Άρθρο Localit 10 Φεβρουαρίου, 2018

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νάπολη, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που καθιερώθηκε πρόσφατα με ΚΥΑ στην Ελλάδα, παρέστη ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ένωσης Γ. Πατούλη.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Νεαπόλεως και Καμπανίας, με φορέα την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας που πήρε η Ομογένεια της Νάπολης, πραγματοποιήθηκαν στην Sala dei Baroni του Δήμου Νεαπόλεως. Συμμετείχαν διάφορα Κλασσικά Λύκεια της περιφέρειας Καμπανίας στον Μαραθώνιο «ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ», όπως επίσης και Λύκεια της Αττικής.

Το φετινό θέμα του Μαραθωνίου ήταν «Οι Λέξεις Των Ελλήνων».

Σε μήνυμα του ο κ. Πατούλης εκφράζει την ικανοποίηση του που οι προσπάθειες της ΚΕΔΕ να καθιερωθεί ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, παίρνουν σάρκα και οστά και υπογραμμίζει : « Μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, μπορεί να αναδειχθεί η σημαντική παγκόσμια συμβολή της Ελληνικής γλώσσας, ως εργαλείου διάπλασης, ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας και των επιστημών, αλλά και των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με θέρμη ανάλογες πρωτοβουλίες». .

Στον χαιρετισμό κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, ο  Δ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στην ιστορία της Γραφής της Ελληνικής Γλώσσας σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως « Τα πρώτα συστήματα γραφής στο Αιγαίο, τα συναντούμε στην Μινωική Κρήτη, της δεύτερης π.Χ. χιλιετίας. Το πρώτο είδος γραφής διασώθηκε στην Κρήτη με το δίσκο της Φαιστού, σε Γραμμική Α, ενώ το δεύτερο σε Γραμμική Β, με τις πινακίδες των Μυκηναϊκών ανακτόρων. Οι γραπτές μαρτυρίες της Γραμμικής Β προέρχονται κυρίως από τις πινακίδες των ανακτορικών αρχείων της Πύλου και της Κνωσού. Από την Πύλο προέρχονται περισσότερες από 1000 πινακίδες, ενώ από την Κνωσό περισσότερες από 3000».

Η νέα ελληνική γλώσσα δεν είναι υπόθεση των τελευταίων ετών, αποτελεί προϊόν αδιάκοπης εξέλιξης 40 αιώνων και μοναδικό παράδειγμα γλώσσας με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια, τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Είναι απεριόριστη, στην παραγωγική της ικανότητα λέξεων και της αξίζει να γίνει Παγκόσμια. Οφείλουμε να στηρίζουμε την κοινωνική συνεκτικότητα των Δήμων μας και τον σύνδεσμό μας με τον Απόδημο Ελληνισμό και τους Έλληνες της διασποράς μέσα από την ενίσχυση πρωτοβουλιών όπως η σημερινή».

Κλείνοντας την εισήγηση του μετέφερε τους χαιρετισμούς και τα θερμά συγχαρητήρια του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας με την Υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου

Θέματα υποδομών, χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο τραπέζι της συνάντησης  Ο…

Ρεπορτάζ 11 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Ενεργειακές αναβαθμίσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ στην Ακρινή

Σε σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις στην κοινότητα της Ακρινής προχωρά ο Δήμος Κοζάνης, υλοποιώντας έργα συνολικού…

Ρεπορτάζ 05 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Παπαναστασίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει το πρόγραμμα «Όλοι Digital»

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Παπαναστασίου απηύθυνε χαιρετισμό στην…