Εννέα παλιά κτίρια αποκτούν νέα χρήση για την πόλη και τους πολίτες μετά από την ένταξή τους στην πράξη «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας». Με νέα απόφαση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ γνωστοποιήθηκε ότι εντάχθηκαν 9 νέες πράξεις στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020». Υπενθυμίζεται ότι η δράση απευθύνεται στους ΟΤΑ Α βαθμού και στοχεύει στην ανάδειξη των δημοτικών κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Με την κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας τους χρήσης, επιτυγχάνεται η επανάχρησή τους και η λειτουργική επανένταξή τους στον ιστό της πόλης, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των αστικών περιοχών.
Σύμφωνα με τις αναρτημένες αποφάσεις τα έργα είναι:
– «Επανάχρηση δημοτικού κτιρίου πρώην αρρεναγωγείου – παρθεναγωγείου για πολυχώρο παροχής γνώσεων και πολιτισμού». Το πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου (σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας) είναι κτισμένο το 1875 με κάτοψη σε σχήμα “Ε”, η οποία συμβόλιζε τη λέξη “Ελευθερία” και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια – δείγμα Ηπειρώτικης Αρχιτεκτονικής. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ αριθμόν ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4693/59371/26-11-1997 – ΦΕΚ 1108/Β/15-12-1997 υπουργική απόφαση. Το κτίριο του αρρεναγωγείου-παρθεναγωγείου, χαρακτηρίζεται από την επιβλητικότητα του και την “αυστηρή” συμμετρία του, τόσο ως προς την κάτοψη όσο κι ως προς την όψη του. Το έργο περιλαμβάνει την δανειστική Βιβλιοθήκη, χώρους διαλέξεων, σεμιναρίων και εκπαίδευσης, εκθεσιακούς χώρους λαϊκού πολιτισμού και παραδοσιακής υφαντικής, χώρο γραφείων πολιτιστικών συλλόγων, χώρο λειτουργίας εκδηλώσεων ΚΑΠΗ, στέγαση Γραφείου Διακρατικών Σχέσεων με την Αλβανία κ.α.
– «Επανάχρηση βασικών κτιρίων της πρώην Χαρτοποίιας Αιγαίου». Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση-ανάδειξη και επανάχρηση της βασικής ενότητας κτιρίων της Χαρτοποιίας Αιγίου, που αποτελούν χαρακτηριστικά βιομηχανικά κτίρια εμβληματικής σημασίας για την φυσιογνωμία και την ιστορία της πόλης.
– «Δημιουργική επανάχρηση κτηρίου στρατωνισμού του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην στρατοπέδου) Παύλου Μελά». Θα γίνει αποκατάσταση και λειτουργική επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου που βρίσκεται εντός του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, στον δήμο της Θεσσαλονίκης. Εντός του μητροπολιτικού πάρκου θα παραδοθεί κτίριο αποκατεστημένο και λειτουργικό συνολικής εκτάσεως επέμβασης 3353.14 τμ και θα παραδοθεί και ο απαραίτητος εξοπλισμός χώρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
– «Ενεργειακή αναβάθμιση και επανάχρηση του παλαιού Δημοτικού σχολείου Πεθελινού του Δήμου Εμμανουήλ Παππά». Η πράξη αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση και επανάχρηση του παλαιού δημοτικού σχολείου Πεθελινού του δήμου Εμμανουήλ Παππά από σχολείο σε αίθουσα αθλητικών δραστηριοτήτων και αναψυκτήριο.
– «Δημιουργική επανάχρηση του δημοτικού σχολείου Χρυσοχώραφων». Η πρόταση αφορά τη δημιουργική επανάχρηση κτισμάτων στον οικισμό Χρυσοχώραφα του δήμου Ηράκλειας Σερρών, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η επανάχρηση των κτισμάτων για όλους του πολίτες, θα συμβάλει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής.
– «Ανάπλαση του κτιρίου των αποθηκών ΑΣΟ και την μετατροπή τους σε βιοκλιματικό πολιτιστικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου» του δήμου Δυτικής Αχαΐας. Αξιοποιείται πάνω από το 80% της επιφάνειας του κτιρίου για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα παρέχει ο δήμος χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα στους πολίτες, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της επιφάνειας του κτιρίου αξιοποιείται για οικονομικές δραστηριότητες (εστίασης-αναψυχής) οι οποίες είναι βοηθητικές και συνυφασμένες με την κύρια χρήση. Οι οικονομικές δραστηριότητες θα ασκηθούν αποκλειστικά από ιδιώτη μέσω εκμίσθωσης που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία.
– «Κέντρο Εκπαίδευσης Παιδιού και Παιχνιδιού Δήμου Πυλαίας-Χαρτιάτη». Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση και αξιοποίηση κτιρίου που στέγαζε το διαπολιτισμικό σχολείο του Δήμου Πυλαίας για τη στέγαση χώρων έκθεσης και διδασκαλίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Παιδιών και Παιχνιδιού.
– «Σχέδιο δράσης βιοκλιματικής αποκατάστασης κτιρίου Μπασουράκου. Πολυχώρος Σκάλας Λακωνίας». H πράξη αφορά στην βιοκλιματική αποκατάσταση του κτιρίου «Μπασουράκου» που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Σκάλας και την μετατροπή του σε πολυχώρο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή (ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και δράσεων προβολής και προώθησης).
– «Επανάχρηση κτιρίου (Μύλος Δεσκάτης) και μετατροπή του σε Κέντρο Πολιτισμού και Λαογραφίας». Η πράξη έχει ως αντικείμενο την επανάχρηση του Μύλου Δεσκάτης και τη μετατροπή του σε Κέντρο Πολιτισμού και Λαογραφίας, μέσα από παρεμβάσεις οι οποίες θα λαμβάνουν αφενός υπόψη την ιστορία, τα χαρακτηριστικά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται το συγκεκριμένο κτίριο και αφετέρου θα διασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη του τηρώντας αυστηρά τους όρους περιβαλλοντικής ευαισθησίας και προστασίας.