Την υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ‘Ανδρο, για την προστασία του συστήματος από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και για βελτίωση της εικόνας του νησιού, εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ.
«Η διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων υπογειοποίησης πραγματοποιείται σε συνέχεια της βλάβης που υπέστησαν οι εναέριες γραμμές μεταφοράς, εξαιτίας της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας. Ειδικότερα, εξετάζεται η κατασκευή υπόγειας γραμμής μήκους 15 χλμ η οποία θα διασυνδέσει τον υποσταθμό της ‘Ανδρου με το νότιο άκρο του νησιού, όπου προσαιγιαλώνεται το υποβρύχιο καλώδιο που διασυνδέει την ‘Ανδρο με την Τήνο» αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ.
Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η υποθαλάσσια διασύνδεση στο τμήμα ‘Ανδρος-Τήνος, δύο μήνες μετά την ηλέκτριση του καλωδίου που διασυνδέει την ‘Ανδρο με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρική διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (Εύβοια).
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά: «Η ‘Ανδρος διαθέτει το μεγαλύτερο σε μήκος εναέριο Σύστημα Μεταφοράς στις Κυκλάδες. Αυτό καθιστά το σύστημα ηλεκτροδότησης του νησιού ευάλωτο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αποδείχθηκε δυστυχώς πρόσφατα. Η Πολιτεία και ο Διαχειριστής, με γνώμονα τη θωράκιση της ηλεκτρικής τροφοδοσίας του νησιού και την ελάχιστη δυνατή όχληση των κατοίκων, προέκριναν τη λύση της υπογειοποίησης του εναέριου τμήματος. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε λειτουργία πριν λίγες ημέρες και το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο, στο τμήμα ‘Ανδρος-Τήνος, εξασφαλίζοντας διπλό κύκλωμα τροφοδοσίας για την ‘Ανδρο».