Άρθρο Localit 30 Ιανουαρίου, 2012

Κώστας Ασκούνης στο localit.gr: Στο επίκεντρο των πολιτικών μας ο πολίτης και η έξοδος από την κρίση

Λίγες ώρες πριν να ανοίξει η αυλαία του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος Κ. Ασκούνης τονίζει σε συνέντευξή του στο www.localit.gr  ότι βασική επιδίωξη είναι  πρώτον, να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες ώστε η Αυτοδιοίκηση της χώρας να αναλάβει πιο ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες.

Δεύτερον οι σύνεδροι να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων, ενός «οδικού χάρτη» για όλους τους δήμους, που θα  αποβλέπει στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπαρχουσών κοινωνικών δομών των δήμων, στην ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών, στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  θεωρεί  ότι η χώρα δεν χρειάζεται ακόμη ένα μνημόνιο που θα βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και την ανεργία, αλλά ένα «σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής,  αλλά θα λειτουργήσει και ως «πυροκροτητής» για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

1. Εν μέσω της ζοφερής ύφεσης, της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά και των πολλαπλών κα μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας, πηγαίνετε για συνέδριο. Τι θα επιδιώξετε να βγει από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου; Τι διαφορετικό θα προκύψει για την επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης;

Η σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της πρωτοφανούς και γενικευμένης κρίσης που βιώνει η χώρα, δεν έχει αφήσει κανέναν αλώβητο, πολύ περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πράγματι βιώνει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο ούτε η ίδια η πραγματικότητα στις τοπικές κοινωνίες επιτρέπει ομφαλοσκοπήσεις, αλλά ούτε και οι ίδιοι οι δήμοι έχουν την πολυτέλεια σήμερα να το πράττουν. Συνεπώς, οι θεματικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι εργασίες του συνεδρίου, καταδεικνύουν και τις προτεραιότητες που επιβάλει  η σημερινή πραγματικότητα.

Δηλαδή, θα επιδιώξουμε να προχωρήσουν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις ώστε οι δήμοι να λειτουργήσουν και εύρυθμα και αποτελεσματικά. Η ομαλή όμως λειτουργία των δήμων και η απρόσκοπτη και αποτελεσματική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες προϋποθέτει την ενεργοποίηση των κατάλληλων τρόπων, μέσων και πολιτικών. Ακριβώς αυτά τα μέσα και τις πολιτικές θα επιδιώξουμε μέσα από τη συζήτηση στο συνέδριό μας να τα εξειδικεύσουμε, να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση, ώστε η Αυτοδιοίκηση της χώρας να αναλάβει πιο ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης, δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η κοινωνική κρίση έχει αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις – ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου ήδη παρατηρούνται φαινόμενα διάρρηξης του κοινωνικού ιστού –και ήδη οι δήμοι με πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες δράσεις επιδιώκουν να αναχαιτίσουν τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Στο συνέδριό μας θα επιδιώξουμε να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων, ενός «οδικού χάρτη» για όλους τους δήμους, τέτοιου ώστε να αποβλέπει στη απρόσκοπτη λειτουργία των υπαρχουσών κοινωνικών δομών των δήμων, στην ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών, στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το διαφορετικό, εν τέλει,  που επιδιώκουμε να προκύψει από το συνέδριο είναι να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας, το νέο ρόλο που καλούνται οι δήμοι να διαδραματίσουν στην πράξη και να συγκεκριμενοποιήσουμε τα νέα αιτήματά μας προς την κεντρική κυβέρνηση ακριβώς για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις νέες και δύσκολες συνθήκες.

2. Ποια είναι τα μεγαλύτερα και συχνότερα προβλήματα με τα οποία  έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες οι δημοτικές αρχές;

Τα συχνότερα και μεγαλύτερα προβλήματα που «σαρώνουν» τις τοπικές κοινωνίες  τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν να κάνουν κυρίως με την πρωτόγνωρη φτώχεια και ανεργία, την οικονομική ασφυξία και ανασφάλεια στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και όλα όσα απορρέουν από αυτά. Δηλαδή, με δυο λόγια η Αυτοδιοίκηση έρχεται  καθημερινά αντιμέτωπη με το σύνολο των συνεπειών της κρίσης.

Ωστόσο η διαφορά είναι ότι  οι δήμοι ως ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός, έχουν και γνώση και επίγνωση των προβλημάτων και των αναγκών του πολίτη,  όχι μετρώντας αριθμούς και διαβάζοντας μελέτες, αλλά έχοντας διαπροσωπική επαφή μαζί του, γνωρίζοντας το ονοματεπώνυμό του, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες, εισπράττοντας πολλές φορές και την αγωνία του και την απογοήτευσή του και την αγανάκτησή του.  Για μας η λέξη «κλειδί», που λειτουργεί ως αντίδοτο στην κρίση, στη δική μας καθημερινή πρακτική είναι η αλληλεγγύη με την  έμπρακτη και οργανωμένη συμπαράσταση.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλους τους δήμους της χώρας έχει διευρυνθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, που αγκαλιάζει και στηρίζει τους κοινωνικά αδύναμους, ενώ είναι συγκινητική η ανταπόκριση και στήριξη των ίδιων των συμπολιτών, παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εκκλησίας.

Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω ότι δεν είναι αρκετό αυτού του μεγέθους προβλήματα να επαφίενται στην κοινωνική προσφορά και στο φιλότιμο των τοπικών αρχών. Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα «σχέδιο Μάρσαλ» που να αντιμετωπίσει συνολικά, συγκροτημένα και αποτελεσματικά αυτήν την έκρηξη της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Και εμείς, ως Αυτοδιοίκηση, αυτό θα επιδιώξουμε να διατυπώσουμε και μέσα από τις αποφάσεις του συνεδρίου μας και θα αγωνιστούμε να γίνει πράξη.

3. Υποστηρίζετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει  το ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ κοινωνίας και Πολιτείας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, και εν πολλοίς αυτόν τον ρόλο ήδη τον εκπληρώνουν πάρα πολλοί δήμοι. Θάθελα να ρωτήσω υπάρχει εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης κάποιος «οδικός χάρτης», κάποιος «κοινωνικός Ξενοκράτης», κάποιο σχέδιο για τις έκτακτες ανάγκες που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες,  ώστε να αντιμετωπιστούν πιο συγκροτημένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα; Αν ναι, σε τι αφορά και συνίσταται;

Σας μίλησα ήδη για τη ανάγκη κατάρτισης και υλοποίησης ενός «σχεδίου Μάρσαλ», το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής,  αλλά θα λειτουργήσει και ως «πυροκροτητής» για την ανάπτυξη και την απασχόληση μέσα από πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο συνέδριό μας θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α., για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση  του ΕΣΠΑ από τους δήμους, με τη δημιουργία ενός ειδικού για τους δήμους προγράμματος, για την τοπική τουριστική ανάπτυξη.

Η αγωνία και το στοίχημά μας είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει τη  θεσμική και οικονομική δυνατότητα  να αναλάβει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα υπερβαίνουν τα παραδοσιακά πλαίσια και πρότυπα, να αξιοποιήσει τις ευρύτερες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές συνεργασίες, την ευρηματικότητα και δημιουργικότητα των στελεχών της, την οργανωτική και διοικητική ικανότητα του προσωπικού της, αλλά και να ενεργοποιήσει διαδικασίες ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών και των τοπικών θεσμών,  να συμβάλει, δηλαδή, στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

4. Στη σημερινή εποχή της τρόικας, των μνημονίων, των αναγκαστικών πολιτικών συμμαχιών, πόσο εύκολο και εφικτό είναι για την ΚΕΔΕ να συγκρουστεί με την κυβέρνηση για τα μεγάλα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι; Μήπως, ακριβώς λόγω όλων αυτών των ειδικών συνθηκών αναγκάζεται να βάλει «νερό στο κρασί» της, ακολουθώντας τη θεωρία του λιγότερου κακού, ή του να σώσεις οτιδήποτε αν σώζεται;

Έχοντας επίγνωση του ρόλου της, η ΚΕΔΕ επιδιώκει μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο να υπάρχει διέξοδος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι. Πάντοτε με τεκμηριωμένες θέσεις, προτάσεις και μελέτες. Η σύγκρουση, αν και δεν είναι αυτοσκοπός, αν χρειαστεί θα υπάρξει.

5. Αν ήσασταν στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο. Θα είχατε και ποιες κόκκινες γραμμές σ΄ ότι αφορά τους δήμους της χώρας;

Η κοινή λογική και το μήνυμα που εκπέμπει σύσσωμη η κοινωνία είναι η κόκκινη γραμμή. Δηλαδή όχι ακόμη ένα μνημόνιο που θα βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και την ανεργία, που θα γυρίζει την πλάτη στην ανάπτυξη, που θα συρρικνώσει περαιτέρω τα εισοδήματα των πολιτών, που θα υποθηκεύσει τη ζωή των επόμενων γενεών. Σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση κόκκινη γραμμή είναι η διατήρηση των θεσμοθετημένων χαρακτηριστικών του θεσμού, η τήρηση των νόμων και του Συντάγματος σ΄ ότι αφορά τα οικονομικά, η διαφύλαξη του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

6 Αναλάβατε πρόεδρος  της ΚΕΔΕ σε ειδικές συνθήκες για την χώρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιο είναι το στοίχημά σας για αυτήν τη θητεία; Τι θα θέλατε να μείνει στο τέλος αυτής της διαδρομής;

Το στοίχημά μου είναι να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση, την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και να είναι σε θέση οι δήμοι να προστατέψουν τον ανθρωπιστικό τους ρόλο, να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο και να διατηρήσουν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής συνοχής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Συνεντεύξεις 18 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Σε λειτουργία τα υπερσύγχρονα ραντάρ πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου

Πλήρη εικόνα πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου έχει πλέον η πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα…

Συνεντεύξεις 12 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: Ανακαλείται για τεχνικούς λόγους η εγκύκλιος για τα «e-Peitharxika»

Ανακαλείται για τεχνικούς λόγους  η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ σχετικά με την καταχώριση στοιχείων στην εφαρμογή…

Συνεντεύξεις 14 Ιουλίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση του δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού με την αντιπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Maria Clara Martin: «Υποδειγματικός ο τρόπος  που οργανώσατε το ζήτημα ένταξης των προσφύγων στην Κρήτη»…