Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2015

Στην ΕΤΠ το «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση»  

Πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάζονται από το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος το οποίο τους μετέφερε από το νησί της Χίου στον Πειραιά, 21 Οκτωβρίου 2015. Στον Πειραιά με 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εκτελώντας έκτακτο δρομολόγιο αποκλειστικά από τη Χίο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν από την Ε.Ε. για την μετανάστευση βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης που έχουν οι τοπικοί αιρετοί άρχοντες με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο σήμερα και αύριο 3 και 4 Δεκεμβρίου στη Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα στην προγραμματισμένη 115η σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) οι εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα αναλύσουν την πρότασή τους με θέμα το «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση» με συνομιλητές τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια και την κα Cécile Kyenge, συνεισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη γνωμοδότηση με θέμα το μεταναστευτικό ζήτημα.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Τις ανησυχίες της για τη δραματική τροπή που έχει λάβει το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής εκφράζει σε γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών. Η οποία επικροτεί μεν τις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι διακατέχεται, «από πολύ σοβαρές ανησυχίες ενόψει της δραματικής τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα από τότε που άρχισαν οι διαβουλεύσεις αυτές και της αδυναμίας να δοθεί μια κοινή και ενιαία απάντηση εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Στη συνέχεια εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι σύνοδοι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα οδήγησαν σε μια σύνθετη προσέγγιση, πραγματοποιώντας διάκριση μεταξύ, των προσφύγων και της  παράτυπης μετανάστευσης. Ωστόσο σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών εκφράζει «τη λύπη της για το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις αρχηγών κρατών που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα ελάχιστη σημασία έδωσαν στην ανθρωπιστική διάσταση αυτής της κατάστασης, και τονίζει πως η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και των μέτρων αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης είναι μεν σημαντική, ωστόσο, πρωτεύουν οι διεθνείς υποχρεώσεις για τη διάσωση ζωών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…».
Το αναλυτικά το σχέδιο της γνωμοδότησης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…