Άρθρο Localit 27 Ιουλίου, 2022

Δ.Σ. Κύμης – Αλιβερίου: Να σταματήσει η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων σε δάση και προστατευόμενες περιοχές της Εύβοιας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου ομόφωνα αντιδρά και εναντιώνεται και ζητά να σταματήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σε δάση στις  περιοχές των δήμων Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου, μέχρι να εγκριθεί το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του στις 6 Ιουλίου, συζήτησε το θέμα των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων που προωθεί η Πολιτεία και οι επιχειρήσεις.

Μεταξύ των περιοχών που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ισχύος 285,6 ΜW, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος,  υπάρχουν και προστατευόμενες περιοχές αλλά και δάση πανέμορφα που κάνουν αυτές τις περιοχές ξεχωριστές.

Σε αυτές τις περιοχές ο δήμος Κύμης-Αλιβερίου, σε συνεργασία με Γάλλους αναρριχητές εθελοντές έχουν κατασκευάσει εκατοντάδες αναρριχητικές πίστες με προοπτική να κατασκευαστούν περισσότερες από δύο χιλιάδες. Μάλιστα τον περασμένο Μάϊο  διοργανώθηκε μια πολύ σημαντική εκδήλωση  και συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 2.000 αναρριχητές, ενώ είχαν έρθει διακεκριμένα πρόσωπα της αναρρίχησης από διάφορες χώρες του κόσμου.

«Είναι αδιανόητο, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ζέρβας, να αξιοποιούνται περιοχές του δήμου Κύμης Αλιβερίου στην λογική του αθλητισμού και του τουρισμού και η Πολιτεία με τις επιχειρήσεις της αιολικής ενέργειας να καταστρέφουν τόσο σημαντικές δραστηριότητες.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι στην Νότια Εύβοια και ειδικότερα στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου και στον Δήμο Καρύστου, έχουν εγκατασταθεί αμέτρητα-αιολικά πάρκα, γεγονός που δεν έχει συμβεί σε άλλο νομό της χώρας.

Η Πολιτεία αδιαφορεί για την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.), για να τεθούν νέοι όροι και προϋποθέσεις , σε σχέση με την σημερινή πραγματικότητα.

Όπως προκύπτει, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στα δάση και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές ώστε να καθιερωθεί ως ανάγκη ..η καταστροφή.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, εντάχθηκε το έργο στις στρατηγικές επενδύσεις ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αντιδρά και εναντιώνεται και ζητά να σταματήσουν αυτές οι διαδικασίες μέχρι να εγκριθεί το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

Είναι δικαίωμα του δήμου και των δημοτών να αξιοποιήσουν την περιοχή τους, με τον καλύτερο τρόπο, προστατεύοντας το περιβάλλον και αξιοποιώντας τις ομορφιές του τόπου.

Καλούμε τους φορείς του δήμου, τους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο και κυρίως τους πολίτες του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, να αντιδράσουν σε κάθε προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε αυτές τις περιοχές.

Ο δήμος και οι κάτοικοι των περιοχών έχουν χαράξει διαφορετικό δρόμο για την ανάπτυξη της περιοχής και πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε στην βαρβαρότητα και την καταστροφή».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παλλήνη: Θρυμματισμός των κηπευτικών απορριμμάτων από το Δήμο

Ξεκίνησε ο θρυμματισμός των κηπευτικών απορριμμάτων και από τις τρεις Κοινότητες Δήμου Παλλήνης (Ανθούσας, Γέρακα,…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη μεγάλη ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε διαβούλευση έως τις 31 Ιουλίου το Σ.Α.Π. του Δήμου Νέας Σμύρνης

Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας εκπονεί ο Δήμος Νέας Σμύρνης βάσει του Ν. 4819/2021 με χρηματοδότηση από…