Άρθρο Localit 07 Νοεμβρίου, 2017

Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αύξηση της εξαιρετικά χαμηλής απορροφητικότητας πόρων του ΕΣΠΑ από τους δήμους

Σειρά πρωτοβουλιών για την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στην αύξηση της απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ, η οποία ταυτόχρονα ζητά την εκχώρηση 2 δις ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των δήμων.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο  στη σημερινή του συνεδρίαση, καθώς είναι δραματικά χαμηλά τα επίπεδα απορρόφησης κονδυλίων από τους δήμους.

«Η Κυβέρνηση και το συναρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μας απαντήσει υπεύθυνα για ποιο λόγο η απορροφητικότητα κονδυλίων  εξακολουθεί να είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Η κραυγή αγωνίας της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εισακουστεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης που θα περιορίσουν το κύμα φυγής νέων ανθρώπων στο  εξωτερικό» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος.

Σημείωσε δε ότι «αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ η άμεση και ουσιαστική εμπλοκή και αξιοποίηση των Δήμων στις διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2014-20, μέσω της παράλληλης εκχώρησης ποσού ύψους 2 δις για την κάλυψη των αναγκών της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης».

Λόγω της εξαιρετικά προβληματικής πορείας εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπου μετά από 4 έτη εφαρμογής η απορρόφηση για όλα τα Προγράμματα  ανέρχεται στο  9,2%, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την ΚΕΔΕ «γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ».

 

Το Δ.Σ.  συμφώνησε το θέμα να απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την αρμόδια επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ προκειμένου να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση για τη σύσταση ειδικού μηχανισμού με την άμεση εμπλοκή της Α’ Βάθμιας Αυτοδιοίκησης, η οποία θα αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των έργων των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.

Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του στόχου θα προσδιοριστούν  ορθολογικά κριτήρια,  τα οποία θα επιτρέπουν τη διαχείριση του συνολικού προϋπολογισμού.

Κεντρικός στόχος θα είναι η τοπική ανάπτυξη μέσα από την  αποτελεσματικότητα, τη αύξηση της απορρόφησης, τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων και την κάλυψη των τοπικών αναγκών, σημειώνει η ΚΕΔΕ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 30 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Ξεκινά η δεύτερη φάσης ανέγερση του νέου κτιρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου του δημοτικού λιμενικού…

Ρεπορτάζ 30 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Ξεκινούν οι δωρεάν ξεναγήσεις για τους επισκέπτες της πόλης από το Δήμο

O Δήμος Ηρακλείου για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ξεναγεί τους επισκέπτες της πόλης, στα αξιοθέατα και…

Ρεπορτάζ 29 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τοιχογραφία 1.100 τ.μ. στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Οκτώ διάσημοι street artists δημιούργησαν σε επιφάνεια τοίχου 1.100 τ.μ, του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ένα…