλ. Καστρινός, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών ΚΕΔΕ κατά της διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. όπως τόνισε η πολιτική απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Κρατικός Προϋπολογισμός, την συμπυκνώνει σε τρία σημεία:

 • Πρώτον ολομέτωπη επίθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Δεύτερον επίθεση στο κοινωνικό κράτος, που ουσιαστικά υλοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Τρίτον αύξηση του φορολογικού βάρους του Έλληνα φορολογούμενου/ δημότη .

Δείτε αναλυτικά την ομιλία εδώ

.___________________________________________________________________

mouratoglouΓ. Μουράτογλου:  Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών δημόσιων επενδύσεων, στην ανάπτυξη και την απασχόληση

Στην αξία των τοπικών δημόσιων επενδύσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση αναφέρθηκε ογενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ   Γ. Μουράτογλου. Όπως τόνισε “Όλοι αυτές τις μέρες μιλούν για ανάκαμψη. Αλλά πώς θα επιτευχθεί αυτή η ανάκαμψη; Είναι προφανές ότι ανάκαμψη χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει”.

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του εδώ

___________________________________________________________________

kampososΔ. Καμπόσος Πρόεδρος Περιφέρειας Πελοποννήσου: Δεν μπορεί να είναι εξυλαστήρια θύματα οι δήμοι

Την επισήμανση ότι δεν μπορεί να φταίνε για όλα οι δήμοι και να αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Στη συνέχεια διατύπωσε τη θέση ότι οι δήμαρχοι αποτελούν εύκολη βορά και λεία εκείνων οι οποίοι θέλουν να τους ενοχοποιήσουν. Χαρακτήρισε ως σημαντικό το γεγονός ότι βρέθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ένας από τους βασικούς συνεργάτες του νέου αμερικανού προέδρου. Στη συνέχεια τόνισε ότι 325 Δήμαρχοι παλεύουν με την καθημερινότητα και  προσβάλλονται με τον χειρότερο τρόπο από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι με 35% γίνονται κυβέρνηση και παίρνουν 150 Βουλευτές τη στιγμνή που οι δήμαρχοι χρειάζεται να πάρουν 60% για να έχουν πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια. Αναφερόμενος στα οικονομικά παρουσίασε ως παράδειγμα μια έρευνα που έχει πραγματοποιήσει στο δήμο του όπου, διαπίστωσαν ότι τα χρήματα τα οποία δίνονταν για έργα τις 4ετίες πριν το 2010 είχαν άθροισμα, 28,5 εκατομμύρια για έργα. Σήμερα ο δήμος έλαβε 2,4 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

___________________________________________________________________

pedaΝ. Σαράντης Πρόεδρος ΠΕΔΑ: Να υπάρξει παράταση του διαλόγου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Την ανάγκη να υπάρξει  παράταση του διαλόγου για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση διατύπωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Νίκος Σαράντης. Όπως τόνισε η παράταση του διαλόγου μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας επιτυχούς νέας ρύθμισης. Ως πρόεδρος της ΠΕΔΑ κατέθεσε μια σειρά από κοινές απόψεις όλων των παρατάξεων, εκτός της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι ομόφωνη η απόφαση προκειμένου να επανεξεταστούν οι αρμοδιότητες του Α’ Βαθμού και να αντιμετωπιστούν οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων με την κεντρική κυβέρνηση και την αιρετή Περιφέρεια, με χρήση της αρχής της επικουρικότητας και του τεκμηρίου της εντοπιότητας.  Επιπλέον έκανε λόγιο για την ανάγκη καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού με επανασχεδιασμό των Οργανισμών των ΟΤΑ και νέο Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων. Αναφερόμενος στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης υπογράμμισε ότι πράγματι έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά παρακρατηθέντων.

Αναλυτικά η ομιλία

__________________________________________________________________

parisisΑ. Παρίσης Πρόεδρος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων: Να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Στην ανάγκη δυναμικών αντιδράσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ  Ιονίων Νήσων Α. Παρίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Όπως  επισήμανε χαρακτηριστικά είναι ανάγκη να υπάρξουν ριζικές λύσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι δήμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και αν κριθεί αναγκαίο να κλείσουν. Δεν μπορεί το πρόβλημα της κυβέρνησης να είναι αυτή τη στιγμή η αλλαγή του εκλογικού νόμου, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να φτάσουν οι δήμοι στην εξαθλίωση.

Ο Α. Παρίσης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επικάλυψη των αρμοδιοτήτων με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «νιώθω ότι είμαι μια ορντίναντσα. Δεν ξέρω αν εσείς νομίζετε ότι είστε Δήμαρχοι. Ορντινάντσες είμαστε. Δεν μπορεί, αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα να έχουμε πάρει 60% από την κοινωνία και να έρχεται η Αποκεντρωμένη σήμερα να ελέγξει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή την απόφαση του Νομικού Προσώπου του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου για τη μεταφορά ενός περιπτέρου ένα μήνα».

Αναλυτικά η ομιλία

____________________________________________________________________

xatsidiakosΦ. Χατζηδιάκος Πρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Η αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της προ πολλού -Είναι ώρα να τις αναλάβουν και κάποιοι άλλοι

Αιχμηρός απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της έναρξης του συνεδρίου εμφανίστηκε κατά τη τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου Φ. Χατζηδιάκος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η  πρώτη διαπίστωση, από τους αρχηγούς των κομμάτων, μηδενός εξαιρουμένου, αλλά και του Υπουργού μετά, φάνηκε ότι ή εμείς είμαστε Δήμαρχοι σε μια άλλη χώρα, ζούμε σε άλλη χώρα, ή η κυβέρνηση δεν κυβερνά αυτή τη χώρα».  Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας τόνισε ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό  πλαίσιο δεν υπάρχουν κίνητρα για να πάει κάποιος σε μικρά νησιά. «Ποιος θα σηκωθεί να φύγει από την Αθήνα ή και από τη Ρόδο ακόμα και να πάει με την εθελουσία στην Κάσο; Κάντε προσλήψεις κατ’ εξαίρεση στα μικρά νησιά, στους ορεινούς Δήμους και ούτω καθεξής,  αλλά μην κάνετε και αφαίμαξη στους Δήμους» σημείωσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί δήμοι και στην αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Αναλυτικά η Ομιλία

_____________________________________________________________________

kapentzonisΓ. Καπεντζώνης: αντιπρόεδρος ΠΕΔ Στ. Ελλάδας: Όχι άλλες αρμοδιότητες χωρίς πόρους

Όχι άλλες αρμοδιότητες  χωρίς πόρους, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς στελεχιακό δυναμικό, γιατί σημαίνει πιο πολύ ευθύνη και αδυναμία ανταπόκρισης τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Γ. Καπεντζώνης. Ζήτησε δε να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, γιατί όπως σημείωσε «από τα 166 άρθρα, με τόση διαβούλευση που έγινε σε όλους τους φορείς και σε όλα τα όργανα και σε όλους τους δήμους, θεωρώ ότι δεν υπάρχει δήμος σε όλη τη χώρα που δεν κάποιο δικό του θέμα αντικατοπτρίζεται μέσα στο νομοσχέδιο».

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

_________________________________________________________________

img_8185Γ. Κωτσός, πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας: Η κυβέρνηση να εμπιστευτεί επιτέλους την Αυτοδιοίκηση

Ο χαρακτηρισμός που πιθανότατα θα άρμοζε στην Αυτοδιοίκηση είναι ορντίναντσα της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας ανέφερε  ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός προσθέτοντας ότι το κράτος τη μόνη αρμοδιότητα που επιφυλάσσει για την Αυτοδιοίκηση είναι  «για να μαζεύουν τα σκουπίδια».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να διατυπώσει τώρα συγκεκριμένη άποψη και να μην «πετάει το μπαλάκι στο μέλλον».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του απεύθυνε έκκληση για συναίνεση και κάλεσε την κυβέρνηση να εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

___________________________________________________________________

labakisΕυ. Λαμπάκης, πρόεδρος ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας, Θράκης: Διαπίστωσα δια ζώσης για πιο λόγο καταστράφηκε η Ελλάδα

 

Δριμεία κριτική προς όλους τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που μίλησαν στο συνέδριο άσκησε ο Ευ. Λαμπάκης, πρόεδρος ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας, Θράκης.

«Διαπίστωσα δια ζώσης για πιο λόγο καταστράφηκε η Ελλάδα και το χειρότερο από όλα  είναι ότι ενώ καταστράφηκε η Ελλάδα, κατάλαβα ότι δεν κατάλαβαν τίποτα αυτοί οι άνθρωποι.

Και δεν κατάλαβαν τίποτα και έχουν το θράσος ή την αδυναμία να έρχονται εδώ συντεταγμένοι, ρίχνοντας βολές ο ένας πίσω από τον άλλον, σε ποιους; Στους δημάρχους. Ποιους δηλαδή; Αυτούς που από το 2011 μέχρι σήμερα, τους έχουν βομβαρδίσει, προσπαθώντας να τους εκπαραθυρώσουν, να τους ξεφτιλίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

_________________________________________________________________

vamboykasΤ. Βάμβουκας, αντιπρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης: Ανεπίτρεπτη η νέα περικοπή πόρων

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί ο θεσμικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την άμεση επίλυση Οικονομικών αλλά και θεσμικών ζητημάτων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης κ. Τάσος Βάμβουκας. Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την σχεδιαζόμενη μείωση των πόρων από το κράτος προς τους Δήμους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητή η αξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιτέλους αυτή να λειτουργήσει ακηδεμόνευτη.

 

____________________________________________________________________

papanastasiouΓ. Παπαναστασίου, πρόεδρος ΠΕΔ Δ. Ελλάδας: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου

«Η μοναδική διοικητική μεταρρύθμιση που θέλουν να κάνουν στην κυβέρνηση, είναι να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο και τίποτα άλλο. Και φάνηκε περίτρανα, όλο αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ο νόμος για την κινητικότητα το απέδειξε. Δεν μπορούν να κάνουν καμία άλλη θεσμική αλλαγή, αλλά και καμία αλλαγή στο κράτος».

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

______________________________________________________________________

 

lolosΓ. Λώλος, πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου: Επιτακτική ανάγκη η απόδοση των  παρακρατηθέντων

Καθίσταται επιτακτική ανάγκη  η απόδοση των παρακρατηθέντων για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των δήμων, η θέσπιση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, αλλά και η άμεση αναπλήρωση μέρους του 10%, το οποίο μας κόβουν μέσω του νέου προϋπολογισμού του 2017, τόνισε ο Γ. Λώλος πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

___________________________________________________________________

Ολοκλήρωση Πρώτης Ημέρας του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου

___________________________________________________________________

 %ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b7%cf%82Γ. Μπουτάρης: Επιτακτικά αναγκαία η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση

Για “τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η Αυτοδιοίκηση, μέσα στις γνωστές δύσκολες συνθήκες της χώρας” έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης καλωσορίζοντας τους συνέδρους της ΚΕΔΕ.

“Ο καθημερινός μας μόχθος χρειάζεται στήριξη από την κεντρική διοίκηση, την οποία συχνά δεν τη βρίσκει. Αντίθετα, συναντούμε πλήθος προσκόμματα. Αρχίζοντας από τις περικοπές των πόρων, περνώντας στην ασφυκτική εξάρτηση από το κράτος και καταλήγοντας στην πληθώρα των ελεγκτικών μηχανισμών”,είπε ο  κ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως είναι “θέμα ζωής και θανάτου η ριζική μεταρρύθμιση που θα κάνει την Αυτοδιοίκηση το αφεντικό των δήμων και των πόλεων».

Επίσης, ανέφερε πως στόχος του συνεδρίου της ΚΕΔΕ είναι να καταλήξει στις θέσεις της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και να τις καταθέσει στην κοινωνία και στον διάλογο που ανοίγει η κυβέρνηση για την αλλαγή του “Καλλικράτη”.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μπουτάρης στη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι «όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, και πάντως οι πλέον δημοκρατικές και ανεπτυγμένες, έχουν ή ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το σύστημα της μητροπολιτικής διακυβέρνησης στις αστικές τους περιοχές. Ο Καλλικράτης και εδώ αποδείχτηκε άτολμος». Σημείωσε ότι η βελτίωση της διακυβέρνησης σε επίπεδο μητροπολιτικών πόλεων, μπορεί να συνδεθεί με τους εθνικούς στόχους, όπως επίσης και με τους στόχους των τοπικών κοινοτήτων στις αστικές περιοχές, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για πιο δημοκρατικές και δίκαιες και πολιτικά σταθερές κοινωνίες.

«Οι μητροπολιτικές περιοχές, τόνισε,  οφείλουν να προσαρμοστούν στην αποκέντρωση και στη δημοσιονομική αποκέντρωση. Να αυξήσουν την τοπική αυτονομία. Να μειώσουν τις φορολογικές διαφορές εντός των μητροπολιτικών περιοχών. Να ενισχύσουν την ενδογενή ανάπτυξη και να βελτιώσουν την πρόσβαση σε κεφάλαια για την επένδυση και την ενσωμάτωση του ιδιωτικού τομέα ως επενδυτικού εταίρου και φορέα παροχής υπηρεσιών».

«Μοντέλα υπάρχουν και εφαρμόζονται, αλλά άλλα μπορούν να ξεκινήσουν με μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, άλλα απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση.  Ας τα συζητήσουμε, ας επιλέξουμε το καταλληλότερο για τη χώρα μας και ας το βάλουμε μπρος το συντομότερο», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Αναφερόμενος στην ΚΕΔΕ τόνισε ότι «πρέπει να ξεφύγει από τον κομματικό έλεγχο και εναγκαλισμό και να εκπροσωπήσει θεσμικά όλες τις κατηγορίες των Δήμων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων, ορεινών και νησιωτικών, πλούσιων και φτωχότερων. Η σύνθεση της ΚΕΔΕ δεν πρέπει να θυμίζει μικρή Βουλή».

Δείτε αναλυτικά την ομιλία εδώ

______________________________________________________________

%cf%84%ce%b6%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%82Απ. Τζιτζικώστας: Αναγκαία η ενίσχυση συνεργασίας Δήμων και Περιφερειών

Στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών  προκειμένου να ενισχυθεί η ενιαία στάση τους  απέναντι σε όλους όσους καταβάλλουν προσπάθειες να υποβαθμίσουν τον θεσμό της  Αυτοδιοίκησης, σημείωσε ο Α. Τζιτζικώστας Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Μπροστά μας, είπε,  έχουμε πολλά και μείζονα ζητήματα. Από τον προϋπολογισμό του 2017 και τη νέα κυβερνητική επιδρομή σε Δήμους και Περιφέρειες, με νέες περικοπές, μέχρι το προσφυγικό. Όπου η κυβέρνηση δεν έχει αποδεδειγμένα πλέον ούτε την ετοιμότητα, ούτε την ικανότητα φοβάμαι, να διαχειριστεί τόσο την υπάρχουσα κακή κατάσταση, όσο και τον υπαρκτό κίνδυνο που ελλοχεύει, για μια νέα, ίσως μεγαλύτερη κρίση, μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, εφόσον καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Αναφερόμενος  στη Διοικητική Μεταρρύθμιση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να κάνει, «καθώς κανείς, ακόμη και σήμερα, δεν γνωρίζει πού θέλει να το πάει.Σκοπεύει να φέρει αρμοδιότητες και πόρους στις Περιφέρειες και τους Δήμους; Σκοπεύει να κάνει το επόμενο βήμα της ουσιαστικής, οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας και της διοικητικής ανεξαρτησίας της Αυτοδιοίκησης; ».

Ζήτησε να προχωρήσει η φορολογική αποκέντρωση, ώστε να έχουν τα έσοδά τους οι Περιφέρειες και οι Δήμοι και να μην κρέμονται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και να αποδοθεί στις περιφέρειες αρμοδιότητες μεγάλων έργων και υποδομών.

Αναφορικά με το εκλογικό σύστημα τάχθηκε κατά της εισαγωγής της απλής αναλογικής για την εκλογή των τοπικών αρχών, που «υπονομεύει την ουσιαστική συνεργασία και συνεννόηση στο προσκήνιο και επιβάλει το αλισβερίσι στο παρασκήνιο».

Δείτε αναλυτικά την ομιλία εδώ

_______________________________________________

kyrizoglouΛ. Κυρίζογλου πρόεδρος ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας: Αναμένουμε ειλικρινή διάλογο για  μια σύγχρονη και λειτουργική Αυτοδιοίκηση

Επτά χρόνια μετά τη διθυραμβική  καθιέρωση του Καλλικράτη, ο ιδρυτικός νόμος έγινε αγνώριστος από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, διορθώσεις, αντικαταστάσεις και συμπληρώσεως των διατάξεών του, ενώ δεκάδες διατάγματα και αποφάσεις,  που θα ενεργοποιούσαν υποτίθεται άλλες πτυχές του, δεν εκδόθηκαν ποτέ, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Τα ποικιλώνυμα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα υποστήριζαν την υλοποίηση της νέας αρχιτεκτονικής έμειναν ανεφάρμοστα.«Δεν υπήρξε η οικονομική ευλογία και στήριξη του εγχειρήματος με πόρους, προσωπικό και μέσα, με αποτέλεσμα παρά τις ομολογουμένως θετικές πλευρές του να μην αποδώσει τα αναμενόμενα», είπε.

Η κρίση, πρόσθεσε, καταρράκωσε τα δημοτικά έσοδα, η τρομακτική μείωση τους, συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017.

Ο κ. Κυρίζογλου, χαρακτήρισε  ασυνεπή την κυβέρνηση, σε σχέση με τις προεκλογικές της διακηρύξεις και υποσχέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο όπως είπε,  παρά τις θεσμικές ανακολουθίες, την οικονομική εξαθλίωση, τους διοικητικούς διαγκωνισμούς, τους νομοθετικούς αιφνιδιασμούς, τις κρατικές προχειρότητες, οι δήμοι στο σύνολό τους, άντεξαν την κρίση, και έχουν αναδειχθεί ως ο πιο σταθερός και αξιόπιστος παράγοντας, που με τις κοινωνικοπρονοιακές δομές, τις υπηρεσίες και κυρίως με την αυτοθυσία  των αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών τους , διατηρούν, ενισχύουν και αναπτύσσουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τόσο στο επίπεδο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όσο και σε επίπεδο των προσφυγικών πληθυσμών που ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία, συνιστούν μια εξαιρετικά δυσανάλογη για τα μεγέθη και τις δυνατότητές της ευθύνη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτήρισε την  κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ασυνεπείς σε σχέση με τις υποσχέσεις που έδωσαν για τη μετεγκατάσταση τριών τουλάχιστον κέντρων φιλοξενίας και για τη βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας.

Είναι θετική η μείωση του αριθμού των προσφύγων στην κεντρική Μακεδονία, σημείωσε.

Αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, είπε ότι τα τελευταία χρόνια δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα. Οι δήμοι τα χρόνια της κρίσης έχουν υποστεί τις πλέον εκτεταμένες περικοπές πόρων και την πλέον δραματική μείωση εσόδων από κάθε άλλη περιοχή, κλάδο ή φορέα του δημόσιου τομέα.

Ειδικά για τα παρακρατηθέντα είπε ότι η μη απόδοση μέχρι τώρα της τελευταίας δόσης των 214 εκατ. ευρώ από τα μέχρι 31/12/2008, παρακρατηθέντα έσοδα των ΟΤΑ, προκαλεί ασφυξία στους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Η αποστέρηση των ετήσιων δόσεων των παρακρατηθέντων –τόνισε- από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς των ετών 2017, και εφεξής, σημαίνει ότι τα ήδη πενιχρά έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υποστούν περαιτέρω μείωση. Γι’ αυτό  είναι αδήριτη η ανάγκη αναζήτησης και ανάκτησης των πόρων, που προέρχονται από τη νέα γενιά των μετά από το 2009, μέχρι σήμερα παρακρατηθέντων δημοτικών εσόδων.

Αναφερόμενος στη ραγδαία όπως χαρακτήρισε μείωση των υπέρ των δήμων διατιθέμενων πόρων από το Πράσινο Ταμείο, (από το 10% στο 2%) ισοδυναμεί ουσιαστικά με αχρήστευση αυτής της πηγής, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί ούτε καν αυτό το 2%.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε στη συνέχεια ο κ. Κυρίζογλου, έχει προτάσεις για τη Μεταρρύθμιση, που οφείλει να εισακούσει η κρατική διοίκηση, οι οποίες θεμελιώνονται στην άριστη γνώση των πραγματικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Οι δημότες οι κάτοικοι, αλλά και φιλοξενούμενοι προσφυγικοί πληθυσμοί, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και προβλήματα στα οποία , λύση μπορεί να δώσει κατά κανόνα, μόνο ο οικείος δήμος.

Αναμένουμε την κρατική ανταπόκριση για ένα ισότιμο και ειλικρινή διάλογο για μια καλόπιστη και καρποφόρα συνεργασία, την οποία πάντοτε επιζητεί και στην οποία πάντοτε προσέρχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να κωδικοποιηθεί και να θεσπιστεί επιτέλους ένα σύγχρονο, σταθερό, λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, που θα διαδεχθεί τα διαρκώς μεταβαλλόμενα και εμβαλωματικά τροποποιούμενα και πρόχειρα νομοθετήματα τα οποία μέχρι τώρα, ταλανίζουν όλες τις υπηρεσίες και τους πολίτες, επιτείνουν τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα.

Δείτε αναλυτικά

___________________________________________

Κώστας Αγοραστός πρόεδρος  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας:  «Ιστορικό χρέος να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τους συνανθρώπους μας»

Με την αναγνώριση ότι, «η κοινωνία έχει οδηγηθεί τόσο μακριά από τη φυσική της ισορροπία σε ότι αφορά στην εργασία, την κοινωνική ομοιογένεια, την ισότητα, την παραγωγικότητα, τις αγορές, που η επιστροφή στην κανονικότητα έχει κόστος, τόσο πολιτικό, αλλά και σε όρους κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ελπίδας και προοπτικής», ξεκίνησε το χαιρετισμό του στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,Κώστας Αγοραστών.

Και τόνισε ότι, «έχουμε ιστορικό χρέος να κάνουμε όλοι ότι περνάει απο το χέρι μας για τους συνανθρώπους μας».

Απευθυνόμενος στους δημάρχους, είπε ότι αυτά που συνδέουν  και ενδυναμώνουν, την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’Βαθμού, είναι η ενότητα, η συνεργασία, η ειλικρίνεια, η κυριολεξία. «Έχουμε και το έχουμε αποδείξει, ότι μαζί στο ίδιο μετερίζι μπορούμε όχι απλά να δίνουμε,  αλλά και να αλλά και να κερδίζουμε μάχες».

«Χάρη στις κοινές μας προσπάθειες και στον κοινό μας αγώνα δεν προχώρησε τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης να τοποθετήσει Διοικητικούς Γραμματείς στην Αυτοδιοίκηση, ένα σχέδιο το οποίο στην πράξη και με κατάλληλες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, θα μπορούσε να καταργήσει την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα να γραφειοκρατικοποιήσει τη δυναμική της. Και να πάμε σε μια ελεγχόμενη δημοκρατική Αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Αγοραστός.

«Δώσαμε λοιπόν τη μάχη αυτή με την ισχύ των επιχειρημάτων μας, με τεκμηρίωση, επεξεργασμένες θέσεις, αλλά και με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι αυτή η νίκη πρέπει να είναι οδηγός για το παρόν και το μέλλον, διότι μπροστά είναι νέες προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν με την ίδια αποφασιστικότητα αλλά σε ένα ρευστό δύσκολο, επικίνδυνο και διαλυτικό περιβάλλον.

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό το 2017, είπε ότι για άλλη μια φορά θέτει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.

Ενώ η  Αυτοδιοίκηση, επιτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό έργο  στα χρόνια της κρίσης,  είναι αυτή που κυρίως στηρίζει και κρατά όρθια την κοινωνία και τη συνοχή της,  καλύπτει και το έλλειμμα του κεντρικού κράτους στην κοινωνική πολιτική, αυτό δεν αποτυπώνεται στο νέο προϋπολογισμό, όπως φυσικά δεν αποτυπωνόταν και στους προηγούμενους.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι όλα αυτά τα χρόνια, η Τ.Α.,  ανέλαβε  πολλές αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, και όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα.

Βγαίνει μπροστά στα δύσκολα,  είπε και συμπλήρωσε ότι, αυτό δεν αναγνωρίζεται απο την Πολιτεία, η οποία πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι ακόμη και εκεί όπου υπάρχουν λύσεις, φροντίζει να δημιουργεί προβλήματα.Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε το νέο νόμο για τα δημόσια έργα και τις δημόσιες συμβάσεις, τον οποίο η κρατική μηχανή δεν είναι έτοιμη να εφαρμόσει  με αποτέλεσμα να παγώσουν οι δημοπρασίες.

Για την μεταρρύθμιση στον Καλλικράτη ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, σημείωσε ότι « εμείς έχουμε ανταποκριθεί  θετικά στο διάλογο με στόχο την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση, έχοντας  ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ότι συμφωνούμε στη βελτίωση του Καλλικράτη στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας και της άρσης των στρεβλώσεων που διατυπώθηκαν και διαπιστώθηκαν στη μέχρι σήμερα εφαρμογή του.

Σημείωσε εμφατικά όμως ότι για να είναι πραγματική μεταρρύθμιση και να αποδειχθεί αποτελεσματική, πρέπει να εκπονηθεί απο το αρμόδιο υπουργείο, μελέτη αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάσταση,  τόσο για τις θεσμικές όσο και για τις οικονομικές παραμέτρους.

Επιπλέον ανέφερε ότι πρέπει το υπουργείο να εξειδικεύσει τους άξονες μεταρρύθμισης,  που πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αποτιμήσεις και δευσμεύσεις για το κόστος της επιχειρούμενης αλλαγής, αλλά και από που θα καλυφθεί και ο πόσο προσωπικό χρειάζεται για την εφαρμογή του. «Διαφορετικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος, παρά τις όποιες καλές προθέσεις, δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις κανενός, να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, αναφερόμενος σε  προκλήσεις που έχει μπροστά της η αυτοδιοίκηση, μίλησε και για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, η οποία τείνει να λάβει δραματικές και σε κάποιες περιστάσεις εκρηκτικές διαστάσεις κυρίως στα νησιά.

Αναλυτικά η τοποθέτηση

______________________________________

Frederic Vallier- Γενικός Γραμματέας CEMR: Σημαντικός ο ρόλος δήμων και περιφερειών στην επίλυση της κρίσης

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, στην Ελλάδα συγκεντρώνονται οι περισσότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη, σημείωσε εμφατικά ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών- CEMR, για να προσθέσει ότι δεν μπορεί να τονίσει αρκετά, το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τόσο των περιφερειαρχών όσο και των δημάρχων της χώρας, στην επίλυση της κρίσης.

Προσπαθούν να προωθήσουν λύσεις σε καίρια ζητήματα όπως για παράδειγμα η προσφυγική κρίση, κυρίως στα νησιά. Αλλά και να συνεργαστούν με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η ανεργία και η μείωση των εισοδημάτων.

Το παράδειγμα που δίνει η Ελλάδα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό για μας, τόνισε ο κ. Vallier. Και η συνεργασία με τους ομολόγους στην Ευρώπη είναι θετικής σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δήμων και περιφερειών, θα συνεργάζεται στενά για την επίλυση θεμάτων και τη στήριξη των λύσεων.

Μιλώντας για την Ελλάδα ως λίκνο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην τοπική Δημοκρατία και την ιδαίτερη θέση που αυτή κατέχει, για να προσθέσει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών στηρίζει την τοπική Δημοκρατία και την  ενδυνάμωση των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης.

_______________________________________________________________________________

papadopoulosΓ. Παπαδόπουλος σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής: Η Ελλάδα και η Αμερική, ήταν, είναι και θα παραμείνουν φίλοι και σύμμαχοι

 Χαιρετισμό στο συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποίησε και ο Γ. Παπαδόπουλος ο οποίος είναι σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως τόνισε «η Ελλάδα και η Αμερική, ήταν, είναι και θα παραμείνουν φίλοι και σύμμαχοι».

Αναλυτικά ο Γ. Παπαδόπουλος σημείωσε: Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κύριο Πατούλη, ο καλός μου φίλος εδώ, ο διοργανωτής του συνεδρίου, για την ευγενή του πρόσκληση και τα εκλεκτά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

Οι  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσβλέπουν σε μια στενή σχέση με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι μια γέφυρα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον ελληνισμό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο ελληνισμός μεγαλούργησε στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Η ελεύθερη οικονομία και η δημοκρατία, επιτρέπουν στους Έλληνες να προοδεύσουν. Το μέλλον της Ελλάδας θα είναι λαμπρό, στηριζόμενο σε αυτές τις αξίες.

Η Ελλάδα και η Αμερική, ήταν, είναι και θα παραμείνουν φίλοι και σύμμαχοι. Σας εύχομαι ένα καλό συνέδριο και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με δεχτήκατε εδώ να τα πω μπροστά σας

________________________________________

Μαρία Κατούδη Μέλος Γ.Σ. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τους εργαζόμενους μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά

Στη κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε αναφέρθηκε η εκπρόσωπος και μέλος της Γ.Σ. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α Μαρία Κατούδη,  η οποία στη συνέχεια επισήμανε το καθοριστικό ρόλο των εργαζομένων στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η ΠΟΕ ΟΤΑ αποτελεί τη μόνη ελπίδα και δύναμη για τη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων» σημείωσε και τόνισε ότι η αντίσταση των δημοτικών υπαλλήλων δεν πρόκειται να καμφθεί.

«Θα είμαστε γραμμή άμυνας απέναντι στις πιέσεις των δανειστών διεκδικούμε κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Λέμε όχι στις εναλλακτικές μορφές εργασίας και διεκδικούμε τη κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα,  ούτε να καπηλευτεί την αυτοδιοίκηση, ούτε να τη μειώσει».

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της ΠΟΕ -ΟΤΑ έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια καινούρια αρχή  με αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ,  κατάργηση του οικονομικού παρατηρητήριου και απελευθέρωση των προσλήψεων.

__________________________________________

Μάρκος Δαρδαμάνης: Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά 

«Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ανέδειξε την ανεπάρκεια του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία 6 χρόνια έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική», την επισήμανση αυτή έκανε  κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Μ Δαρδαμάνης πρόεδρος ΠΟΠ –ΟΤΑ.

Ο Μ. Δαρδαμάνης πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που μπορεί αν πάει μπροστά τη χώρα.

«Αιρετοί και εργαζόμενοι δείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» επισήμανε οι Πρόεδρος της ΠΟΠ ΟΤΑ και συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της εποχής. Αναφερόμενος στην κεντρική εξουσία  τόνισε ότι θα πρέπει να εκχωρηθούν αρμοδιότητες στην ΤΑ με γενναιότητα.

Τέλος ζήτησε  να υποστηριχθεί το προσωπικό στην αυτοδιοίκηση, να καταργηθούν οι εναλλακτικές μορφές εργασίας και να δοθεί το πράσινο φως για την κάλυψη των κενών θέσεων στις υπηρεσίες.

_______________________________________

Χαράλαμπος Πίττας: Είναι ανάγκη να γίνει η αυτοδιοίκηση διαμορφωτής του μέλλοντος

Ο Δήμαρχος Μόρφου – Εκπρόσωπος Ένωσης Δήμων Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας επισήμανε ότι οι δήμοι της Ελλάδας και της Κύπρου μπορούν να συνεργαστούν προς όφελος των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα για τη διοικητική μεταρρύθμιση τόνισε ότι αντίστοιχη διαδικασία έχει ξεκινήσει και στην Κύπρο.

Είναι ανάγκη να γίνουμε εμείς οι διαμορφωτές του μέλλοντος, είναι σημαντικό να μην υπάρξει συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων, θα πρέπει να υπάρξει μια μελέτη μέσω της οποία θα μπορούν να καταγραφούν οι ανάγκες.

_______________________________________________________________________________

Α. Κιτρομηλίδης: Αναγκαία η ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης

Ο  Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Α. Κιτρομηλίδης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ενδυνάμωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Οι πολίτες, σημείωσε ότι  είναι ανάγκη  να έχουν ίσες ευκαιρίες και να έχουν τη δυνατότητα μέσα από την αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνουν θέσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου ευχαρίστησε την αυτοδιοίκηση και τους έλληνες για τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό.

_______________________________________________________________________________

Γ. Κοντορίνης: Μέσα από το Δίκτυο Αιρετών Ευρώπης επιτυγχάνεται και η προώθηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας

 Ο Πρόεδρος Δικτύου Αιρετών Ευρώπης Γιώργος Κοντορίνης, υπογράμμισε ότι μέσα από το δίκτυο εκπροσωπείται και ένα κομμάτι της ελληνικής ομογένειας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι μέσα από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του δικτύου επιτυγχάνεται και η προώθηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας.

Ο Γ. Κοντορίνης συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Δικτύου Αιρετών Ευρώπη . Το μήνυμα που φέρνουμε από την Ευρώπη είναι το μήνυμα της αισιοδοξίας ότι θα βγούμε από τις δυσκολίες και μέσα από τη συνεργασία θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

_____________________________________________

Γιώργος Καμίνης- δήμαρχος Αθηναίων : «Πως να χαραχθεί στρατηγική για τις πόλεις, όταν από το 2011 έχουν περάσει 12 υπουργοί Εσωτερικών;»

«Από το 2011 έως σήμερα έχω δει συνολικά 12 διαφορετικούς Υπουργούς Εσωτερικών, κατά μέσο όρο έναν το εξάμηνο, μπορεί κάποιος με τον τρόπο αυτό να συζητήσει στρατηγικά για την πόλη;» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριό μας, ανέφερε ο κ. Καμίνης, οφείλει «να αποτελέσει την απαρχή μιας ενωμένης προσπάθειας εκ μέρους όλων των αιρετών για να διεκδικήσουμε από την κεντρική κυβέρνηση όλα όσα οφείλει, όχι σε εμάς, αλλά στους πολίτες που μας έχουν εκλέξει για να τους εκπροσωπούμε».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου στον αντίποδα της πολιτικής ρευστότητας τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται μια ισχυρή περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, που εξασφαλίζει σταθερότητα και συνέχεια. «Για τον λόγο αυτό αντιτίθεμαι σε σχέδια απλής αναλογικής στους δήμους, που δεν πρέπει να γίνουν νέα εστία ρευστότητας αλλά σταθερότητας» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Κάθε χρόνο ζητούνται από τους δήμους όλο και περισσότερες ευθύνες και κάθε χρόνος μας βρίσκει στο σημείο μηδέν των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων» επισήμανε ο κ. Καμίνης τονίζοντας την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών, οικονομικής αυτονομίας μέσω της μεταφοράς του φόρου ακινήτων στους δήμους και δυνατότητα λήψης αποφάσεων για το προσωπικό.

«Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να επιβραβεύουμε τους καλούς υπαλλήλους αλλά και να παίρνουμε αποφάσεις για τους κακούς και ασυνεπείς» είπε στην ομιλία του ο κ. Καμίνης, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία. Η παρατεινόμενη κρίση δοκιμάζει τις ζωές και τις αντοχές μας σχεδόν σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό. Το προσφυγικό αποδείχθηκε – όπως αρχικά είχαμε προβλέψει ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει και οι δήμοι, δεν πρέπει να δείχνουν φοβικότητα, και να δείξουν στις τοπικές κοινωνίες τα οφέλη που θα  μπορούσαν να έχουν τα προγράμματα αλλά και την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Καμίνης.

«Διανύουμε μια εποχή όπου παγκοσμίως ο ρόλος των πόλεων αναβαθμίζεται και οι πόλεις γίνονται ενεργοί και δυναμικοί παίκτες στην διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας. Πρέπει να προβάλλουμε τις εμπειρίες, την καινοτομία, τις επιδιώξεις και τα οράματά μας. Είναι μια εξέλιξη που δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα» είπε καταλήγοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

 

________________________________________________________________

mitsotakis1Κ. Μητσοτάκης: «Είστε ένας από τους σημαντικούς πυλώνες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή»

 Τη βαθιά ανησυχία του για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος  είπε ότι η έκβαση της είναι αβέβαιη, μίλησε για τον κίνδυνο νέων επώδυνων μέτρων κι επανέφερε το αίτημα για πολιτική αλλαγή.
Το μίγμα ιδεοληψίας και ανικανότητας της κυβέρνησης δεν επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία είπε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε: «Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου γιατί έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα. 14 μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ο δημοσιονομικός “κόφτης” και το “υπερταμείο”. Και κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει και άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στους δημάρχους και υπογράμμισε: «Είστε ένας από τους σημαντικούς πυλώνες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Ποτέ στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης δεν είχαν οι πολίτες μεγαλύτερη ανάγκη από τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποτέ δεν ήταν οι συνθήκες πιο αντίξοες για την άσκηση του έργου σας. Δυστυχώς, το κεντρικό κράτος, αντί να σας συμπαραστέκεται, σας περιορίζει, καθώς σας στερεί τις βασικές προϋποθέσεις για να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας. Θέλω σε αυτό το σημείο να κάνω ειδική αναφορά στους δήμους του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά και γενικότερα σε όλους τους Δήμους, που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Έχετε επωμιστεί ευθύνες που δεν σας αναλογούν. Και η κυβέρνηση, όχι μόνο σας έχει εγκαταλείψει, αλλά δεν διστάζει να σας απαξιώνει, χρεώνοντας σε εσάς τις δικές της παραλείψεις, την δική της διαχειριστική αποτυχία».
Μακροπρόθεσμος στόχος μιας νέας αρχιτεκτονικής για τους ΟΤΑ είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Aυτoδιοίκησης είπε ότι τα κυριότερα είναι «η οικονομική στενότητα η οποία επιδεινώνεται από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, το δαιδαλώδες και αναχρονιστικό ελεγκτικό πλαίσιο, η υπερβολική γραφειοκρατία που στην πράξη αναιρεί την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η κατακερματισμένη νομοθεσία»
Τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αυξηθεί η αυτοτέλεια και η ελευθερία της και αναφέρθηκε στους στόχους της ΝΔ λέγοντας: «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένα πλαίσιο λειτουργίας πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό με συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και απλοποίηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μακροπρόθεσμος στόχος μιας νέας αρχιτεκτονικής για τους ΟΤΑ είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο. Στην κατεύθυνση της πλήρους επίτευξης του στόχου αυτού, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, θα ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 102 ώστε να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της “τοπικής υπόθεσης” και να διευρυνθεί αποφασιστικά ο κύκλος των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ».
Bραχυπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή η δυνατότητα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ

Σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι αν γίνει κυβέρνηση θα μπορέσει να αυξήσει αμέσως τη χρηματοδότηση και τόνισε: «Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς πόρους, γνωρίζετε όλοι καλά ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή η δυνατότητα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Δεν θα σας έλεγα την αλήθεια αν θα υποσχόμουν κάτι διαφορετικό. Θα μπορέσουμε, όμως, να αναθεωρήσουμε το μηχανισμό χορήγησης των ΚΑΠ και ταυτόχρονα να διευκολύνουμε τους δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους. Ως προς τους ΚΑΠ, σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση θα επαναξιολογήσουμε τα κριτήρια χορήγησής των. Πιστεύω έντονα ότι, ακόμη και όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, η αποδοτικότητά τους μεγιστοποιείται όταν κατανέμονται βάσει αξιολογικών κριτηρίων. Ως προς τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους, αυτή θα διευκολυνθεί με την απλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αλλά και την απλοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού».
Ως προς τον τομέα της άσκησης ελέγχου των ΟΤΑ από το κεντρικό κράτος υπογράμμισε: «Ασφαλώς θα εποπτεύεται η κατάρτιση και εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών και θα διεξάγεται απολογιστικός έλεγχος. Ο έλεγχος όμως θα πρέπει να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των ΟΤΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων. Η διαδικασία αυτή θα επιβλέπεται από το ενιαίο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, λέγοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απολύσεις και σημείωσε: «Η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, δεν οδηγεί σε απολύσεις -για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό-, αλλά είναι ένα εργαλείο το οποίο δίνει τη δυνατότητα της επιβράβευσης στον δημοτικό υπάλληλο που κάνει καλά τη δουλεία του και δίνει και τη δυνατότητα γι αυτούς τους υπαλλήλους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους να υπάρχει ένας μηχανισμός συμμόρφωσης. Δεν είναι όλοι οι υπάλληλοι το ίδιο».
Για την κινητικότητα είπε ότι είναι «ένα απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό».
Απόλυτη και κατηγορηματική η αντίθεση της ΝΔ στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφή την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεση της ΝΔ σε κάθε σκέψη αλλαγής του εκλογικού συστήματος της αυτοδιοίκησης και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι χρησιμοποιεί το κράτος ως «κομματικό λάφυρο» επισήμανε: «Έχουμε ανάγκη από την εμπειρία και τις απόψεις σας προκειμένου να σχεδιάσουμε μαζί τη νέα εποχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Και βήμα- βήμα να δουλέψουμε μαζί για να αποκαταστήσουμε τη διαταραγμένη σχέση πολίτη- κράτους. Μια σχέση, που, ούτως ή άλλως, ήταν προβληματική, αλλά που επιδεινώθηκε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

Η Νέα Δημοκρατία είπε ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί ζωτικό χώρο από τους πιστωτές μέσα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και είναι έτοιμη να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Αναλυτικά η ομιλία Κ. Μητσοτάκη

_______________________________________________________________________________

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μιλάει στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων και προτάσεων για την  επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δεν υπάρχει ιστορική μεταρρύθμιση που να εφαρμόστηκε στο χώρο σας, και στην ελληνική δημόσια διοίκηση γενικότερα, που να μην φέρει τη σφραγίδα ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Παρατήρησε πως οι σημερινές συνθήκες για την Αυτοδιοίκηση είναι πολύ δύσκολες, καθώς οι δήμοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο οικονομικής, θεσμικής και λειτουργικής ασφυξίας.

«Την επόμενη εβδομάδα, τόνισε,  θα ψηφιστεί από την Κυβέρνηση, ο δυσμενέστερος για την αυτοδιοίκηση προϋπολογισμός των τελευταίων ετών. Και αυτό μετά τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που έχετε ήδη υποστεί, τόσο οι Δήμοι όσο και εσείς προσωπικά. Μετά την  συνεισφορά σας, κυριολεκτικά εθνικής αξίας, στο πλεόνασμα της Χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι «εδώ και καιρό έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο υπονόμευσης ενός θεσμού που αδυνατεί να ελέγξει.  Δεν φτάνει δε που σας υπονομεύουν, σας εξαπατούν και σας εμπαίζουν. Το Νομοσχέδιο -“σκούπα” περιμένετε εδώ και πολλούς μήνες. Αντί γι αυτό όμως σε κάθε ν/σ, σε κάθε τροπολογία , σας “σκουπίζουν” θεσμοθετημένους πόρους και αρμοδιότητες.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αφαίρεση της αρμοδιότητας αδειοδοτήσεων».

Και συμπλήρωσε:

 • Χρυσό Αιώνα της Αυτοδιοίκησης ακούσατε και ζήσατε την απόπειρα να μπουν τοποτηρητές της Κυβέρνησης στους Δήμους. Με  το δε νόμο περί κινητικότητας μετέτρεψαν  το Δήμαρχο σε απλό παρατηρητή. Κυβέρνηση με αριστερό κοινωνικό προφίλ υποσχέθηκαν και οι κοινωνικές δομές των δήμων βρέθηκαν στον αέρα μέχρι και το και πέντε.  Χιλιάδες παιδιά βρέθηκαν εκτός των παιδικών σταθμών με τους  γονείς τους σε απόγνωση.
 • Ριζική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης εξήγγειλαν, για να αποκαλυφθεί τελικά, πως μέλημά τους είναι να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα. Μικροκομματικά παιχνίδια χωρίς σοβαρή επεξεργασία και ουσιαστικό διάλογο».

Η κ. Γεννηματά  υποστήριξε ότι οι λύσεις ξεκινούν από την ίδια την Αυτοδιοίκηση και  πως αν τολμήσει αυτό το συνέδριο μπορεί να γίνει ορόσημο.

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργαστεί και θέσει διαβούλευση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων και προτάσεων για την  επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που περιλαμβάνει:

 • Τολμηρή αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, με ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
 • Επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων όλων των επιπέδων διοίκησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
 • Ενίσχυση της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών.
 • Εφαρμογή κινήτρων επιβράβευσης Δήμων, οργάνων, υπαλλήλων, σχεδίων, που αποδεδειγμένα πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα.
 • Δυνατότητα θεσμικής υποβολής στη Βουλή νομοθετικών προτάσεων και από τους Ο.Τ.Α.
 • Εισαγωγή σταδίου πιλοτικής-πειραματικής εφαρμογής αυτοδιοικητικών ρυθμίσεων, πριν την καθολική εφαρμογή τους.
 • Μετεξέλιξη της μητροπολιτικής διακυβέρνησης βάσει των διεθνών προτύπων.
 • Επανασχεδιασμός της καταστατικής θέσης των αιρετών, ώστε να μην περιλαμβάνει αντικίνητρα συμμετοχής.

Αναλυτικά η ομιλία Φ. Γεννηματά
_____________________________________

Σταύρος Θεοδωράκης- πρόεδρος Κόμματος “Το Ποτάμι”: Αυτοχρηματοδότηση και αυτοέλγχος θα οδηγήσουν σε μια καινούργια Αυτοδιοίκηση

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει το κύτταρο της δημοκρατίας που τη βασανίζουμε και το κίνητρο για τοπική ανάπτυξη που δεν υπάρχει, τόνισε στο χαιρετισμό του στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης.

Ξεκίνησε την ομιλία του με όσα κατέγραψε από την  περιοδεία του στο Κιλκίς, παρουσιάζοντας  ένα πρόβλημα -παρωνυχίδα  στα όσα  αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, αλλά  ενδεικτικό για το πως τη βλέπει το κεντρικό κράτος.

Η κεντρική διοίκηση ζητά απο το  Δήμο Κιλκίς με 116 χωριά και 122 κοιμητήρια, τα περισότερα απο τη δεκαετία του ’20 ή του 30,  γεωργικές και περιβαλλοντικές μελέτες για τα κοιμητήρια.

«Λεφτά για μελέτες υπάρχουν. Κάποιος βέβαια πρέπει να μιλήσει  στην κεντρική διοίκηση για το Google Earth, γιατί αν είναι να χωροθετηθεί βέβαια ένας καινούργιος χώρος, προφανώς θα χρειαστούν μελέτες και πρέπει να γίνουν. Αλλά για τα προπολεμικά κοιμητήρια, πού θα βοηθήσουν οι μελέτες»;

Μιλώντας για τις αρμοδιότητες, ο επικεφαλής του Ποταμιού , ανέφερε ότι το κεντρικό κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες και η Αυτοδιοίκηση 543, λέγοντας οτι είναι η τελευταία σε αρμοδιότητες παγκοσμίως.

Πρέπει, να υπάρξει ένα ορθολογικό σύστημα πεδίων πολιτικής.  Δηλαδή αρμοδιότητες χωρίς αστερίσκους, με τους αντίστοιχους πόρους.

Αυτοχρηματοδότηση, αυτοέλεγχος, αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενος στην αυτοχρηματοδότηση, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμένος φόρος ακινήτων με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης ο οποίος θα εισπράττεται απο αυτή ώστε να καλύπτει τις δαπάνες της.

«Και αυτοέλεγχος βέβαια σημαίνει διάφανη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, σημαίνει αξιολόγηση αποτελεσμάτων, για να βγάζουμε και την απόδοση ευθυνών, αλλά για να βγάλουμε και τα εύσημα. Αυτά θα οδηγήσουν σε μια καινούργια Αυτοδιοίκηση.  Χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε όλες αυτές τις μορφές, που και στην Ευρώπη οδηγούν σε περαιτέρω χρηματοδοτήσεις και τις ξέρετε καλά, ανοιχτή πόλη, έξυπνη πόλη, βιώσιμη πόλη, δημιουργική πόλη, και θα πρέπει κυρίως να πειστεί η κεντρική διοίκηση και το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα, αυτός είναι ο μόνος δρόμος της ανάπτυξης» πρόσθεσε .

Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, πρότεινε   το 50% της δαπάνης  για τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών να  το απορροφούν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί επιχειρηματίες.

Ο κ. Θεοδωράκης  κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι  «Η δημοκρατία και η ανάπτυξη θα βοηθηθούν από μια ενισχυμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση».Θα το κάνουν αυτοί που δεν το έκαναν όταν είχαν όλη την εξουσία; Έχω πολλές αμφιβολίες. Ή θα το κάνουν αυτοί που πιστεύουν σε ένα κρατικίστικο μοντέλο; Εννοώ κυρίως τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που σήμερα κυβερνούν. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν θα το κάνουν και το μέλλον θέλει συγκρούσεις και κυρίως θέλει τόλμη από τη μεριά σας. Και εμείς, το ΠΟΤΑΜΙ, θα είμαστε παρόντες για να ενισχύσουμε τους τολμηρούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

_______________________________________________________________________

Βασίλης Λεβέντης- πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων: Ναι στην εφαρμογή της απλής αναλογικής 

Υπέρ του να αποκτήσουν οι Δήμοι πλήρη εξουσία, δηλαδή να εισπράττους και τους φόρους τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, προσθέτοντας ότι, για να γίνει αυτό πρέπει να προηγηθεί υπηρεσιακή οργάνωση, και έλεγχος.

«Χρειάζονται λοιπόν θεσμοί για να μεταφέρουμε τις αρμοδιότητες στους Δημάρχους. Εκτός αν σας αρέσει έτσι να έχετε αυτές τις λίγες, τις ελάχιστες αρμοδιότητες, και να εκλιπαρείτε τη γενική κυβέρνηση να σας δίνει ψίχουλα και να δηλώνετε ότι κινδυνεύετε να πτωχεύσετε» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η γενική κυβέρνηση πρέπει να έχει επιτελική και μόνο παρουσία και να ελέγχει.

Ο κ. Λεβέντης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και υπέρ της απλής αναλογικής.

___________________________________________________________________________

Π. Λαφαζάνης: Φτάσαμε εδώ γιατί στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία

Για έναν «κόμπο με τετραπλό πρόβλημα, του χρέους, του εθνικού νομίσματος, του ιδιωτικού χρέους και των τραπεζών, που πρέπει να λυθεί για να σταθεί στα πόδια της η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αποκτήσει ένα όραμα», έκανε λόγο ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε αναφορά, τόσο στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όσο και στον σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο Σαμαράς είπε ότι τα μνημόνια θα τα σκίσει σελίδα- σελίδα. Ο Τσίπρας δεν βγήκε στις εκλογές με το τρίτο μνημόνιο, αλλά με την κατάργησή του. Σε μια νύχτα έλεγαν πως θα το καταργήσουν».

Ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας διερωτήθηκε: «Αυτοί που έφεραν τη χώρα ως εδώ, που την πρόδωσαν, που τη λεηλάτησαν, την κατέκλεψαν, πού πρέπει να πάνε επιτέλους; Και λέγεται ότι φυλακή πρέπει να πάνε αυτοί που έχουν πολιτική, σοβαρή και εναλλακτική άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στο εθνικό της νόμισμα. Αυτή είναι η δικτατορία του ευρώ που ζούμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Φτάσαμε εδώ, γιατί στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία. Ακόμη κι αν θεωρείται μια άποψη ριζοσπαστική, δεν την ακούμε. Στο τέλος θα έχουν φύγει όλοι από το ευρώ στην ευρωζώνη και θα είμαστε εμείς κολλημένοι δορυφόροι στη Γερμανία».

_______________________________________________________________________

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Δεσμευόμαστε για δημοκρατική μεταρρύθμιση και διοικητική αναδιοργάνωση

Ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της καταστροφής του τόπου, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Αναφερόμενος στον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη, καθώς στα 6 χρόνια μνημονιακών πολιτικών,  είπε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς πρόβλεψη των αναγκαίων πόρων,  μετέτρεψαν έναν κατεξοχήν θεσμό άσκησης πρωτογενούς λαϊκής εξουσίας και κοινωνικού ελέγχου, σε διοικητή τοπικών υποθέσεων και διαμεσολαβητή με την κεντρική πολιτική εξουσία, τόνισε ο κ.  Μηταφίδης.

Ο κ. Μηταφίδης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα δεσμεύτηκαν για μια τριετή εκ βάθρων μεταρρύθμιση του κεντρικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην πορεία προς την ίδια τη συνταγματική μεταρρύθμιση και μέσα από ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση και τη διοικητική αναδιάρθρωση, που θα ανατρέψει τους ρόλους και τις σχέσεις κεντρικού κράτους και τοπικών δημόσιων θεσμών.

Τέλος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις  οκτώ αρχές που πρέπει να διέπουν τη μεταρρύθμιση και την ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αποκέντρωση, η ισχυρή αυτοδιοίκηση, η επικουρικότητα και ο δημοκρατικός προγραμματισμός. Δημοκρατία, συμμετοχή, τοπική αυτονομία. Ενδοπεριφερειακή και ενδοδημοτική αποκέντρωση. Οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Δημοκρατικός και κοινωνικός έλεγχος. Ενίσχυση κοινωνικών πολιτικών των ΟΤΑ. Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

__________________________________________________________________________

Γιάννης  Δελλής- εκπρόσωπος ΚΚΕ: Κάλπικη λίρα για τις λαϊκές ανάγκες μια συζήτηση για ανάπτυξη, χωρίς το ερώτημα από ποιον και για ποιον

“Μια συζήτηση σήμερα για την ανάπτυξη στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να μπαίνει το κύριο ζήτημα, ανάπτυξη από ποιον και για ποιον, είναι μια κάλπικη λίρα για τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες” τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου.

Ο κ. Δελής είπε ότι τα μεγάλα λόγια που ακούστηκαν και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για την αποκέντρωση και τη λαϊκή συμμετοχή, δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο “Καλλικράτης” δεν είναι παρά ο δρόμος για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση της πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε σύγχρονης κοινωνικής ανάγκης του λαού.

Σημείωσε παράλληλα ότι η ταυτόχρονη αποχώρηση του κράτους από αυτούς τους τομείς είναι ο δρόμος της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους αντίστοιχους τομείς, γεγονός που, όπως είπε, ανοίγει το χάσμα της φτώχειας, της ανεργίας και της αναδουλειάς για τα μικρομάγαζα.

__________________________________________________________________________

Γ. Μοίρας, ΑΝΕΛ: Οι δήμοι ατμομηχανή στην ολική επανεκκίνηση της οικονομίας

«Να αποτελέσουν οι δήμοι την ατμομηχανή στην ολική επανεκκίνηση της οικονομίας», υπογράμμισε  ο γραμματέας των ΑΝΕΛ, Γιάννης Μοίρας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Μοίρας υποστήριξε πως δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού στους δήμους και πως χρειάζονται προσλήψεις, ενώ όσον αφορά τον «Καλλικράτη» σημείωσε ότι «έγιναν λάθη, καθώς πολλές επιλογές απέτυχαν, αφού δήμοι σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές στερούνται συνέχεια στη λειτουργία τους».

Ο γραμματέας των ΑΝΕΛ υπεραμύνθηκε του ευρώ, τονίζοντας: «Το καλοκαίρι του 2015 κάποιοι αποσκοπούσαν στην εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε. Επιστροφή σε δραχμή κι έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 1,5 εκατ. πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη χώρα».

__________________________________________________________________________

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ Π ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕΠ. Σκουρλέτης: Επιτελικό Κράτος, Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, Διαβαθμιδική Συνεργασία με τριετές πρόγραμμα αναβάθμισης της Τ.Α.

«Δεν υποτιμούμε τα οικονομικά προβλήματα. Δεν κλείνουμε μάτια και αυτιά στις αγωνίες σας. Πολύ  θα θέλαμε γενναίες ενισχύσεις για τους Δήμους, αλλά χρειάζεται να συνεννοηθούμε, επειδή στο τέλος της ημέρας θα κληθούμε να δώσουμε πρακτικές λύσεις, η εφαρμογή των οποίων θα απαιτήσει τη στενή συνεργασίας μας με όσα μέσα διαθέτουμε», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, συμπληρώνοντας, ότι   η κυβέρνησή του κληρονόμησε μια δυσβάστακτη κληρονομιά, όπως είναι  η περικοπή κατά 60% των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για «την οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να αποποιηθούμε και ωστόσο κάποιοι επιμένουν να δηλώνουν περήφανοι για αυτή».

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ

__________________________________________________________________________

photo-syn-2Γ. Πατούλης: «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΚΕΔΕ προτείνει 12 μεγάλες μεταρρυθμίσεις-τομές για την αλλαγή του Καλλικράτη»

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την κεντρική του ομιλία στη σημερινή έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ 

____________________________________________________________________________

ieronimosΥπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’ και του Διευθυντή του Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κ. Δήμτσα

 Το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τους Δήμους περιέγραψε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ στην ομιλία του με τίτλο «Εξουσία και Διακονία-Συγκλίσεις και Αποκλίσεις» που απηύθυνε στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών λειτουργούν από την Εκκλησία, μεταξύ άλλων, 13 γηροκομεία, 5 Στέγες φιλοξενίας αστέγων, 3 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δύο Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Φροντιστήρια και πολλές ακόμα δομές και προγράμματα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, σε συνεργασία με τούς δήμους λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία και κοινωνικά ιατρεία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πολύ γόνιμη συνεργασία της Εκκλησίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όπου περισσότεροι από 400 εθελοντές ιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ιατρείο της κοινωνικής αποστολής.

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση του έργου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

__________________________________________________________________________

kaklamanisΒράβευση Αντιπροέδρου της Βουλής Ν. Κακλαμάνη και του πρώην Δήμαρχου Πορταριάς Β. Κοντορίζου για την αυτοδιοικητική τους δράση

Παρουσίαση της ιστορικής έκδοσης «Η ΚΕΔΕ στα χρόνια της μεταπολίτευσης 1975-2016» 

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Γ. Πατούλη τιμήθηκαν δύο σημαντικοί άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ βράβευσε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Ν. Κακλαμάνη για την αυτοδιοικητική και πολιτική του δράση.

Ο κ. Κακλαμάνης ξεκίνησε ως γιατρός, έγινε ευρωβουλευτής, θήτευσε στην αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ελλάδας και ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, έγινε υπουργός και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Bουλής.

Ακολούθως ο κ. Πατούλης βράβευσε τον κ. Βασίλη Κοντορίζο ο οποίος υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση επί 10 τετραετίες ως Κοινοτάρχης και Δήμαρχος Πορταριάς.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα μέσα από το ετήσιο τακτικό μας Συνέδριο εδώ στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζουμε ένα νέο θεσμό, τιμώντας ανθρώπους που υπηρέτησαν την Αυτοδιοίκηση με αφοσίωση, συνέπεια και αυταπάρνηση. Όταν μιλάμε για την ιστορία της ΚΕΔΕ δεν μπορεί από αυτήν να λείπουν πρόσωπα και προσωπικότητες που ξεχώρισαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Θέλω να συγχαρώ τόσο τον κ. Κακλαμάνη όσο και τον Κοντορίζο, δύο ανθρώπους που λάμπρυναν με την παρουσία τους το θεσμό της Αυτοδιοίκησης».

Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος η οποία το 2017 συμπληρώνει 90 χρόνια παρουσίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, εκδόθηκε ιστορικό λεύκωμα στο οποίο γίνεται μια πρώτη παρουσίαση της ιστορίας που κατέγραψε ο θεσμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, δηλαδή από το 1975 έως σήμερα.

Η ιστορική έκδοση με τίτλο « Η ΚΕΔΕ στα χρόνια της μεταπολίτευσης 1975-2016» παρουσιάστηκε χθες, από την Αν. Γενική Διευθύντρια της ΚΕΔΕ Ν. Λουκάκη,  κατά την έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Στο λεύκωμα επιχειρείται η αποτίμηση των προσπαθειών, των διεκδικήσεων και των αγώνων της ΚΕΔΕ και συνολικά του θεσμού της Αυτοδιοίκησης στα χρόνια της μεταπολίτευσης και αποδίδεται φόρος τιμής στους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορικής πορείας.

Κατά την παρουσίαση της ιστορικής έκδοσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε πως το λεύκωμα έγινε σε μία κρίσιμη για το μέλλον του θεσμού συγκυρία και εξήρε τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

_____________________________________________________________________________

Αναλυτικά το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου Κ.Ε.Δ.Ε. – Θεσσαλονίκη, 1-3 Δεκεμβρίου 2016

Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης»

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

10:00 – 12:00        Διαπίστευση – Εγγραφή Συνέδρων

12:00 – 13:30        Έναρξη Εργασιών

Γιώργος Πατούλης

Πρόεδρος ΚΕΔΕ

Καλωσόρισμα

Γιάννης Μπουτάρης

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Απόστολος Τζιτζικώστας

Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Χαιρετισμοί:

 • κ. Άνθιμος

     Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

 • Λάζαρος Κυρίζογλου

Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας

 • Κώστας Αγοραστός

Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ.)

 • FredericVallier,

Γενικός Γραμματέας CEMR

 • Μαρία Κατούδη

Μέλος Γ.Σ. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 • Μάρκος Δαρδαμάνης

Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α.

 • Χαράλαμπος Πίττας,

Δήμαρχος Μόρφου – Εκπρόσωπος Ένωσης Δήμων Μόρφου

 • Ανδρέας Κιτρομηλίδης,

Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου

 • Γιώργος Κοντορίνης,

Πρόεδρος Δικτύου Αιρετών Ευρώπης

13:30 – 14:30        Εισηγήσεις Προέδρων ΠΕΔ & Δημάρχου Αθηναίων

14:30 – 15:00        Διάλειμμα – ελαφρύ γεύμα

15:00 – 16:00        Τοποθετήσεις Πολιτικών Αρχηγών

& εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

 • Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος Ν.Δ.
 • Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης
 • Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος Κόμματος «Το ΠΟΤΑΜΙ»
 • Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων
 • Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πρόεδρος Λαϊκής Ενότητας
 • Δημήτρης Δημητριάδης, Μέλος Πολιτικής Γραμματείας Σύριζα
 • Γιάννης Δελής, Εκπρόσωπος ΚΚΕ
 • Γιάννης Μοίρας, Γραμματέας ΑΝ.ΕΛ.

16:00 – 17:00        Ομιλία από τον Υπουργό Εσωτερικών

Πάνο Σκουρλέτη

  Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ

Γιώργου Πατούλη 

17:00 – 18:00         Παρουσίαση Ιστορικής Έκδοσης ΚΕΔΕ 1975 – 2016

– Τελετή απονομής αναμνηστικών πλακετών

“Η Αυτοδιοίκηση τιμά τους ανθρώπους της

 • Βασίλης Κοντορίζος,

τ. Δήμαρχος Πορταριάς

 • Νικήτας Κακλαμάνης,

Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων – τ. Πρόεδρος ΚΕΔΕ

(για το σημαντικό Πολιτικό και Αυτοδιοικητικό του έργο)

18:00 – 19:00        Ειδική Συνεδρία

Ομιλία

Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος

κ.κ. Ιερώνυμου Β΄ με θέμα:

«Εξουσία και Διακονία – Συγκλίσεις και Αποκλίσεις»

Παρουσίαση έργου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

 

19:00                    Λήξη εργασιών συνεδρίου πρώτης μέρας

 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Εργασίες Συνεδρίου σε Ολομέλεια (Θεσμικά – Οικονομικά)

 

09:00 – 15:00        ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ

                                 ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

                                           

                             Τοποθετήσεις επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων

Εισηγήσεις: Β΄Αντιπροέδρου ΚΕΔΕ Γιάννη Καραγιάννη,

Προέδρου Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Καρπέτα

Προέδρου Επιτροπής Οικονομικών Αλέξη Καστρινού, και

Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Έχουν κληθεί και θα παρέμβουν οι κ.κ.:  Όλγα Γεροβασίλη, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης & Κώστας Πουλάκης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών

15:00 – 16:00        Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

 

16:00 – 20:00        ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

                             ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Ι.ΒΕΛΛΙΔΗΣ»

 

Θεματική Ενότητα 1

ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

                             Αίθουσα «Θεσσαλονίκη»

                             Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Περιβάλλοντος

Σάββα Χιονίδη

Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Έχουν κληθεί και θα παρέμβουν οι κ.κ.: Σωκράτης Φάμελλος,

          Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Γιώργος

Κρεμλής, Προϊστάμενος Διοικητικής Μονάδας Περιβαλλοντικής

Ενσωμάτωσης & Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Γ.Δ.

Περιβάλλοντος Ε.Ε.

 

Θεματική Ενότητα 2

                             ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ –

                             ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Αίθουσα «Ελλοπία»

                             Εισηγήσεις: Νικόλαου Μελετίου, Προέδρου Επιτροπής                                             Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Σίμου Δανιηλίδη                                                 Αντιπροέδρου Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας και Μιχάλη                            Βουρνούς, Δημάρχου Χίου

 

Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Έχει κληθεί και θα παρέμβει η κ.  Θεανώ Φωτίου, Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Θεματική Ενότητα 3

ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αίθουσα «Αλέξανδρος»

Εισηγήσεις: Α΄Αντιπροέδρου ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, Προέδρου Επιτροπής Ανάπτυξης & Υποστήριξης της

Επιχειρηματικότητας Δημήτρη Παπαστεργίου και του

Προέδρου Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Τζιαχρήστα

    Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Έχουν κληθεί και θα παρέμβουν οι κ.κ.: Παναγιώτης Κορκολής,

Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας

Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του ΕΤΠΑ και Τ.Σ.

Θεματική Ενότητα 4

Παρουσίαση – Ενημέρωση των Νομικών Προσώπων της ΚΕΔΕ

ΠΕΤΑ ΑΕ & ΙΤΑ ΑΕ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ο.Τ.Α. ΜΕΣΩ ΤΟΥ

ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΤΕπ ΣΕ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΑ Α.Ε.

                             Αίθουσα «Ολυμπιάς»

                             Εισήγηση Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΠΕΤΑ Α.Ε.

Νίκου Χιωτάκη

                             Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

                   Έχουν κληθεί και θα παρέμβουν οι κ.κ.: Κωνσταντίνος                                    Βαρλαμίτης, Πρόεδρος ΤΠΔ και ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής                     Τράπεζας Επενδύσεων

 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

09:30 – 11:30        ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

  

Θεματική Ενότητα 1

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΕ

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

                             Αίθουσα «Αλέξανδρος»

                             Εισηγήσεις: Προέδρου Επιτροπής  Νησιωτικής Πολιτικής Μιχάλη

                             Αγγελόπουλου & του Προέδρου Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης

Γεράσιμου Δαμουλάκη

                             Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Έχουν κληθεί και θα παρέμβουν οι κ.κ.: Παν. Κουρουμπλής,

Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ

 

Παρουσίαση Μελέτης Ι.Τ.Α. για τη Νησιωτική Πολιτική

Αθανάσιος Παπαδασκαλόπουλος

         Θεματική Ενότητα 2

   

         ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

          Αίθουσα «Ελλοπία»

                             Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας

Γιώργου Ψαθά

Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

          Έχουν κληθεί και θα παρέμβουν οι κ.κ.: Ιωάννης Καπάκης, Γενικός

          Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας & Καθ. Ευθύμιος Λέκκας,

          Αντιπρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΤΑ

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

         

09:30 – 11:30        Πανελλήνια Συνάντηση Δικτύου ΦΟΔΣΑ

Αίθουσα «Ολυμπιάς»

 

09:30 – 11:00        Απολογισμός Λειτουργίας ΚΕΠ Υγείας

Αίθουσα «Θεσσαλονίκη»

 

11:00 – 11:30        Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών

Η δράση των Νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αίθουσα «Θεσσαλονίκη»

Εργασίες Συνεδρίου σε Ολομέλεια

Αίθουσα «Ελλοπία»

 

11:30 – 12:00        Έγκριση Ισολογισμού – Απολογισμός ΚΕΔΕ οικονομικού έτους

2015 από τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου

Κώστα Τζανακούλη

Χαιρετισμός  της Προέδρου του Κογκρέσσου Τοπικών και

Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Gudrun Mosler–Tornstrom

 

12:00 – 14:30        Παρουσίαση Συμπερασμάτων Θεματικών Κύκλων

Τοποθετήσεις Συνέδρων

14:30                     Απόφαση Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Γιώργο Πατούλη

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 04 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θερμαϊκού: Πάνω από 360 τόνοι ογκωδών και άλλων υλικών απομακρύνθηκαν από τα Τσαΐρια στην Περαία

Περισσότερους από 360 τόνους  ογκωδών και απορριμμάτων απομάκρυναν από την περιοχή των Τσαϊριών στην Περαία,…

Ρεπορτάζ 01 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελασσόνα: 220 κτίρια του Δήμου δηλώθηκαν στην πλατφόρμα προσεισμικού ελέγχου του ΟΑΣΠ

Διακόσια είκοσι κτίρια του Δήμου Ελασσόνας έχουν ήδη δηλωθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα «Απογραφή κτιρίων για…

Ρεπορτάζ 01 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: Έτοιμα να λειτουργήσουν τα φωτοβολταϊκά σε σχολικό συγκρότημα της πόλης

Έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία είναι από σήμερα, Παρασκευή 1 Μαρτίου, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, που…