Άρθρο Localit 04 Ιανουαρίου, 2018

Μεξικό: Μπαράζ δολοφονιών στελεχών της Αυτοδιοίκησης

Ένας πρώην δήμαρχος και ο γιος του δολοφονήθηκαν την Τετάρτη στο κεντρικό Μεξικό, κάτι που αύξησε σε πέντε τον αριθμό νυν ή πρώην στελεχών της αυτοδιοίκησης που έχουν σκοτωθεί από την περασμένη εβδομάδα, καθώς η χώρα οδεύει σε εκλογές αργότερα φέτος.

Ο Μιγκέλ Άνχελ Λικόνα, 76 ετών, πρώην δήμαρχος της Μιξκιαουάλα, στην Πολιτεία Ιδάλγο, δολοφονήθηκε μαζί με τον γιο του, ανέφερε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι πολιτειακές εισαγγελικές αρχές.

Ο Λικόνα είχε εκλεγεί δήμαρχος με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), του νυν προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως, κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας η δολοφονία δεν μοιάζει να είχε πολιτικά κίνητρα.

Τον Οκτώβριο είχε δολοφονηθεί άλλος ένας πρώην δήμαρχος στην Πολιτεία Ιδάλγο, όμως και τότε οι αρχές είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο ο φόνος να έγινε για πολιτικούς λόγους κι είχαν κάνει λόγο για ένοπλη ληστεία.

Τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον δώδεκα πολιτικοί, αξιωματούχοι ή υποψήφιοι έχουν δολοφονηθεί σε μεξικανικές Πολιτείες όπου συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος συγκρούονται για τον έλεγχο εδαφών ή οδών της διακίνησης ναρκωτικών.

Στο Μεξικό το 2017 καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός ανθρωποκτονιών αφότου άρχισαν να τηρούνται επίσημες στατιστικές, κατά τα κυβερνητικά δεδομένα, κάτι που αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, που δεσμευόταν ότι θα αναχαίτιζε το κύμα βίας των συμμοριών ενόψει των εκλογών.

Την 1η Ιουλίου, το Μεξικό θα εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό του, 600 βουλευτές, πολλούς τοπικούς αιρετούς άρχοντες και πολιτειακούς βουλευτές. Οι ανησυχίες για την αύξηση της βίας πλήττουν τη δημοτικότητα του απερχόμενου προέδρου.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παράταση έως τις 15 Ιουνίου για τον καθαρισμό των οικοπέδων

Την παράταση έως τις 15 Ιουνίου για τη διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων ανακοίνωσε σε δηλώσεις…

Ρεπορτάζ 24 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών στα Βόρεια Τζουμέρκα

Συνολικά 18 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές, μήκους 41,4 χλμ. περίπου, θα αποκτήσει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων…

Ρεπορτάζ 24 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρωτοφανής η κυβερνοεπίθεση στην ΕΕΤΑΑ

Μέτρα για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων Πρωτοφανείς διαστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα παίρνει η…