Άρθρο Localit 05 Δεκεμβρίου, 2018

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ με κεντρικό θέμα συζήτησης τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και με ζητήματα πολιτικής προστασίας.  Νωρίς το απόγευμα αναμένονται   και οι αποφάσεις  που θα λάβουν οι σύνεδροι.

Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των εργασιών στο επίκεντρο βρέθηκε ο Κλεισθένης, όπως και την πρώτη ημέρα, καθώς δέχτηκε «τα πυρά» τόσο από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης όσο και από τους εκπροσώπους  των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης  κατά τη χθεσινή παρέμβασή του προσδιόρισε ως μοναδικό δρόμο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρα, την κατάργηση του Κλεισθένη και τη δημιουργία από την αρχή ενός νέου θεσμικού πλαισίου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε και απαξίωσε την Αυτοδιοίκηση, εμμένοντας σε ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες.

Σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ κατέθεσε πολύ έγκαιρα  τις προτάσεις της και κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών για προσχηματικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση χωρίς κανένα αποτέλεσμα και επανέλαβε τον κίνδυνο μη διασφάλισης της κυβερνησιμότητας των δήμων.

Ο Γ. Κωτσός, εκπρόσωπος παράταξης «Κίνημα Ανατροπής  στην Αυτοδιοίκηση, τόνισε  ότι ο Κλεισθένης «εξυπηρετεί πλήρως τις πολιτικές επιδιώξεις του εκλογικά συρρικνωμένου πλέον κυβερνώντος κόμματος.

Ο Απ. Κοιμήσης, επικεφαλής του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος, τόνισε ότι μόνο με αλλαγή της κυβέρνησης μπορεί η Αυτοδιοίκηση να είναι  ψηλά για να μπορέσει να πάει την Ελλάδα μπροστά

Ο Γ. Ιωακειμίδης επικεφαλής της Νέας Αυτοδιοίκησης υπογράμμισε ότι το πρωτεύον για τον  αυτοδοικητικό είναι κάθε φορά τι υπηρετεί και εξυπηρετεί την κοινωνία  και όχι  να ανατρέπει κυβερνήσεις.

Ο Δ. Μπίρμπας, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής  Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας τόνισε ότι ο “Κλεισθένης” αποτελεί το πρώτο βήμα της αναγκαίας ριζοσπαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης και ότι σε αυτή τη νέα περίοδο που ανοίγεται, η ΚΕΔΕ οφείλει να ξεπεράσει  την κυριαρχία του φαίνεσθαι και των προσωπικών στρατηγικών πάνω στο είναι.

Ο Α.  Κανταράς, εκπρόσωπος του «Συντονισμού Αιρετών», τόνισε ότι η  κυβέρνηση με πυροτεχνήματα επιχειρεί να πείσει  ότι τα άσχημα έχουν περάσει και μπροστά μας είναι τα καλά.

Και η Ελ. Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε ότι οι παρατάξεις της ΚΕΔΕ ταυτίζονται με την κεντρική εξουσία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Γ. Πατούλης: Η Συνταγματική Αναθεώρηση ευκαιρία για να πάει η Ελλάδα μπροστά

Ως  σημαντική ευκαιρία για το θεσμικό  εκσυγχρονισμό και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση του κράτους χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ την αναθεώρηση του Συντάγματος κατά τη διάρκεια της εισήγησής του.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά ειλικρινή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων «για το γενικό καλό και όχι το κυβερνητικό και κομματικό καλό» και σημείωσε ότι η Συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αποτελέσει τη βάση να επιτευχθούν όλες εκείνες οι θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα διαμορφώσουν τις συνθήκες προκειμένου να μη φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό.

«Δεν πάει άλλο η Ελλάδα να είναι ουραγός της Ευρώπης» τόνισε και πρόσθεσε ότι το κράτος οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μην την αγνοεί όπως κάνει η παρούσα κυβέρνηση.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα επικαλέστηκε την απουσία εκπροσώπου της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού από την Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική αναθεώρηση.

«Η επιλογή της κυβέρνησης να αποκλείσει την ΚΕΔΕ από την Επιτροπή είναι κατάπτυστη και αποτελεί μαύρη σελίδα για την ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από το Κλεισθένη ο οποίος επικεντρώθηκε στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και όχι σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις».

Η πρόθεση της κυβέρνησης να «καπελώσει» την Αυτοδιοίκηση φαίνεται και στο τρόπο που πραγματοποιούνται οι προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Είναι ακατανόητο να μην μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποφασίζει για το προσωπικό που έχει ανάγκη, ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και να αποφασίζει η κυβέρνηση πόσες θέσεις και σε ποιους τομείς θα της εγκρίνει».

Ο Γ. Πατούλης με αφορμή και την επικείμενη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από τις αρχές του 2019 επισήμανε ότι «δεν πρέπει να φοράμε κομματικά γυαλιά. Θέλουμε να τηρούνται οι αρχές της νομιμότητας και της  διαφάνειας, αλλά με αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες χωρίς γραφειοκρατία».

Ο κ. Πατούλης πρόσθεσε πως στόχος είναι να προωθηθεί η τοπική δημοκρατία, η ανάπτυξη, η συμμετοχικότητα των πολιτών, η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, τα ζητήματα που θα θέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού είναι μεταξύ άλλων:

  • Η φορολογική αποκέντρωση και ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο για τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ, ώστε να απαλλαγούμε από την άμεση εξάρτηση μας από το Κράτος, που καθιστά την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία μας «γράμμα κενό».
  • Η αποκέντρωση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων, ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.
  • Η Συνταγματική καθιέρωση «Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης», ως επίσημου κοινού θεσμικού εκπροσώπου της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία και την κεντρική διοίκηση
  • Η Συνταγματική κατοχύρωση υποχρεωτικής διαβούλευσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή στο νομοθετικό έργο των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Η ρητή αναφορά στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, βάσει των οποίων οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις.
  • Συνταγματικές τροποποιήσεις ως προς το εκλογικό σύστημα και τα πολιτικά δικαιώματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Η αποσαφήνιση επακριβώς της έννοιας των τοπικών υποθέσεων

 

Δ. Καφαντάρης, αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ: Συνταγματική καθιέρωση του Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, ως θεσμικός συνομιλητής με τους νομοθέτες

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη σχετική θεματική ενότητα ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης εισηγήθηκε μεταξύ άλλων τη θωράκιση του Πρώτου Βαθμού της τοπικής Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένες προβλέψεις. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την πρόβλεψη και τη συνταγματική καθιέρωση του Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα λειτουργεί ως θεσμικός συνομιλητής με τους νομοθέτες, ενώ χαρακτήρισε ως αναγκαία προϋπόθεση τη παράλληλη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η νέα γενιά παρακρατηθέντων. Τέλος επανέλαβε την ανάγκη υιοθέτησης της νομοθετικής πρόβλεψης που ισχύει για το κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή νέων εκλογικών συστημάτων γίνεται στις μεθεπόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Σπ. Φλογαΐτης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου: Μείζον ζήτημα ο προσδιορισμός αρμοδιοτήτων κεντρικής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του χαρακτήρισε ως μείζον ζήτημα τον προσδιορισμό και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, του Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη φορολογικής αποκέντρωσης και πληρέστερης διασφάλισης των πόρων της

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 31 Μαρτίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Παλλήνης

Ξεκίνησε η σύνταξη της οριστικής  μελέτης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης  στους οικισμούς Λεονταρίου (Κάντζας)…

Ρεπορτάζ 31 Μαρτίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Λάρισα τον Ιούνιο πανελλαδικό φόρουμ για το ποδήλατο και την ποδηλασία

Η διοργάνωση του 1st Larissa Cycling Forum, το πρώτου πανελλαδικού φόρουμ για την ποδηλασία και…

Ρεπορτάζ 30 Μαρτίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Στις Πρώτες Βοήθειες εκπαιδεύτηκε το προσωπικό των ΚΔΑΠ του Δήμου

Στις Πρώτες Βοήθειες, εκπαιδεύτηκε το προσωπικό των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της ΚΕ ΦΑΡΙΣ και…