Επανεξέταση του συνόλου του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς και τις παραλίες ζητάει με επιστολή της η Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) Καλλιόπη Σπανού από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη.
Η Συνήγορος του Πολίτη βλέπει και μία σειρά θετικών πρωτοβουλιών, σαφώς δευτερευούσης σημασίας, στο μέτρο που στο νέο σχέδιο νόμου:
α) Γίνεται προσπάθεια για την επίσπευση διαδικασιών καθορισμού του αιγιαλού ή του παλαιού αιγιαλού με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και προβλέπεται η δημοσιοποίηση των πράξεων καθορισμού
β) Γίνεται, για πρώτη φορά, μνεία βασικών αρχών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
γ) Αποσαφηνίζονται ορισμένα κριτήρια, τα οποία είχαν δημιουργήσει, κατά το παρελθόν, εμπλοκές σε διοικητικές διαδικασίες.
δ) Ορίζεται δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου της οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού.
Ωστόσο η κ. Σπανού επισημαίνει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «η συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και της παρόχθιας ζώνης τίθεται εν αμφιβόλω προσβάλλοντας τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό, υποθηκεύοντας την περιβαλλοντική αξία της παράκτιας ζώνης και εκθέτοντας τη χώρα στη διεθνή κοινότητα».
Επίσης υπογραμμίζει ότι «οι μορφολογικές επεμβάσεις που επιτρέπονται προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες, ενώ προβληματίζει η δυνατότητα που παρέχεται για νομιμοποίηση σοβαρών μορφολογικών αλλοιώσεων, ακόμη και για ευκαιριακούς επιχειρηματικούς σκοπούς. Γενικότερα απουσιάζει η απαραίτητη διατομεακή αντιμετώπιση (περιβαλλοντική, αναπτυξιακή, κοινωνική) που απαιτεί η προστασία και η διαχείριση ενός τόσος σημαντικού πόρου, ενώ οι ασφυκτικές προθεσμίες ολοκλήρωσης των επιμέρους διαδικασιών, που τίθενται στο σχέδιο νόμου, καθίστανται πρακτικά ανεφάρμοστες. Ελλοχεύει συνεπώς ο κίνδυνος αυθαιρεσίας».
Όπως υπογραμμίζει η ΣτΠ οι διατάξεις του σχεδίου νόμου σε συνδυασμό με αυτές των επίσης υπό διαβούλευση νομοσχεδίων με θέματα «Ρυθμίσεις κατεχόμενων ακινήτων του δημοσίου και άλλες διατάξεις» και «Επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών», «δημιουργούν τη βάσιμη αίσθηση ότι αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια υπερισχύουν της πρωταρχικής ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας» και καταλήγει ότι «υπό τα δεδομένα αυτά, κρίνουμε σκόπιμο να τύχει νέας επεξεργασίας το σύνολο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και παραμένουμε, όπως σας είναι ήδη γνωστό, στη διάθεσή σας για επιπλέον διευκρινίσεις και συνεργασία».
Αναλυτικά η epistolh-aigialos