Άρθρο Localit 10 Δεκεμβρίου, 2020

Πρόσκληση του Δ. Παπαστεργίου στους δήμους να ανακουφίσουν έμπρακτα τους νησιωτικούς δήμους από την πίεση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού

Πρόσκληση σε όλους τους δήμους της χώρας να συμβάλουν στην έμπρακτη στήριξη των νησιωτικών δήμων στο μεταναστευτικό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας σήμερα στη συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Παπαστεργίου κατέθεσε την πρόταση να ληφθεί μια γενναία απόφαση από τους δήμους της χώρας και  ειδικά τους 200 μεγαλύτερους, για να φιλοξενήσουν από 50 ανθρώπους (10 οικογένειες), γεγονός που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών από 10.000 άτομα.
«Μέσω του Προγράμματος «Εστία» για την χρήση κλειστών οικιών θα μπορέσουν οι δήμοι της χώρας να φιλοξενήσουν έως 50 άτομα, έτσι ώστε και οι μετανάστες/πρόσφυγες να τύχουν μιας αξιοπρεπούς φιλοξενίας αλλά και τα νησιά να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά την πολυετή πίεση που δέχτηκαν. Είναι εθνικό θέμα και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην επίλυσή του», δήλωσε ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Παπαστεργίου κατά την ομιλία τόνισε του την ανάγκη να επαναξιολογηθούν τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ στους δήμους όχι με τη λογική «ανακατανομής της φτώχειας».

«Η νησιωτικότητα και η ορεινότητα πρέπει να ληφθούν υπόψη μαζί με τα πληθυσμιακά κριτήρια, όχι σε βάρος των αστικών δήμων αλλά με εύρεση νέων κονδυλίων. Δεν θέλουμε ανακατανομή της φτώχειας, θέλουμε να βρούμε νέους πόρους ώστε όλοι να μπορούμε να παράγουμε έργο».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει διακριτό και αυτοτελή ρόλο σε προγράμματα διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ με μια κεντρική Διαχειριστική αρχή, όπως συμβαίνει με τη συμμετοχή της στη διαχείριση του Α. Τρίτσης.
«Στις Δημόσιες Επενδύσεις, είπε,  εφόσον αυτές είναι αμιγώς τοπικού χαρακτήρα διεκδικούμε την διαχείριση των κονδυλίων απευθείας από τους Δήμους».

«Και φυσικά είναι απαραίτητο το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και όποια νέα μας ανατεθεί να συνοδεύεται από το απαραίτητο προσωπικό και πόρους.

Πιστεύω σε μια ισχυρή Ελλάδα με ισχυρές τοπικές κοινωνίες. Με λυμένα τα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διαφάνεια και ευελιξία μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο δυνατή» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Αλφειό 

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει ένα ακόμη σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο για τη Δυτική Ελλάδα, μετά την…

Ρεπορτάζ 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημοπρατείται η κατασκευή κρηπιδωμάτων στο Λιμένα Σύμης

Στη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή κρηπιδωμάτων στη θέση Πέταλο» του Λιμένα Σύμης, προχωρά το Λιμενικό…

Ρεπορτάζ 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μυτιλήνη: Σύμβαση για τα συμπληρωματικά δίκτυα αποχέτευσης της Αγιάσου

Τη σύμβαση για το έργο «Συμπληρωματικά δίκτυα αποχέτευσης της Αγιάσου» υπέγραψαν  σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, …