Άρθρο Localit 19 Απριλίου, 2024

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για το ν/σχ του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των υδάτων στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Σφοδρή αντιπαράθεση  σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Θ.Σκυλακάκη και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και κατ΄ ελάχιστο των ρυθμίσεων που αφορούν στην ίδρυση  Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας.

«Πρόκειται για ένα μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει στη συνέχεια και σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει την μεγάλη καταστροφή της Θεσσαλίας ως δικαιολογία και ευκαιρία για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτων στη χώρα μας, ιδρύοντας έναν οργανισμό που αφαιρεί αρμοδιότητες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Πολιτεία – Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από τους ΟΤΑ, καταργεί τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και θα λειτουργεί κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διάταξης αφορά το Δημόσιο, τις εταιρείες του Δημοσίου και τα δημόσια έργα. Η κατάθεση του νομοσχεδίου, επιπλέον, γίνεται κατά παράβαση βασικών δημοκρατικών κανόνων» ανέφερε οΣωκράτης Φάμελλος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αρμόδιου υπουργού.

«Ο ισχυρισμός ότι υπάρχει οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση για το νερό της Θεσσαλίας είναι ένα τερατώδες ψέμα, διότι μιλάμε για έναν φορέα αποκλειστικά και μόνο ιδιοκτησίας του Δημοσίου και με συμμετοχή φορέων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης» απάντησε ο υπουργός και έθεσε προς τον κ. Φάμελλο το ερώτημα: «Οπότε τι στην ευχή ιδιωτικός φορέας είναι που έχει μόνο Δημόσιο; Τι στην ευχή κέρδος υπάρχει που έχει μόνο Δημόσιο μέσα και είναι ενταγμένος στην Γενική Κυβέρνηση; Πώς μπορείτε να μιλάτε για ιδιωτικοποίηση του νερού χωρίς να κοκκινίζετε όταν μιλάμε για 100% Δημόσιο; Νομίζετε ότι αυτά τα τερατώδη ψέματα που είπατε επί μία τετραετία οδήγησαν κάπου αλλού από τα ποσοστά που έχετε σήμερα; Και έρχεστε και επαναλαμβάνετε τα τερατώδη ψέματα;».

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ακόμα ότι πράγματι υπήρξε απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του νερού, μόνο που αυτή ήταν επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έβγαλαν την ΕΥΔΑΠ από την Γενική Κυβέρνηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε την ΕΥΔΑΠ και πάλι στη Γενική Κυβέρνηση.

Επί της ουσίας της διάταξης για την ίδρυση ΑΕ που θα διαχειρίζεται τα ύδατα της Θεσσαλίας, εξήγησε ότι επελέγη αυτό το μοντέλο – όπως ακριβώς ισχύει για όλες τις εταιρείες του Δημοσίου που είναι ΑΕ και λειτουργούν απολύτως με όρους δημοσίου συμφέροντος – για λόγους ευελιξίας και για να εξασφαλιστεί η άμεση λειτουργία του φορέα, με την κατάλληλη στελέχωση, με μόνο στόχο να αντιμετωπιστεί μελλοντικά ενδεχομένη επέλαση ενός άλλου Ντάνιελ. Όπως προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο, αφού στην Θεσσαλία η διαχείριση των υδάτων ήταν κάκιστη και γινόταν υπό καθεστώς παρανομίας, αλληλοκάλυψης των φορέων και ασσυνενοησίας, έλλειψης επάρκειας νερού και καθυστερήσεων των αναγκαίων έργων. Απευθυνόμενος δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε: «Δηλαδή εσείς που κυβερνήσατε, είστε ευχαριστημένοι από αυτή την κατάσταση;».

Ιδίως προς τον κ. Φάμελλο είπε: «Έχετε συνειδητοποιήσει τι έγινε στη Θεσσαλία και πόσο επείγοντα είναι τα πράγματα; Είναι πολύ γρήγοροι οι χρόνοι αν και το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε δημόσια επί πάρα πολύ καιρό, οι βασικές του διατάξεις είναι γνωστές στην κοινή γνώμη εδώ και πολλούς μήνες και έχουμε κουβεντιάσει με φορείς, με την ΚΕΔΕ και πήγαμε και στη Θεσσαλία. Ειδικά ο φορέας αυτός δεν έχει golden boys. Που τα είδατε; Ή νομίζετε ότι ένας φορέας του μεγέθους που πάμε να φτιάξουμε θα λειτουργήσει αν δεν προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους; Και πως θα τους προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους; Θα ψάχνουμε να βρούμε κομματικά στελέχη νομίζετε. Ψάχνουμε ανθρώπους που θα αναλάβουν τρομακτική ευθύνη διότι τίποτα δεν αποκλείει να έρθει ο Ντάνιελ πάλι φέτος ή του χρόνου ή τον επόμενο χρόνο».

«Δεν σας νοιάζει όμως αυτό, παρά μόνο το πολιτικό όφελος», συνέχισε ο Θ. Σκυλακάκης.

Οι θέσεις των άλλων κομμάτων

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος απόσυρσης του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε στοιχειώδες περιθώριο διαβούλευσης, αφού η μελέτη της ολλανδικής εταιρείας είναι ακόμα ανοικτή και κλείνει αύριο. Κανονικά, είπε, η μελέτη για την Θεσσαλία θα έπρεπε πρώτα να είχε γίνει αντικείμενο κοινοβουλευτικής συνδιαμόρφωσης και διαβούλευσης  στις  Επιτροπές Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων της Βουλής. Επί του περιεχομένου της ρύθμισης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει εκτός Φορέα την Τοπική Αυτοδιοίκηση έστω κι αν αυτή είχε ένα εποπτικό ρόλο. “Αυτό”, είπε, “είναι προβληματικό και χρειάζεται το νομοσχέδιο επαναδιαπραγμάτευση”.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει ξεκινήσει από καιρό και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωράει ταχύτατα. «Αυτά τα ζήσαμε και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ» είπε και ανέφερε ο Οργανισμός αυτός έχει μια μετοχή και αυτή είναι στα χέρια του Δημοσίου. Είναι αστείο να λέγεται, είπε η βουλευτής, ότι υπήρξε διαβούλευση της μελέτης της Ολλανδικής εταιρείας, που είναι και στα αγγλικά το κείμενο. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα τερατούργημα, πιλοτικό το σχέδιο που προωθείται για την Θεσσαλία για να ακολουθήσουν και άλλες Περιφέρειες. Γι’ αυτό είναι δίκαιος ο ξεσηκωμός που σήμερα υπάρχει από φορείς της Θεσσαλίας» παρατήρησε και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη Πέρκα, συντάχθηκε με το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου λέγοντας πως το κόμμα της δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Καταλόγισε «βιασύνη με θύμα το περιβάλλον» και υποστήριξε πως «το αντικείμενο της ολλανδικής εταιρείας, στην οποία ανατέθηκε η μελέτη, είναι η ανάπτυξη έργων τροπικής καλλιέργειας στην Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία και διαχείριση γεωργικών εκτάσεων και ζάχαρης σε πρώην αποικίες της Ολλανδίας». Η βουλευτής, ανέφερε ότι έχουν αποκλειστεί από τις μελέτες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ή φορείς του Δημοσίου.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του νομοσχεδίου, διότι – όπως είπε – υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. «Δεν έχει υπάρξει καμία διαβούλευση και ενημέρωση. Χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος διαβούλευσης γιατί το θέμα είναι πολύ σημαντικό και αφορά μια πολύπαθη περιοχή» ανέφερε.

Ο ειδικός αγορητής της Νίκης, Κωνσταντίνος Βρεττός, συμφώνησε, επίσης, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο λέγοντας πως υπάρχουν προβληματισμοί για τις καθυστερήσεις στα σχέδια διαχείρισης και τα έργα για την περιοχή. «Έχουμε μια σειρά από ξεπουλήματα από τέτοιες ΑΕ του Δημοσίου, όπως με το λιμάνι της Ηγουμενίστας» υπογράμμισε και προέβλεψε ότι αυτό θα γίνει και με τον νέο φορέα.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε στο προστάδιο της κατάθεσής του στην Βουλή να είχε συμπεριλάβει την άποψη των πληγέντων. «Δεν μπορεί να τίθεται για ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που διακυβεύει το δημόσιο χαρακτήρα του νερού  που πλέον θα είναι αντικείμενο ιδιωτικών συμφερόντων», τόνισε.

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Ιωάννης Κόντης, υποστήριξε ότι η διαβούλευση του νομοσχεδίου ήταν μόλις εννέα ημέρες, ενώ θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη. Πρότεινε να γίνει διήμερη εκτεταμένη ακρόαση φορέων στην Επιτροπή, προκειμένου να έρθουν οι αγρότες και οι φορείς για να εκφράσουν την γνώμη τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 26/7

Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται και με στόχο την προστασία των ευπαθών δημοτών…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί…