Άρθρο Localit 01 Δεκεμβρίου, 2020

Παράταση στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση ζητά η ΚΕΔΕ

Σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ συμφώνησε ότι το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση δεν πρέπει να προχωρήσει προς ψήφιση γιατί απαιτείται μεγαλύτερη εξειδίκευση και διαβούλευση.

Η κριτική της ΚΕΔΕ επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

Προσπαθεί να κάνει τομές στην ανακύκλωση και εισάγει καινούργιες έννοιες και όρους όπως π.χ. η διευρυμένη ευθύνη παραγωγού, προσπαθεί να ελέγξει-περιορίσει τη παραγωγή αποβλήτων από τρόφιμα δίνοντας απαλλαγή ΦΠΑ, μείωση φόρου και άλλα κίνητρα, μειώνει τον ΦΠΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων και στη κυκλική οικονομία.

Βάζει πολύ φιλόδοξους στόχους, κάποιοι από τους οποίους μπορούν όμως στη φάση αυτή να θωρηθούν ως ανέφικτοι.

Σε πολλά σημεία αναφέρει ότι για την υλοποίηση των αναφερομένων θα εκδοθούν νέες διοικητικές πράξεις που θα καθορίζουν τους τρόπους εφαρμογής. Ομοίως σε πολλά σημεία υπάρχουν ασάφειες για το ποιος αποφασίζει, για σημαντικά θέματα.

Υποχρεώνει το υπόλειμμα των ΚΔΑΥ να οδηγείται σε ενεργειακή αξιοποίηση με δαπάνη όμως των Δήμων, ανεξάρτητα εάν υπάρχει στη περιοχή διαθέσιμη τέτοια εγκατάσταση, με πολλές ασάφειες και ως προς τα τεχνικά, αλλά και ως προς τα διαδικαστικά θέματα.

Από τον α΄ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου στηλιτεύτηκε ιδιαίτερα η πρόβλεψη για ανάληψη της υλοποίησης Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης απευθείας από το υπουργείο, χωρίς τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος, παρά την επανειλημμένη αντίδραση και διαφωνία των δήμων και των ΦοΔΣΑ της χώρας, επανέρχεται και πάλι το τέλος ταφής (περιβαλλοντική εισφορά) που πλέον περιλαμβάνει και το υπόλειμμα των ΜΕΑ ή/και το SRF/RDF, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αξιοποίησή του σε Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων. Δηλαδή πάλι οι ΦοΔΣΑ, οι Δδήμοι και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν για διαχρονικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και παραλήψεις ετών από την πλευρά του κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να σταλεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ άμεσα τεκμηριωμένη επιστολή με όλες τις ενστάσεις της ΚΕΔΕ, παράλληλα με το αίτημα της παράτασης του χρόνου διαβούλευσης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζωγράφου: Εγγραφές στα θερινά και χειμερινά τμήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου-Κάλεσμα σε εθελοντές εκπαιδευτικούς

Στον Δήμο Ζωγράφου συνεχίζεται η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και για το εκπαιδευτικό έτος 2021-2022…

Ρεπορτάζ 12 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΠ Υγείας Ελευσίνας-Μαγούλας: Ψηφιακή εφαρμογή, sms, email στη μάχη της πρόληψης

Στην μάχη για πρόληψη και καλύτερη ενημέρωση σε θέματα υγείας, «ρίχνεται» ακόμη πιο εντατικά το…

Ρεπορτάζ 12 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επαναλειτουργεί ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια στον Δήμο Δράμας

Στη Δράμα, επαναλειτουργεί κάθε Τετάρτη από 1η Ιουνίου από τις  9:00   έως και τις…