Παραμένει ο στόχος για 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2014, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να συνυπολογιστούν σε αυτές 1.700 αποχωρήσεις από συμβάσεις που έληξαν. Επίσης ανέφερε ότι στον αριθμό των απολύσεων θα προσμετρηθούν οι αποχωρήσεις των γιατρών που δεν θα κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο νέο σύστημα «και μάλιστα θα είναι και πολλοί», όπως τόνισε χαρακτηριστικά Αυτό όμως, όπως είπε, θα κριθεί την Πέμπτη, όποτε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των γιατρών.
Αναφορικά με τις απολύσεις, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τη δέσμευση της για 15.000 απολύσεις, αλλά δεν θα δεχθεί άλλη κινητικότητα – διαθεσιμότητα από το 2015 που να συνοδεύεται με απολύσεις.
Στη διετία 2013-2014 αθροιστικά, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, έχουν απολυθεί 3.500 υπάλληλοι, από την ΕΡΤ και υπάλληλοι με πειθαρχικά παραπτώματα.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα είπε ότι «έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 20.000 υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Τώρα θα προκηρύξει το ΕΣΥ θέσεις γιατρών που πραγματικά του χρειάζονται», ενώ εξήγησε ότι κάποιοι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα δεν θα απορροφηθούν στο δημόσιο.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την αναγκαιότητα προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Πάντα το πίστευα, και εξακολουθώ να το πιστεύω, ότι χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε, εξήγησε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι προσυπογράφει τυφλά τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. «Θα έπρεπε να είχαμε συμφωνήσει κατ’ αρχάς μεταξύ μας με ένα εσωτερικό μνημόνιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων όλων των φορέων του δημοσίου. Είπε σχετικά ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργεί τελείως τις επικυρώσεις δημοσίων εγγράφων με σφραγίδα που δεν συνεισέφερε και τίποτα στον εντοπισμό των πλαστών εγγράφων, ενώ πρόσθεσε ότι μεταφέρθηκαν 700 άτομα στα ΚΕΠ, και ειδικά σε αυτά που είναι υψηλής ζήτησης.
Έκανε δε λόγο για διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων των ΚΕΠ με την ηλεκτρονική βάση του δημοτολογίου. «Περνάμε οn line πολλές από τις λειτουργίες των ΚΕΠ. Η διαλειτουργικότητα των βάσεων, η καινούργια πύλη εισόδου του πολίτη και η επικοινωνία του με το κράτος αποτελούν έργα απόλυτης προτεραιότητας για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης» παρατήρησε, ενώ ανέφερε με νόημα ότι «το κράτος δεν θα έπρεπε καν να ζητά από τον πολίτη πιστοποιητικό γέννησης».
Πάντως σύμφωνα με το «Έθνος», επίορκοι, γιατροί ΕΟΠΥΥ, υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, μεταξύ άλλων, θα αποτελέσουν τη δεξαμενή των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις απολύσεις προβλέπει ότι θα απομακρυνθούν:
-500 επίορκοι με τις τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων.
-2.400 γιατροί του ΕΟΠΥΥ που δεν θα αποδεχθούν την επιλογή να εργαστούν στον ασφαλιστικό φορέα.
-1.000 εργαζόμενοι που θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας μετά από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.
-1.500 υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες, λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης νομικών προσώπων.
-6.000 υπάλληλοι που θα τεθούν ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα ολοκληρωθεί το 8μηνο που προβλέπει ο νόμος, χωρίς να έχουν καταφέρει να τοποθετηθούν.