Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2018

Γ. Πατούλης: Το συνέδριό μας διεξάγεται σε μια συγκυρία με πολλές ιδιαιτερότητες – με σημαντικότερες τον “Κλεισθένη” και τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου υπογράμμισε ότι αυτό διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση, με πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς πρώτον βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου και δεύτερον , σε λιγότερο από έναν μήνα, θα κληθούν οι δήμοι να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο «Κλεισθένης», το οποίο θα επηρεάσει  τόσο τους δήμους, όσο και την καθημερινότητα των πολιτών.

«Όλοι γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα κι εκκρεμότητες όσον αφορά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Γεγονός που μας προβληματίζει, καθώς φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα οι Δήμοι μας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν για διάφορους λόγους, σε βάρος των τοπικών μας κοινωνιών και των πολιτών, ενώ θα έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι θα πάμε στις εκλογές με “ήρεμα νερά”» τόνισε ο κ. Πατούλης συμπληρώνοντας: «Και μην διανοηθεί κανείς να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα των τοπικών μας κοινωνιών για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες, γιατί θα μας βρει απέναντι. Όποιος κι αν είναι».

Άλλη μια ιδιαιτερότητα του φετινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, είπε ο κ. Πατούλης είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαλόγου για την αλλαγή του Συντάγματος.

«Πρόκειται, είπε, για μια πολύ σοβαρή διαδικασία, γιατί αφορά τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κι οφείλω να επισημάνω, πως για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, αγνοήθηκε.

Όπως αγνοήθηκε πριν δύο χρόνια, που συνεστήθη η περίφημη αυτή επιτροπή των σοφών για να καταθέσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις οποίες ποτέ φυσικά δεν είδαμε.

Διαπιστώσαμε και τότε , για μια ακόμη φορά, ότι δεν μας αγαπά η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, που συμπεριέλαβε δύο εκπροσώπους της σε αυτή την επιτροπή σοφών, για να βολευτεί προφανώς κι ένα προσκείμενο σε αυτήν πολιτικό πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, κι ανεξάρτητα από τον τρόπο που αντιμετωπιζόμαστε από το Κεντρικό Κράτος και τους θεσμικούς του εκπροσώπους, εμείς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας.

Με αφετηρία το Συνέδριο μας, θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας και θα προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, με στόχο να συμβάλλουμε δημιουργικά και θεσμικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη ΡΑΕ η εποπτεία και ο έλεγχος των φορέων ύδρευσης – αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων

Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανατίθενται οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και…

Ρεπορτάζ 28 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Λαρισαίων: Κατεδαφίζεται ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο 40 χρόνια μετά το σχέδιο πόλης

Απ. Καλογιάννης: Ξεχωριστής σημασίας εξέλιξη για την πόλη και το μεγαλειώδες μνημείο της Λάρισας, το…

Ρεπορτάζ 25 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κ. Χατζηδάκης: Εξέταση της δυνατότητας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τη δυνατότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, με βάση τους…