Άρθρο Localit 08 Ιουλίου, 2024

Άμεση ροή εγκεκριμένων πληρωμών για έργα ενταγμένα σε ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και Πράσινο Ταμείο ζητά ο δήμαρχος Πατρέων

“Για τα περισσότερα και πιο σημαντικά έργα του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου μας, αλλά και όλων των Δήμων και Περιφερειών, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καθυστερήσουν και να μην ολοκληρωθούν, αν δεν δοθεί άμεση λύση για την ομαλοποίηση της ροής των εγκεκριμένων πληρωμών”

Την άμεση ομαλοποίηση της ροής πληρωμών για  εξελισσόμενα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και το Πράσινο Ταμείο καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος είτε να καθυστερήσουν είτε και να μην ολοκληρωθούν ζητά ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών.

Ο κ. Πελετίδης επισημαίνει ότι ήδη από τις αρχές τρέχοντος έτους ο δήμος αντιμετωπίζει στάση πληρωμών σεεξελισσόμενα εγκεκριμένα έργα εξαιτίας της ανεπάρκειας πιστώσεων στα βασικά χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και Πράσινο Ταμείο.

«Για τα περισσότερα και πιο σημαντικά έργα του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου μας, αλλά και όλων των Δήμων και Περιφερειών, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καθυστερήσουν και να μην ολοκληρωθούν, αν δεν δοθεί άμεση λύση για την ομαλοποίηση της ροής των εγκεκριμένων πληρωμών.

Αρκετοί ανάδοχοι έχουν προχωρήσει σε έγγραφη διακοπή εργασιών και άλλοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να κάνουν το ίδιο. Αν αναγκαστούμε να επαναλάβουμε διαγωνιστικές διαδικασίες οι καθυστερήσεις θα είναι πολύ μεγάλες με σοβαρότατες συνέπειες» υπογραμμίζει ο κ. Πελετίδης

Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται αναπλάσεις στο Ιστορικό Κέντρο και σε συνοικίες της πόλης, ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, μετατροπή κτιρίων σε κέντρα πολιτισμού.
«Οι επιπτώσεις από την διάλυση των συμβάσεων, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Πατρέων,  θα έχει σοβαρές συνέπειες στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στις τέχνες, στη λειτουργία, στη ζωή των κατοίκων και στην εν γένει εικόνα της πόλης. Ενώ παράλληλα, θα προκαλέσει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και στους επαγγελματίες με την δυσλειτουργία που θα προκύψει. Ανατρέπεται συνολικά ο προγραμματισμός της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη γιατί το πρόβλημα είναι σε γνώση των αρμοδίων τους τελευταίους έξι μήνες χωρίς να γίνεται κάποια ενέργεια προς την επίλυση του.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση για την άμεση πληρωμή των εγκεκριμένων λογαριασμών των έργων με έκτακτη χρηματοδότηση και να αποκαταστήσει την επάρκεια της χρηματοδότησης των έργων, ώστε να μην εμφανιστεί και πάλι κίνδυνος διακοπής της υλοποίησης των έργων και αναγκαστικής επανάληψης των διαγωνιστικών διαδικασιών».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα Καλλικράτεια: Προχωρά η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας ενημερώνει με σχετική ανάρτηση ότι σε τελικό στάδιο βρίσκεται το έργο…

Ρεπορτάζ 11 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θήρας: Πρωτοβουλία για τη στέγαση των εκπαιδευτικών

Ο Δήμος Θήρας συνεχίζει την πρωτοβουλία για τη στήριξη της στέγασης των εκπαιδευτικών, με στόχο…

Ρεπορτάζ 10 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμοι σε όλη τη χώρα έστειλαν μήνυμα πρόληψης και αλληλεγγύης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)

Με συμβολικές φωταγωγήσεις δημαρχείων, δημόσιων κτιρίων και τοπόσημων, αλλά και με στοχευμένα μηνύματα ενημέρωσης και…