Άρθρο Localit 08 Ιουλίου, 2022

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ικαρίου στη Ραπεντώσα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται για τον Δήμο Διονύσου,  οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ικαρίου, στην περιοχή Ραπεντώσα.

Την περασμένη Τρίτη 5 Ιουλίου ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης συνοδευόμενος από τη Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου, Πέμη Ζούνη, επισκέφθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για το έργο: «Εργασίες διαμόρφωσης στον αρχαιολογικό χώρο του Δήμου Διονύσου».

Τη σύμβαση αρχικού προϋπολογισμού 20.000  € υπέγραψαν από κοινού η Υπουργός Λίνα Μενδώνη και ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Σημειώνεται ότι φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται το ΥΠΠΟΑ, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Ειδικότερα στη σύμβαση αναφέρεται ότι για τη διαμόρφωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ικαρίου του Δήμου Διονύσου.

Η ισχύς της Προγραμματικής Σύμβασης αρχίζει από την υπογραφή της και η διάρκειά της ορίζεται σε δύο (2) έτη. Η σύμβαση μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα (1) επιπλέον έτος με συμφωνία των συμβαλλομένων και με σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του άρθρου 9.

Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου προσδιορίζεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Το έργο θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις.

Κατά την Α΄ φάση του έργου θα γίνουν οι ακόλουθες εργασίες:

– Καθαρισμός και διαμόρφωση του χώρου (αποψίλωση, κοπή θάμνων κλπ), εντός του οποίου πρόκειται να τοποθετηθούν τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη.

– Αποδελτίωση των σπολίων με σύνταξη φακέλου καταγραφής ανά αντικείμενο (σχεδιαστική αποτύπωση, φωτογράφηση, τεκμηρίωση).

– Επείγουσες εργασίες προστασίας και συντήρησης των επιγραφών σε αρχιτεκτονικά μέλη και στα χορηγικά μνημεία (καθαρισμός από βιολογικούς ρύπους, κατασκευή εκμαγείων κλπ).

Κατά τη Β΄ φάση θα πραγματοποιηθούν:

– Η μεταφορά, τακτοποίηση και ταξινόμηση των διάσπαρτων λίθων στο διαμορφωμένο χώρο.

– Η ολοκλήρωση σύνταξης των φακέλων καταγραφής.

– Η κατασκευή πινακίδων πληροφόρησης με εποπτικό υλικό.

«Πρόκειται για ένα όνειρο πολλών ετών, το οποίο υλοποιείται σήμερα, χάρη στην επιμονή αλλά και τη συστηματική προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει από την αρχή της θητείας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης και προσέθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο Δήμος μας αξιοποιεί ένα αρχαιολογικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών, θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για κάθε πολίτη».

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βέροια: Αποκαθίστανται οι ζημιές από το μπουρίνι

Τις «πληγές» που προκάλεσε το δυνατό μπουρίνι στη Βέροια αποκαθιστούν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και…

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Αμφιλοχίας

Τη δυνατότητα ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων και λευκών ειδών που δεν χρησιμοποιούνται, έχουν πλέον οι κάτοικοι…

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δενδροφύτευση σε σχολεία του Πειραιά

Στη φύτευση 150 δένδρων σε σχολεία του Πειραιά προχώρησε ο Δήμος της πόλης, συμμετέχοντας στη…