Ριζικές ανατροπές στο δημόσιο αλλά και ενδοκυβερνητικές τριβές λόγω διαφωνιών υπουργών, βάζει ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή. Βάσει αυτής μπαίνει «φρένο» στην επιστροφή στην εργασία των εργαζόμενων, οι οποίοι έχουν κερδίσει προσωρινές διαταγές, αλλά περίμεναν μήνες ή και χρόνια προκειμένου να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Παράλληλα ορίζεται ότι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους, όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ.
Μόλις η διάταξη τεθεί σε ισχύ, αυτόματα τίθενται εκτός δημοσίου πολλές εκατοντάδες υπάλληλοι, καθώς είναι συχνό φαινόμενο δημόσιοι υπάλληλοι να μένουν επί χρόνια στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ορίζεται επίσης ότι στο εξής μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων πρέπει να ορίζεται η ημερομηνία συζήτησης της κύριας αγωγής.
Παράλληλα με το ίδιο νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές στη λειτουργία των πειθαρχικών με σύντμηση των σχετικών προθεσμιών. Στο εξής υποθέσεις υπαλλήλων που έχουν τελεσιδικήσει στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά, θα «πηγαίνουν» κατευθείαν στο ΣτΕ και όχι στο δευτεροβάθμιο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Τέλος στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για το δημόσιο περιλαμβάνονται και οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος, ενώ παράλληλα θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση να γίνεται μία πρόσληψη από τις λίστες αναμονής επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.