Άρθρο Localit 11 Μαρτίου, 2022

Μεξικό: Δολοφονήθηκε δήμαρχος σε περιοχή μαστίζεται από τη βία καρτέλ ναρκωτικών

   

Ο δήμαρχος της πόλης Αγιγίγια, στο δυτικό Μεξικό, ο Σέσαρ Βαλένσια, δολοφονήθηκε χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιτσοακάν, που μαστίζεται για χρόνια από τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών, που έχει μετατραπεί σε γάγγραινα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δολοφονία του δημάρχου της Αγιγίγια, του Σέσαρ Αρτούρο Βαλένσια Καμπαγιέρο. Έδωσα οδηγίες να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», τόνισε ο κυβερνήτης, ο Αλφρέδο Ραμίρες Μπεντόγια, μέσω Twitter.

Ο Σέσαρ Βαλένσια δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν μέσα σε δημοτικό αυτοκίνητο, κοντά σε γήπεδο ποδοσφαίρου της κοινότητας, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτικοί που μετέβησαν στον τόπο του εγκλήματος.

Η Αγιγίγια είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο Νεμέσιο Οσεγκέρα, ή «Ελ Μέντσο», ο επικεφαλής του ισχυρού Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ). Οι ΗΠΑ τον έχουν επικηρύξει για δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Η πόλη περίπου 14.000 κατοίκων είναι μια από αυτές που πλήττονται πιο σκληρά από την εγκληματικότητα στη Μιτσοακάν, που πάντως έχει αμβλυνθεί κάπως τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την ανάπτυξη δυνάμεων του μεξικανικού στρατού στις αρχές Φεβρουαρίου.

Προτού φθάσει ο στρατός, η πόλη πολιορκείτο από ομάδες κακοποιών που απέκλειαν δρόμους και εμπόδιζαν τη μεταφορά τροφίμων και εμπορευμάτων, σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2021 στην πολιτεία Μιτσοακάν καταγράφηκαν 2.732 δολοφονίες, κάτι παραπάνω από το 8% των 33.315 ανθρωποκτονιών από πρόθεση σε όλο το Μεξικό. Την 31η Ιανουαρίου 2022, οι δολοφονίες είχαν ήδη φθάσει τις 234 στην πολιτεία, κατά τα επίσημα στοιχεία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εκτός Συνόρων 23 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Unesco: Περισσότερα από 150 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία

Περισσότερα από 150 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς στους σχεδόν τέσσερις μήνες…

Εκτός Συνόρων 17 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
UNICEF: Πάνω από 40 εκατομμύρια παιδιά ξεριζωμένα σε όλο τον κόσμο

Περισσότερα παιδιά από οποτεδήποτε άλλοτε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ξεριζωθεί για…

Εκτός Συνόρων 10 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
“Συνασπισμός για την προστασία των ωκεανών” από εννιά χώρες με πρωτοβουλία της Χιλής

Εννέα χώρες της αμερικανικής ηπείρου που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσά τους και οι…