13 Ιανουαρίου, 2021

Δημήτρης Παπαστεργίου: Τα προβλήματα των πολιτών δεν περιμένουν Κύκλος επαφών με τη νέα ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών για ενημέρωση και προώθηση σχετικών διαδικασιών

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς τονίστηκε η σημαντική δουλειά που έγινε την προηγούμενη χρονιά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία. Οι Δήμοι έμειναν όρθιοι -και με τη βοήθεια του Υπουργείου- και της Συμμαχίας Αλληλεγγύης μέσω ιδιωτών στήριξαν κάθε ανάγκη των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη επίσπευσης όλων των ανοιχτών θεμάτων και προανήγγειλε την συνάντηση που θα έχει το Προεδρείο της ΚΕΔΕ με τη νέα ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών, αύριο Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021.

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που τρέχουν. Η νέα ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών θα παρακολουθήσει και στο πρώτο μας Διοικητικό Συμβούλιο στις 20 Ιανουαρίου, όμως στην αυριανή συνάντηση μας θα θέσουμε τα βασικά θέματα που πρέπει άμεσα να βρουν λύσεις. Κατά τη συνάντησή μας με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό, Στέλιο Πέτσα θα θέσουμε, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα θέματα:

 • Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Θα πρέπει να δούμε εκ νέου το όλο πρόγραμμα, αφού η έλλειψη πλαφόν αλλά και συγκεκριμένης στόχευσης σε κάποιες προσκλήσεις, έχει ήδη δημιουργήσει ζητήματα. Με τον επανασχεδιασμό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Δήμων.

 • Νέο ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης

Ετοιμάζουμε υπόμνημα προς τους αρμόδιους Υπουργούς και προς τον Πρωθυπουργό με τις απόψεις μας για τον αυτοτελή ρόλο διαχείρισης που θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 • Κινητικότητα
  Δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της ΚΕΔΕ. Τα έντονα παράπονα από πολλούς Δήμους της χώρας είναι πλέον καθημερινά, αφού κυριολεκτικά έχουν αποψιλωθεί από υπαλλήλους και αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους.
  Η ΚΕΔΕ επαναφέρει τις προτάσεις της για την απαίτηση της «σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου».
 • Αρμοδιότητες
  Σε συνέχεια των αποφάσεων που πήραμε στις συνεδριακές διασκέψεις, θα επιμείνουμε στο ξεκαθάρισμα, τους πόρους και το προσωπικό για τις νέες αρμοδιότητες.
  Έπεται ο νέος κώδικας για την Αυτοδιοίκηση και ο νέος εκλογικός νόμος.
 • Είσπραξη νέου φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τους Δήμους
  Η πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από τη diaNEOsis για την απευθείας απόδοση μέρους του ΕΝΦΙΑ έχει ενδιαφέρον, όμως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση.

Συνεχίζουμε τις επαφές μας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη νέα ηγεσία υπό τον Υπουργό Κώστα Σκρέκα, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της ανακύκλωσης και των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Τέλος περιμένουμε το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, «το νέο 4412». Πρέπει οι Δήμοι να μπορούμε να λειτουργούμε με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

LIFE IP-AdaptInGR: προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή ... 13 Σεπτεμβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«LIFE-IP AdaptInGR: 1η Περιφερειακή ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Κλιματική Αλλαγή»

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Δυτικής…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 12 Σεπτεμβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Στη Θεσσαλονίκη 14 -16 Οκτωβρίου το ετήσιο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης. Δ. Παπαστεργίου: Μέσα από το συνέδριο θέλουμε να αναδείξουμε το σύγχρονο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης αλλά και να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα του θεσμού

Συναντήσεις με πρωθυπουργό και πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ πριν το συνέδριο Τι αποφάσισε το ΔΣ…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 08 Σεπτεμβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τακτική γενική συνέλευση της ΠΕΤΑ Α.Ε.

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η ΠΕΤΑ Α.Ε. θα πρέπει να λειτουργήσει με μια λελογισμένη ευελιξία…