Άρθρο Localit 14 Ιανουαρίου, 2019

Διαδηλώσεις κατά του μίσους στην Πολωνία μετά τη δολοφονία του δημάρχου του Γκντανσκ

Διαδηλώσεις κατά του μίσους και της βίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Πολωνίας μετά τη δολοφονία του δημάρχου της πόλης Γκντασκ Πάβελ Αντάμοβιτς.

Στη Βαρσοβία, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Σταματήστε το Μίσος», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το PAP, στο Γκντανσκ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είπε, απευθυνόμενος στο πλήθος των διαδηλωτών: «Σας υπόσχομαι σήμερα, αγαπητέ Πάβελ, ότι για εσένα, θα απελευθερώσουμε από το μίσος το Γκντασκ μας, την Πολωνία μας και την Ευρώπη μας».

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα, αφού δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν 27χρονο, ενώ βρισκόταν στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης χθες το βράδυ.

Ο ύποπτος, με καταγωγή από το Γκντασκ, έχει καταδικασθεί για ληστείες σε τράπεζες κι εξέτισε περισσότερα από πέντε χρόνια στη φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν εάν έχει ψυχολογικά προβλήματα. Κατηγορεί το κόμμα PO, που βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση και μέλος του οποίου ήταν ο δολοφονηθείς πολιτικός έως το 2015, για την καταδίκη του.

Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στο Γκντασκ κυματίζουν μεσίστιες, ενώ πολλοί κάτοικοι άναψαν κεριά έξω από το δημαρχείο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτισε φόρο τιμής στον Αντάμοβιτς τηρώντας ενός λεπτού σιγή σήμερα, με τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι να επισημαίνει το πόσο κοντά ήταν ο δήμαρχος στους πολίτες και την ικανότητά του να ακούει προσεκτικά τον λαό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Μαρτίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης – Ποιοι υπουργοί μένουν εκτός

Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της κυβέρνησης  ενώ η ορκωμοσία των νέων μελών θα πραγματοποιηθεί αύριο…

Ρεπορτάζ 13 Μαρτίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίκη για το Μάτι: Ενοχή για 12 κατηγορούμενους ζήτησε η Εισαγγελέας

Την ενοχή 12 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων στελέχη της Πυροσβεστικής, η τότε Περιφερειάρχης, ο τότε…

Ευρωπαϊκά 13 Μαρτίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η κρίση στέγης ανεβαίνει στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ

Σχέδιο έκτακτης δράσης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης ζητούν οι δήμαρχοι δώδεκα πόλεων της…