Άρθρο Localit 02 Νοεμβρίου, 2022

Βέλγιο: Μέτρα από τους δήμους για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και αντιδράσεις για λόγους ασφαλείας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση πολλών δήμων του Βελγίου να σβήνουν τον δημόσιο φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για ατυχήματα αλλά και για τη γενικότερη ασφάλεια των πολιτών τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι την ανατολή του ήλιου.

Ειδικότερα, 164 δήμοι της Βαλλονίας «κατεβάζουν τον διακόπτη» από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, εκτός από ορισμένες περιοχές σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου rtl.

Ο Κέβιν Βαν Ούτερ, αξιωματούχος του δήμου Μπις στο Ενό, σημειώνει ότι το κίνητρο «έχει να κάνει με το περιβάλλον, είναι συμβολικό αλλά και οικονομικό. Νομίζω ότι από τη στιγμή που ζητάμε από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κάνουν μια προσπάθεια, είναι φυσιολογικό να μπορούν να το κάνουν και οι δημόσιες αρχές».

Από την πλευρά των κατοίκων οι απόψεις διίστανται. «Αν είναι θέμα οικονομίας και αν μπορεί να μας βοηθήσει για το μέλλον, ναι», υποστηρίζει ένας πολίτης, ενώ ένας άλλος διαφωνεί λέγοντας ότι «Αυτά είναι πολύ άσχημα νέα. Δίνουν έδαφος για μεγάλη ανασφάλεια».

Όπως επισημαίνεται στο rtl, o δήμος ο οποίος αναμένεται να εξοικονομήσει 37.000 ευρώ έχει ζητήσει από την αστυνομία να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Από τους 197 δήμους που διαχειρίζεται o Ores (διαχειριστής ενέργειας), οι 164 έχουν αποδεχθεί το μέτρο. Η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης κατά 37% και συνολική εξοικονόμηση 12 εκ. ευρώ.

Στη Λουβιέρ, ο λογαριασμός θα μειωθεί κατά 97.000 ευρώ. Το κέντρο της πόλης ωστόσο θα παραμείνει φωτισμένο. Θα υπάρχουν επίσης εξαιρέσεις σε ορισμένες εκδηλώσεις. Αρκετοί δήμοι έχουν ζητήσει μελέτες για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας των μέτρων σε ορισμένες περιοχές και κυρίως σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Οι δήμαρχοι των Βρυξελλών από την πλευρά τους φαίνεται ότι υπαναχωρούν. Από την 1η Οκτωβρίου, οι δήμαρχοι των 19 δήμων των Βρυξελλών είχαν αποφασίσει, να σβήνουν τα δημόσια φώτα 30 λεπτά πριν από την ανατολή του ήλιου για να εξοικονομείται ενέργεια.

Όμως, μετά την καταγραφή τουλάχιστον 180 ατυχημάτων (λόγω ελλιπούς ή καθόλου φωτισμού) με πεζούς ή ποδηλάτες που πήγαιναν στη δουλειά ή στο σχολείο πριν ξημερώσει, οι δήμαρχοι έκαναν πίσω και σταματά η εφαρμογή του μέτρου. Μεταξύ των τελευταίων θυμάτων, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Soir, ένας πεζός που τραυματίστηκε σοβαρά στις 7.35 το πρωί όταν τον χτύπησε μηχανή.

To 2017, το Βέλγιο είχε βρεθεί στο επίκεντρο για τον εντυπωσιακό φωτισμό των οδικών δικτύων του, μετά από φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ και τις οποίες είχε τραβήξει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σε αυτές φαινόταν η χώρα να λάμπει περισσότερο από τους γείτονές της με τα φώτα να παραμένουν αναμμένα όλο το βράδυ. Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, περίπου 2,2 εκατομμύρια λαμπτήρες φώτιζαν τους δρόμους του Βελγίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 21 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλλία: Δήμαρχος συστήνει στους δημότες να αποφεύγουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο της πόλης τους

Την αποφυγή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης του συστήνει ένας δήμαρχος…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 19 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στις ευρεωεκλογές πρέπει να ακουστεί η φωνή των περιφερειών και των πόλεων και να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην ΕΕ

10η Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών: Οι πόλεις και οι περιφέρειες επιβεβαιώνουν ομόφωνα την ανάγκη…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 11 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιταλία: Ο συντηρητικός υποψήφιος Μάρκο Μαρσίλιο επανεξελέγη περιφερειάρχης στην περιφέρεια Αμπρούτσο

Επανεξελέγη περιφερειάρχης της περιφέρειας  Αμπρούτσο, στην κεντρική Ιταλία ο Μάρκο Μαρσίλιο, με το 53,5% των…