Άρθρο Localit 05 Δεκεμβρίου, 2023

Η Λέσβος ανάμεσα στα 30 ευρωπαϊκά νησιά για ενεργειακή αυτονομία έως το 2030

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα 30 νησιά που πρόκειται να γίνουν «ανανεώσιμα» μέχρι το 2030, εκ των οποίων τα 6 βρίσκονται στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Λέσβος.

Στόχος αυτών των νησιών (Λέσβος, Αστυπάλαια, Ικαρία, Λέσβος, Μεγίστη, Τήλος, Ψαρά)  είναι η κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών από 100% καθαρή ενέργεια έως το 2030.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Μυτιλήνης, η πρόταση υποβλήθηκε τον Οκτώβριο σε συνεργασία των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), μετά την επίσημη ανακοίνωση του Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson τον Ιούνιο στο ετήσιο φόρουμ της πρωτοβουλίας “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά” που πραγματοποιήθηκε στο νησί Σααρέμα της Εσθονίας.

Με την καθοδήγηση της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας και τον εθνικό συντονιστή, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), για τα επόμενα τρία χρόνια οι δύο δήμοι θα λάβουν τεχνική υποστήριξη στους τομείς της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, των μεταφορών, της θέρμανσης και ψύξης, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας και παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στο δίκτυο, με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία της Λέσβου.

Ο σχεδιασμός και ανάπτυξη μονάδας παραγωγής βιοαερίου αποτελεί προτεραιότητα και ένα από τα έργα για τα οποία το νησί μας θα λάβει τεχνική υποστήριξη. Επιπλέον έργα αφορούν στην ανάπτυξη γεωθερμικής μονάδας καθώς και στην ανάπτυξη μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Δ. Λέσβο, σημαντικά έργα τα οποία θα συμβάλουν στην συνολική ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής: https://clean-energy-islands.ec.europa.eu/news/journey-begins-30-renewable-islands-2030-ready-set-30?fbclid=IwAR2HtJ2DHni0I5u6CMOCWT5W1-f-lfA_fgrQgvBq7iwV3eeyyp-Pwh2joxE

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επεκτείνεται & ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Στην επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 20 δήμους – από τους οποίους οι…

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αποσκοπώντας στην ουσιαστική προστασία των ανηλίκων, στο…

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λήμνος: Μαζικές στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες το Σαββατοκύριακο 24&25 Φεβρουαρίου

Σε μαζικές στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες, προχωρά το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Φεβρουαρίου ο Δήμος…