Άρθρο Localit 28 Νοεμβρίου, 2023

Τρίκαλα: 665 γυναίκες έλαβαν βοήθεια από το Συμβουλευτικό Κέντρο κατά της βίας του Δήμου

Συνολικά 665 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων έχουν λάβει τις υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων, το οποίο στις 26 Νοεμβρίου 2023, συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, του δημάρχου Ν. Σακκά,  και στελεχών του Κέντρου, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Νίκος Σακκάς στάθηκε:
– Στην προσφορά του Κέντρου με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ζητήματα της βίας και επιθετικότητας, τις οποίες που παρέχουν επιστήμονες/ισσες, έχοντας εδραιωθεί στην τρικαλινή κοινωνία, και
– Στο ότι κάθε πολίτης μπορεί να ενώσει τη φωνή του με το Κέντρο και να γίνει κοινωνός του μηνύματος ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί έγκλημα

«Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα θύμα της βίας και παράλληλα παλεύουμε με όλες τις δράσεις αυτές για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο δήμαρχος, απευθύνοντας ευχαριστίες στις γυναίκες που έδειξαν εμπιστοσύνη στο Συμβουλευτικό Κέντρο. Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο Δήμος Τρικκαίων, αναπτύσσει δράσεις για την ανάδειξη ζητημάτων βίας και ισότητας στην πόλη.

Η Νομικός του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων, Ελευθερία Τζιουβάρα, παρουσίασε τα στοιχεία για τα  10 χρόνια λειτουργίας του:

Το Κέντρο

 • Λειτουργεί από τις 11.2013
 • Αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου Δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο
 • Αποτελεί δομή του Δήμου Τρικκαίων και υπάγεται στο Τμήμα Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας.
 • Χρηματοδοτείται από από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « Θεσσαλία» 2021-2027 .
 • Τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιώματων, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
 • Στελεχώνεται από Κοινωνικό Λειτουργό, Κοινωνιολόγο, Ψυχολόγο και Νομικό.
 • Παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής στήριξης.
 • Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής.

Απευθύνεται σε:

 • Γυναίκες που υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής
 • Γυναίκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που εκτίθενται σε πολλαπλές διακρίσεις
 • Γυναίκες και άντρες που θέλουν να πληροφορηθούν τους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι μπορούν να βοηθήσουν.
 • Φορείς και αρχές προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα έμφυλης βίας και ανισότητας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 665 ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 • Το 90% των γυναικών είναι θύματα ενδοοικογενειακης ή συντροφικής βίας.
 • Το 75% των γυναικών είναι μητέρες.
 • Η πλειοψηφία των γυναικών είναι Ελληνίδες αλλά σε μικρότερο ποσοστό και μετανάστριες και πρόσφυγες.
 • Τα περισσότερα αιτήματα των γυναικών αφορούν τις δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης.
 • Πρόκειται για γυναίκες όλων των μορφωτικών, ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων.
 • Η πλειοψηφία των γυναικών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών ( 36% ) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 46-55 ετών ( 23,4% ) και 26-35 ετών ( 19,8% ).
 • Η πλειοψηφία των γυναικών είναι απόφοιτες Δευτεροβάθμιας ( 26,8% ) και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ( 23,5% ). Ακολουθούν οι απόφοιτες μεταλυκειακής εκπαίδευσης ( 16,7% ) και έπονται οι απόφοιτες υποχρεωτικής εκπαίδευσης ( 11,8% )και δημοτικού (11,2% ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, Βέρα Ντάκου ανέφερε τα δύο βασικά ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί το Συμβουλευτικό Κέντρο. Πρόκειται για το Gendered Landscape και το Time4All. Αφορούν, δε, στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας σε θέματα έμφυλης βίας και έμφυλης ισότητας. Ήδη από το πρώτο έργο έχει υλοποιηθεί το Κέντρο Θηλασμού (στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων), ενώ σύντομα θα παρουσιαστούν οι Αυλές Συμπερίληψης που υλοποιούνται σε σχολείο των Τρικάλων.

 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Το Συμβουλευτικό Κέντρο συνεργάζεται, όλα αυτά τα χρόνια, με όλους σχεδόν τους φορείς των Τρικάλων:

Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, Δικηγορικός Σύλλογος Τρικάλων, Εισαγγελία – Πρωτοδικείο Τρικάλων, Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, Κέντρα Υγείας Περιφερειακών Δήμων, Δομές υγείας Δήμου Τρικκαίων (κοινωνικό φαρμακείο, ιατρείο κ.α.), Κινητή Μονάδα  Ψυχικής Υγείας, Κέντρο Πρόληψης Τρικάλων, Δ/νση Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τρικκαίων, Δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, Σύλλογοι τριτέκνων/πολυτέκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, Σύλλογοι γυναικών, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Επαγγελματικοί Σύλλογοι, Διεύθυνση Α΄βάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων, Διεύθυνση Β΄βάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων, Σχολικές Μονάδες Δήμου Τρικκαίων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Αστυνομικά Τμήματα Πύλης, Φαρκαδόνας, Καλαμπάκας, Κέντρα Υγείας, Διευθύνσεις Κοινωνικής μέριμνας και υγείας Δήμων και Περιφέρειας, Αιρετοί/ες, Κοινότητες, Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων, Τοπικά Μ.Μ.Ε. ( έντυπα, ηλεκτρονικά, ραδιοφωνικοί – τηλεοπτικοί σταθμοί), Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, Δημοτικό Θέατρο-Κινηματογράφος, Μουσικό Σχολείο Τρικάλων.

Το Κέντρο έχει υλοποιήσει πάνω από 360 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη η Διευθύντρια Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου  Στ. Πελίγκου, τα στελέχη του Κέντρου Χρυσάνθη Τζίκα (κοινωνική λειτουργός) και Πέτρος Αυξέντης (κοινωνιολόγος), ενώ η λειτουργία του συμπληρώνεται με την ψυχολόγο, Ευαγ. Παπαχρήστου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επεκτείνεται & ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Στην επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 20 δήμους – από τους οποίους οι…

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αποσκοπώντας στην ουσιαστική προστασία των ανηλίκων, στο…

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λήμνος: Μαζικές στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες το Σαββατοκύριακο 24&25 Φεβρουαρίου

Σε μαζικές στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες, προχωρά το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Φεβρουαρίου ο Δήμος…