Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2018

Γ. Καμίνης: «Δούρειος ίππος» του ΣΥΡΙΖΑ ο Κλεισθένης για να διεισδύει λαθραία στις τοπικές κοινωνίες

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι οι επόμενες δημοτικές αρχές θα παραλάβουν δήμους οικονομικά υγιείς, χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια οι σημερινές δημοτικές αρχές για να κρατήσουν όρθιους τόσο τους δήμους όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

«Για πολλούς από εμάς είπε, μεταξύ των οποίων και εγώ, η τρέχουσα θητεία που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα είναι και η τελευταία…Το επόμενο 6μηνο θα έχουν αναδειχθεί οι νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές που θα αναλάβουν τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων για τα επόμενα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι μέλλοντες και μέλλουσες να εκλεγούν Δήμαρχοι, θα παραλάβουν Δήμους οικονομικά υγιείς. Αυτό το ξέρουμε πολύ καλά όλοι σε αυτή την αίθουσα, το ξέρουν επίσης και πολλοί εκτός αυτής, λιγότεροι όμως αναγνωρίζουν δημοσίως ότι η εξυγίανση των Δήμων οφείλεται στην τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια οι Δημοτικές Αρχές, προκειμένου να κρατήσουν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες.

Όσοι μάλιστα θητεύσαμε ως Δήμαρχοι τα τελευταία 8 χρόνια, υποστήκαμε ολόκληρο το ρεπερτόριο της κρίσης. Ήπιαμε το πικρό ποτήρι μέχρι και την τελευταία σταγόνα. Αναγκαστήκαμε πρώτα από όλα να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα κλίμα διαρκούς εργασιακής αναταραχής. Ζήσαμε μαζί με το προσωπικό μας, το δράμα των συμβασιούχων, τις δραστικές μειώσεις των αποδοχών των δημοτικών υπαλλήλων, μαζί με την εξώθηση χιλιάδων έμπειρων στελεχών μας σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Παρά τη δραστική μείωση των ΚΑΠ, επιλέξαμε όχι μόνο να μην επιβαρύνουμε τους δημότες μας με αυξήσεις δημοτικών τελών, αλλά και να τα μειώσουμε. Γιατί την ίδια στιγμή το κράτος στράγγιζε την οικονομία, μέσα από μια καταιγίδα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Εμείς αντίθετα αυξήσαμε και αναβαθμίσαμε με δικούς μας πόρους τις υπηρεσίες μας, ιδίως στο πεδίο των κοινωνικών παροχών. Και όλα αυτά, ενώ ο βασικός συνομιλητής μας, η Κεντρική Διοίκηση, έδινε σαφή σημάδια κόπωσης έως και αποσύνθεσης. Ποια ήταν η αντίδραση του κεντρικού κράτους σε όλα αυτά; Αντί να εκτιμήσει την προσπάθεια των Δημοτικών Αρχών και να την ενισχύσει, δυσχέρανε το έργο μας ακόμη περισσότερο. Καθιέρωσε επιπλέον ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επιβάρυνε τις διαδικασίες. Πολλαπλασίασε τη γραφειοκρατία. Καθυστέρησε τα δημοτικά έργα και με τον περίφημο νόμο 4412/2016, που όχι μόνο δεν περιείχε μεταβατικές διατάξεις για τα έργα που ήδη είχαν αρχίσει, αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε και τριάντα έξι φορές.

Με λίγα λόγια, το κεντρικό κράτος έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να ανακόψει τη δημιουργική ορμή των Δήμων, πολλοί από τους οποίους έδειχναν ότι μέσα στην κρίση ήταν έτοιμοι να εφαρμόσουν ένα διαφορετικό σύγχρονο μοντέλο Δημόσιας Διοίκησης. Αντ’ αυτού, προσπάθησαν να μας καθηλώσουν στη μιζέρια της καθημερινής μικροδιαχείρισης».

Αναφερόμενος στον «Κλεισθένη» ο κ. Καμίνης τον χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» με τον οποίο «οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διεισδύσουν λαθραία στις τοπικές κοινωνίες», καθώς όπως είπε, βλέποντας ότι οι κοινωνίες τους γυρίζουν τις πλάτες «ανακάλυψαν την απλή αναλογική.

«Πρόκειται, είπε ο κ. Καμίνης, για το αποκορύφωμα της αντίληψης εκείνης που αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Κλεισθένης είναι ο δούρειος ίππος με τον οποίο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να διεισδύσουν λαθραία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καβαλάνε πάνω σε ένα περιστασιακό νομοθέτημα, προκειμένου να αντισταθμίσουν την εκλογική αποτυχία τους το 2014. Όταν οι τοπικές κοινωνίες τους γύρισαν την πλάτη. Και αφού μεσολάβησαν σχεδόν 4 χρόνια απραξίας και καθώς βλέπουν τη νέα εκλογική αποτυχία επί θύρες, ανακάλυψαν ότι η απλή αναλογική θα μας λύσει τα προβλήματα».

Ο κ. Καμίνης επέρριψε ευθύνες στο «κεντρικό κράτος» που δυσχέραινε το έργο της Αυτοδιοίκησης εμποδίζοντας μια ριζοσπαστική διοικητική αποκέντρωση και πολλαπλασιάζοντας τη γραφειοκρατία.

«Σήμερα  παίρνουμε μεν αποφάσεις στα Δημοτικά μας Συμβούλια, αδυνατούμε όμως να τις εφαρμόσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής , λέγοντας ότι «αύριο, λόγω του κατακερματισμού των δυνάμεων.. δεν θα μπορούμε ούτε καν αποφάσεις να πάρουμε. Εκτός εάν προηγουμένως έχουμε ενδώσει στον εκβιασμό του κάθε τυχάρπαστου, που θα έχει πιάσει στασίδι στο Δημοτικό Συμβούλιο, χάρη στο εκλογικό σύστημα». Για να συμπληρώσει:

«Αλλά το σχέδιο αυτό δεν θα περάσει. Το πρώτο μέλημα της επόμενης κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την πολιτική της ταυτότητα, πρέπει να είναι η ανατροπή των καταστρεπτικών συνεπειών αυτού του περιστασιακού νόμου. Επιμένω, περιστασιακού. Γιατί παρά τις βαρύγδουπες εκφράσεις που περιέχει, δεν διαπνέεται από καμία, μα καμία μεταρρυθμιστική πνοή. Και για αυτό δεν θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Εκεί δηλαδή όπου τελικά όλοι κρινόμαστε».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 31 Μαρτίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Παλλήνης

Ξεκίνησε η σύνταξη της οριστικής  μελέτης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης  στους οικισμούς Λεονταρίου (Κάντζας)…

Ρεπορτάζ 31 Μαρτίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Λάρισα τον Ιούνιο πανελλαδικό φόρουμ για το ποδήλατο και την ποδηλασία

Η διοργάνωση του 1st Larissa Cycling Forum, το πρώτου πανελλαδικού φόρουμ για την ποδηλασία και…

Ρεπορτάζ 30 Μαρτίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Στις Πρώτες Βοήθειες εκπαιδεύτηκε το προσωπικό των ΚΔΑΠ του Δήμου

Στις Πρώτες Βοήθειες, εκπαιδεύτηκε το προσωπικό των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της ΚΕ ΦΑΡΙΣ και…