Άρθρο Localit 22 Ιουλίου, 2022

Υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας και Ανάκτησης Αποβλήτων Ηρακλείου προϋπολογισμού 49,8 εκ ευρώ

Υπογράφηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Ηρακλείου, η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΚΑΙ ΧΥΤΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού  49,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η κατασκευή του έργου ανέρχεται στα 31.217.768,69 €  και η λειτουργία σε 18.860.647,01 €.

Την σύμβαση υπέγραψαν για τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) ο πρόεδρος Ζαχαρίας Καλογεράκης και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενεργείας Μανώλης Γραφάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης, οι δήμαρχοι του νομού Ηρακλείου Μενέλαος Μποκέας, Μανώλης Κοκοσάλης, Μανώλης Φραγκάκης και Γρηγόρης Νικολιδάκης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του δήμου Ηρακλείου, μέλη της διοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΣΔΑΚ.

H αναβάθμιση της υφιστάμενης Μονάδας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) με το συγκεκριμένο έργο θα αξιοποιήσει το σύνολο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και υποδομών και προβλέπει κατασκευή του νέου κυττάρου του ΧΥΤΥ και την κανονική λειτουργία των υποδομών (ΜΕΑ και ΧΥΤΥ) για έξι (6) έτη.

Σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑΚ 2016, η ΜΕΑ Ηρακλείου συνιστά απαραίτητη υποδομή για να καταστεί δυνατή από τον ΕΣΔΑΚ η επεξεργασία και τελική διάθεσης του μεγαλύτερου τμήματος των αστικών αποβλήτων της Π.Ε. Ηρακλείου. Θα εξυπηρετούνται οι δήμοι Ηράκλειου και Μαλεβιζίου ονομαστικής δυναμικότητας με 59.200 τόνους απόβλητα ανά έτος. Με μικρής κλίμακας τροποποιήσεις η ΜΕΑ θα μπορεί να εξυπηρετήσει ποσότητα αποβλήτων έως και 100.000 τόνων το έτος.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, αφού καλωσόρισε στη Λότζια όλους τους παρευρισκόμενους, δήλωσε: «Το μεγαλύτερο έργο του οραματικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, η Μονάδα Επεξεργασίας και Ανάκτησης Αποβλήτων μπαίνει στην τελική του ευθεία. Ευελπιστούμε ότι εφόσον όλα πάνε καλά, σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή και η δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας ώστε να δοθεί σε κανονική χρήση».

Ο κ.Λαμπρινός σημείωσε ότι ένα ακόμα μεγάλο έργο, το οποίο θα αποτελέσει μέρος του Πάρκου Κύκλικης Οικονομίας, το Κεντρικό Πράσινο Σημείο του Δήμου Ηρακλείου, προϋπολογισμού περίπου 2.471.000 ευρώ, εντάχθηκε μόλις χθες (Τετάρτη 20 Ιουλίου) στο ΕΣΠΑ.

Ο γγ κος Γραφάκος ανέφερε πως ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπεται στον περιφερειακό σχεδιασμό.

«Η Κρήτη, σημείωσε, είναι από τις περιφέρειες που έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τα έργα νέας γενιάς και αυτό οφείλεται στην άψογη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, του κεντρικού κράτους και των φορέων. Προχωρούμε με δράσεις ευαισθητοποίησης για να ενισχύσουμε την ανακύκλωση. Σαν βασικό στόχο του εθνικού σχεδιασμού, στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε: «Πριν από δώδεκα χρόνια σχεδιάσαμε μια πορεία περιβαλλοντικής αναβάθμισης με βάση τις συγκεκριμένες προκλήσεις της Περιφέρειας και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Υιοθετήσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη βάση της συνεργασίας και της συναίνεσης.

Διασφαλίσαμε τη συνέχεια στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση, και στηρίξαμε με όλα τα μέσα τη συλλογική προσπάθεια των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εργαστήκαμε με συνέπεια, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να μετατρέψουμε τις διακηρύξεις σε πρακτικές βιώσιμες λύσεις με θετικά αποτελέσματα.

Διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της προετοιμασίας και της υλοποίησης των έργων από τις δημόσιες επενδύσεις. Στηρίξαμε την υιοθέτηση των κατάλληλων σχημάτων κατασκευής και λειτουργίας για την απρόσκοπτη παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κος Ζαχαρίας Καλογεράκης στη συνέχεια ανέφερε πως με την υπογραφή της σύμβασης για την ΜΕΑ Ηρακλείου «ολοκληρώνουμε σαν φορέας (ΕΣΔΑΚ) όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που περιελάβανε ο περιφερειακός σχεδιασμός που ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε το 2016. Η ΜΕΑ Ηρακλείου αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής από τα έργα διαχείρισης που προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό, χωροθετείται και κατασκευάζεται στο πάρκο κυκλικής οικονομίας, ένα εμβληματικό έργο, που περιλαμβάνεται στον εθνικό σχεδιασμό σαν έργο πρότυπο. Η έγκριση της χρηματοδότησης και η διαδικασία δημοπράτησης έγινε σε χρόνο ρεκόρ μόλις σε επτά μήνες. Σε αυτό συνέβαλε η άριστη συνεργασία όλης της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, η συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση.

Τέλος ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ανέφερε  «Με δεδομένα την εμπειρία της εταιρείας σε έργα διαχείρισης περιβάλλοντος στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με εξειδικευμένο προσωπικό, μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα κατασκευάσουμε και θα λειτουργήσουμε ένα έργο εμβληματικό.

Προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των υπηρεσιών ώστε να προχωρήσει γρήγορα η έκδοση των απαιτούμενων αδειών για να ξεκινήσουμε την κατασκευή της μονάδας. Θεωρείστε δεδομένη την συνεργασία μας με την διοίκηση και τις υπηρεσίες του ΕΣΔΑΚ, του δήμου Ηρακλείου, της περιφέρειας Κρήτης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, ώστε από κοινού να συντομεύσουμε τις διαδικασίες και μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο των δέκα οκτώ μηνών να κατασκευάσουμε τη ΜΕΑ Ηρακλείου ένα έργο πιλοτικό και πρότυπο για όλη την Ελλάδα».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διαχείριση απορριμμάτων 09 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Forum Κυκλικών Πόλεων»: Διευρύνεται η πρωτοβουλία με τη συμμετοχή των γενικών γραμματειών τεσσάρων υπουργείων

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν οι αρμόδιες γενικές γραμματείες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης…

Διαχείριση απορριμμάτων 02 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η επιβολή προστίμων για εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων

459 τόνοι ογκωδών αντικειμένων από 2.138 σημεία της πόλης συγκεντρώθηκαν τον Ιανουάριο Ξεκίνησε η επιβολή…

Διαχείριση απορριμμάτων 19 Ιανουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Eurostat: Η Τουρκία είναι ο κύριος προορισμός των απορριμμάτων της ΕΕ

Η Τουρκία είναι ο κύριος προορισμός των απορριμμάτων της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat…