Άρθρο Localit 07 Απριλίου, 2023

Γερμανία: Κόντρα υπουργείου Εσωτερικών και τοπικών αρχών για το κατανομή του κόστους φιλοξενίας προσφύγων

 

«Ακατανόητο», αν όχι «μοιραίο», έκρινε χθες Πέμπτη ο Χέντρικ Βουστ, πρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ επιτίμησε τα αιτήματα κρατιδιακών και τοπικών αρχών να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των προσφύγων

Η διένεξη έχει αναμφίβολα πολιτικές διαστάσεις καθώς η κυρία Φέζερ είναι στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης συνασπισμού, ο κ. Βουστ ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Ο κ. Βουστ, αντιπρόεδρος της διάσκεψης των επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων, υπογράμμισε πως η Αυτοδιοίκηηση κάνει εξαιρετική δουλειά στην υποδοχή, την ενσωμάτωση, τη μόρφωση και την φροντίδα των προσφύγων. Ωστόσο, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ξεκάθαρα τη δική της ευθύνη, ειδικά ως προς την κατανομή του κόστους», συνέχισε. «Εμείς, τα ομόσπονδα κρατίδια συμφωνούμε, ανεξαρτήτως κομματικών γραμμών, τα κόστη για τους πρόσφυγες να μοιράζονται δίκαια ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση κι εμάς».

Η κυρία Φέζερ επέκρινε τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για τους πρόσφυγες, επιχειρηματολογώντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσφέρει ήδη επαρκή χρηματοδότηση. «Βρίσκω παράξενο το ότι από τώρα —στις αρχές Απριλίου— κόσμος λέει ήδη πως τα χρήματα για φέτος δεν αρκούν», δήλωσε η κυρία Φέζερ στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke.Το Βερολίνο, διαβεβαίωσε, διαθέτει «πολλά» για τους πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ. «Επιπλέον, αναλάβαμε τα επιδόματα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία», συνέχισε, συμπληρώνοντας πως το Βερολίνο υποσχέθηκε στα ομόσπονδα κρατίδια και στους δήμους επιπλέον χρηματοδότηση 2,75 δισεκ. ευρώ.

Κατά τον κ. Βουστ, οι δηλώσεις της υπουργού είναι «αλλόκοτες». Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλύπτει το 16% του κόστους φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ το 2016 κάλυπτε το διπλάσιο. «Δεν γίνεται να συνεχίσουν να είναι έτσι τα πράγματα», επέμεινε.

Η κυρία Φέζερ στάθηκε στο ότι το 80% των προσφύγων που υποδέχθηκε το τελευταίο διάστημα η Γερμανία είναι από την Ουκρανία, όπου μαίνεται πόλεμος από τον Φεβρουάριο του 2022, στο ότι το ζήτημα δεν μπορεί να συζητείται απλά από τη σκοπιά των δαπανών, «δεν γίνεται να τεθεί όριο στην ανθρωπιά».

Η κατανομή του κόστους φιλοξενίας των προσφύγων αναμένεται να κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια διάσκεψης ομοσπονδιακών και τοπικών αξιωματούχων τη 10η Μαΐου. Για τον κ. Βουστ, στις συνομιλίες αυτές «πρέπει επιτέλους να υπάρξουν αποτελέσματα».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Άμστερνταμ απαγορεύει το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων

Η πόλη του Άμστερνταμ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στα όριά της…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης σχεδιάζει η Βαρκελώνη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης νερού σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Βαρκελώνη αντί της προμήθειας νερού με υδροφόρα…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 19 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η δήμαρχος του Άμστερνταμ θέλει να υπάρξει ρύθμιαη για τον έλεγχο στην αγορά της κοκαΐνης

Νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο της αγοράς των σκληρών ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη και το…