Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα, που προκάλεσε η κρίση στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειάς σας και πως αντιμετωπίζονται;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που προκάλεσε η κρίση στους δήμους είναι η οικονομική δυσπραγία, που ταλανίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους δήμους όλης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, στερώντας τους πόρους, από τις κρατικές επιχορηγήσεις, που μειώνονται καθημερινά δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας τους.
Η οικονομική κρίση επηρέασε βαθύτατα την καθημερινότητα του συνδημότη μας, του άλλαξε τον τρόπο ζωής, του στέρησε την αισιοδοξία για το αύριο του τόπου του. Και εδώ ακριβώς έγκειται και το μέγεθος του προβλήματος αλλά και η βαριά μας ευθύνη. Η κοινωνία των νησιών μας θα πρέπει ν’ αποκτήσει ξανά θέσεις, θετική σκέψη, όραμα, να διαμορφώσει στόχους, να τους ιεραρχήσει και να τους παλέψει. Με παρεμβάσεις μας στην κοινωνία και κύρια στη νεολαία μας, να επαναφέρουμε τη θετική σκέψη, την προοπτική για το αύριο, το όραμα για την ζωή τους.
Οι δήμοι, ως ο πλησιέστερος στους πολίτες θεσμός της Πολιτείας, οφείλουν να μετατραπούν σε καθοριστικό παράγοντα, για την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Οι δυσλειτουργίες του Καλλικράτη καθώς και οι μεγάλες και συνεχείς μειώσεις των πόρων της Αυτοδιοίκησης τι συνέπειες είχαν στις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες;
Από την πρώτη μέρα ανάληψης των νέων μας καθηκόντων ως Δημοτική Αρχή, θέσαμε ως βασικό στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, λειτουργικού, οικονομικά βιώσιμου, αποκεντρωμένου και φιλικού προς τον πολίτη Δήμου.
Ο Καλλικράτης πράγματι αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Η εφαρμογή του από τον Γενάρη του 2011, μας έδειξε ότι – παρά τα πολύ- θετικά στοιχεία του, χρειάζεται ακόμα πλήθος μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, ώστε να φθάσουμε στο σημείο να πούμε, ότι πετύχαμε το στόχο του νόμου.
Παράλληλα με την οικονομική δυσπραγία, τα θεσμικά του κενά δημιουργούν, αναχώματα στην καθημερινή μας προσπάθεια για εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των Δήμων μας και εύρεση λύσεων στα προβλήματα των δημοτών μας.
Φιλοσοφία μας βέβαια είναι ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες γραφειοκρατικές ή άλλες αγκυλώσεις, η Δημοτική Αρχή με την αμεσότητα της, με την καθημερινή της επαφή με τον Δημότη και το πρόβλημα, δίνει λύσεις, παρακάμπτει δυσκολίες. Αυτό άλλωστε, είναι και η πεμπτουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης,(αμεσότητα, αποτελεσματικότητα), την οποία και υπηρετούμε πιστά δεκαετίες τώρα!
Καθημερινά καταγράφονται μεμονωμένες δράσεις στήριξης των πολιτών από τους δήμους, αλλά και από κινήσεις πολιτών. Στην περιοχή σας υπάρχει κάποια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στους πολίτες, και αν ναι, με ποιους συνεργάζεστε για να υλοποιηθούν τέτοιες δράσεις;
Τον τελευταίο καιρό όλο και αυξάνονται δράσεις στήριξης των πολιτών από τους δήμους. Κοινωνικές δράσεις στήριξης οικονομικά ασθενών πολιτών.
Σε τέτοιες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, έχει προχωρήσει και ο Δήμος Χίου. Συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου , το οποίο διανέμει τρόφιμα σε απόρους και οικονομικά αδυνάτους συμπολίτες σε συνεργασία με επαγγελματίες και φορείς του νησιού μας, προσβλέποντας στην, έστω και προσωρινή ανακούφιση των συμπολιτών, που έχουν ανάγκη από στήριξη στο πλαίσιο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν και πολλές δυνάμεις εθελοντισμού , συμπαράστασης στους πολίτες, που έχουν ανάγκη.
Αυτές τις δυνάμεις πρέπει να τις απελευθερώσουμε, γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη από δράσεις συμπαράστασης, εθελοντισμού, δράσεις στήριξης των συνανθρώπων μας, που έχουν ανάγκη.
Πρέπει να δράσουμε συλλογικά σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειαρχών, συστήνοντας ομάδες στήριξης των δημοτών, με την επίβλεψη ακόμα και των νομικών συνεργατών των Δήμων μας, πάντα στο πνεύμα της παροχής βοήθειας στους συμπολίτες μας.
Το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα και για κάθε περιοχή ξεχωριστά είναι η αναχαίτιση της ύφεσης και η προώθηση της ανάπτυξης. Στην Περιφέρεια σας δρομολογούνται ή υλοποιούνται δράσεις και προγράμματα, που να στοχεύουν στην ανάπτυξη;
Σίγουρα το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας είναι η αναχαίτιση της ύφεσης και η προώθηση της ανάπτυξης. Σε επίπεδο Περιφέρειας, σίγουρα θα μπορούσατε να έχετε απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, μιας και αυτός έχει την αρμοδιότητα για την περιφερειακή πολιτική.
Σίγουρα σε επίπεδο Δήμου Χίου, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει υλοποίηση μιας σειράς έργων, παρεμβάσεων, πρωτοβουλιών και δράσεων, οι οποίες πρόκειται να κινητοποιήσουν τους τοπικούς παραγωγικούς πόρους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και προς αυτή την κατεύθυνση, κινούμεθα διεκδικητικά και ως δήμαρχος Χίου αλλά και ως πρόεδρος ΠΕΔ Β. Αιγαίου, ώστε να συμβάλουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη, με ανταπόκριση στις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών, με ισότιμη εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις.
Πρέπει να σας πω ότι υλοποιούμε, ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, θεωρώντας έτσι ότι βοηθούμε την αύξηση της παραγωγικότητας στον τόπο μας.
΄Ενας άλλος σημαντικός τομέας, που ο Δήμος μας προσπαθεί, είναι η αύξηση των εσόδων από την τουριστική βιομηχανία. Στον τομέα αυτό, με συντονισμένες ενέργειες αλλά και στοχευμένες δράσεις προσπαθούμε να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο αλλά και την πυκνότητα των τουριστών μας.
Αν ήσασταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το νέο μνημόνιο ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης, ποιες προτεραιότητες και ποιες κόκκινες γραμμές θα θέτατε;
Ευχή μου θα ήταν να μην υπήρχε νέο μνημόνιο, πόσο μάλλον να βρισκόμουν εγώ σε ένα τέτοιο τραπέζι.
Μόνο με την σωστή και συνετή διαχείριση, με τον εξορθολογισμό λειτουργικών δαπανών, θα υπάρξει σεβαστή εξοικονόμηση πόρων.
Οι δήμοι ως πλησιέστερος στους πολίτες θεσμός της Πολιτείας, οφείλουν να μετατραπούν σε καθοριστικό παράγοντα για την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη, θεωρώντας μέγιστο χρέος μας να δώσουμε βάρος στις κοινωνικές υποδομές, σε μια κοινωνία, που βιώνει καθημερινά οικονομικά προβλήματα και η φτώχεια περνά σε όλο περισσότερα στρώματα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο κινούμαστε στο Δήμο Χίου, τοποθετώντας πάνω και πρώτα απ’ όλα τον συνάνθρωπο. Αυτή θα ήταν η κόκκινη γραμμή, που θα έθετα. Τίποτα από τις ενέργειες και τις πράξεις μας δεν πρέπει να θίγει τους συνανθρώπους μας, ώστε έτσι μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, προς τους πολίτες.