29 Σεπτεμβρίου, 2021

Δ. Παπαστεργίου : Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Παρουσία του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχου Τρικκαίων, Δ. Παπαστεργίου, στην ημερίδα με θέμα «Responding to Climate Change: The Role of Local Government».

 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, συμμετείχε σήμερα στο 6th HAEE ENERGY TRANSITION SYMPOSIUM: “Looking ahead with optimism, beyond the Covid era”, που πραγματοποιείται στην Αθήνα,  με τη συμμετοχή δεκάδων συνέδρων.

Συγκεκριμένα, εκπροσωπώντας την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, συμμετείχε διαδικτυακά στην ενότητα του συμποσίου με θέμα «Responding to Climate Change: The Role of Local Government»

Οι Δήμοι μπορούν να κάνουν την ανατροπή

Ο Δ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι ο ρόλος των Δήμων θα είναι καθοριστικός τα επόμενα χρόνια, όσον αφορά την υιοθέτηση κι εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τα προηγούμενα χρόνια τόνισε πως  υποβαθμίσαμε στο όνομα της ανάπτυξης, την αξία και σημασία του περιβάλλοντος και τώρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της λανθασμένης επιλογής.

Οι Δήμοι μπορούν να κάνουν την ανατροπή και να γίνουν μαζί με τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών αυτοί που θα κάνουν την αλλαγή. Αρκεί να συμμετέχουν ισότιμα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα. Ισότιμη συμμετοχή που αφορά τόσο στο σχεδιασμό των νέων πολιτικών, όσο και στην πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, που θα χρηματοδοτήσουν έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Από την έξυπνη πόλη, στην κυκλική πόλη».

Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Δεν αρκούν πλέον αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά δράσεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως

Α. Τα απορρίμματα. Με προτεραιότητα στην αλλαγή νοοτροπίας και στην υιοθέτηση μιας νέας λογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα δίνει έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, με στόχο τη σταδιακή μείωση της χρήσης του πράσινου κάδου.

Β. Την υιοθέτηση μιας καθημερινότητας χωρίς πλαστικά. Δεν αρκεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που βάζει περιορισμούς στη χρήση των πλαστικών, αλλά να αποφασίσουμε εμείς ως πολίτες να βγάλουμε από τη ζωή μας το πλαστικό. Η πόλη των Τρικάλων από τα φετινά Χριστούγεννα , με τη συνεργασία Δήμου, πολιτών και επιχειρήσεων, ξεκινά μια οργανωμένη προσπάθεια για να απαλλαγεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τη χρήση πλαστικών υλικών.

Γ. Διαχείριση νερών. Με δεδομένο ότι χάνεται σήμερα πάνω από το 40% των υδάτινων πόρων, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν οι πόροι που υπάρχουν στα προγράμματα τόσο του Α. Τρίτσης, όσο και του Ταμείου Ανασυγκρότησης για να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν την έξυπνη διαχείριση του νερού, σε συνδυασμό με την προσπάθεια μείωσης της άσκοπης κατανάλωσης. Η υλοποίηση έργων αποχέτευσης παράλληλα, είναι μια παρέμβαση μεγάλης αξίας για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού θα προστατεύσει την ποιότητα των υδάτων σε ποτάμια και θάλασσες.

Δ. Πολιτική Προστασία. Με δεδομένο όσα ζήσαμε το καλοκαίρι που πέρασε και τις φυσικές καταστροφές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, είναι ανάγκη να δοθεί βάρος στη χρήση έξυπνων συστημάτων που θα προφυλάσσουν το περιβάλλον, ενώ όσον αφορά την προστασία των δασών, η εμπειρία που αποκτήσαμε απέδειξε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το μοντέλο δασοπυρόσβεσης και να ανατεθεί η ευθύνη αυτή σε ειδικό και κατάλληλα εκπαιδευμένο σώμα δασοπροστασίας.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι θα περάσουμε σταδιακά σε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας πόλεων, στη μετεξέλιξη της έξυπνης πόλης σε κυκλική πόλη.

Στόχος οι κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί τη λειτουργία κλιματικά ουδέτερων πόλεων. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πρέπει να μπουν ξεκάθαροι και μετρήσιμοι στόχοι σε μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες όπως το ενεργειακό ισοζύγιο, το ενεργειακό αποτύπωμα των δημόσιων κτιρίων, η ανάγκη για παραγωγή καθαρής ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, για να αποφεύγονται οι διαρροές κι απώλειες. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να αξιολογούνται διαρκώς με μετρήσιμα αποτελέσματα και τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά την χρηματοδότηση από τα διάφορα προγράμματα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαστεργίου, η προσέγγιση μας πρέπει να γίνει ολιστική. Να υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός έργων και παρεμβάσεων, με κριτήρια χρηματοδότησης που θα υπηρετούν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, μετρήσιμους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα .

Πλέον το πρόβλημα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση. Η αντιμετώπιση απαιτεί πρακτικές λύσεις και το κυριότερο, τη συμμετοχή των Δήμων στο εγχείρημα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Newsletter (middle) ... 27 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Απάντηση της ΚΕΔΕ σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

Στις 19 Μαρτίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος προέβη στην έκδοση απαράδεκτης ανακοίνωσης με τίτλο «Διευκρινίσεις σχετικά…

Newsletter (middle) ... 27 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρουσίαση της πρότασης της ΚΕΔΕ για την ολιστική διαχείριση των υδάτων στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Λ. Κυρίζογλου: Η Αυτοδιοίκηση συνεπής στη δέσμευσή της καταθέτει τη δική της πρόταση για την…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 26 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 12.00 διά…