Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2020

Δ. Παπαστεργίου: Στηρίζουμε τους δήμους της Β. Ελλάδας – Να εισακουστεί η άποψη των δημάρχων για μη βιαστική άρση των περιοριστικών μέτρων

Ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος των συνεπειών της πανδημίας, μετρώντας εκατοντάδες θύματα, έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μιλώντας στη σημερινή συνεδριακή διάσκεψη με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι είναι ανάγκη να ακουστούν οι απόψεις των αυτοδιοικητικών στελεχών της περιοχής, που απαιτούν να μην υπάρξει βιαστική άρση των περιοριστικών μέτρων. Τόνισε πως «η ΚΕΔΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των δημάρχων και των δημοτών όλων των περιοχών που πλήττονται περισσότερο. Ενωμένοι θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές κι από αυτή τη μάχη και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του στην δύσκολη αυτή περίοδο».

Η ΚΕΔΕ στηρίζει το πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι το υγειονομικό προσωπικό και οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων υπουργείων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού που εκπονείται από την Κυβέρνηση.

Παρέμβαση της ΚΕΔΕ στα υπό κατάρτιση νομοσχέδια που αλλάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στα ανοιχτά νομοσχέδια που θα αλλάξουν τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαρακτήρισε θετικές τις αλλαγές στον νόμο 4412 και στο νομοσχέδιο για τη μικροκινητικότητα, αλλά παράλληλα επισήμανε ότι αγνοήθηκαν οι τεκμηριωμένες προτάσεις της ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ωστόσο, μετά την απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ που ζητούσε την προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου, υπήρξε επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, κατά την οποία υπήρξε δέσμευση ότι προτάσεις της αυτοδιοίκησης θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο νόμου.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που αφορά την Ανακύκλωσης ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε πως οι Δήμοι καλούνται να πληρώσουν τις διαχρονικές κρατικές καθυστερήσεις και ενημέρωσε τους συνέδρους ότι η ΚΕΔΕ έστειλε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. επιστολή με σχετικές ενστάσεις και με το αίτημα να παραταθεί ο χρόνος διαβούλευσης, ενώ ήδη προγραμματίστηκαν τηλεδιασκέψεις για τη βελτίωση των διατάξεων αυτών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάζεται περισσότερη Αυτοδιοίκηση

Το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι ανοιχτό σε διαβούλευση ως τις 20 Δεκεμβρίου. Η ΚΕΔΕ από τα μέσα Αυγούστου έχει καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων, που περιλαμβάνει την εμπλοκή του Πρώτου Βαθμού Αυτοδιοίκησης. Με βάση το κείμενο που έχει τεθεί σε διάλογο, η άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως το  νομοσχέδιο χρειάζεται πολύ περισσότερη Αυτοδιοίκηση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Αλφειό 

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει ένα ακόμη σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο για τη Δυτική Ελλάδα, μετά την…

Ρεπορτάζ 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημοπρατείται η κατασκευή κρηπιδωμάτων στο Λιμένα Σύμης

Στη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή κρηπιδωμάτων στη θέση Πέταλο» του Λιμένα Σύμης, προχωρά το Λιμενικό…

Ρεπορτάζ 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μυτιλήνη: Σύμβαση για τα συμπληρωματικά δίκτυα αποχέτευσης της Αγιάσου

Τη σύμβαση για το έργο «Συμπληρωματικά δίκτυα αποχέτευσης της Αγιάσου» υπέγραψαν  σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, …