Άρθρο Localit 14 Μαρτίου, 2012

Υπό εξέταση το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αιρετών

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αιρετών. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μέσω εγγράφου του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για τις συντάξεις των αιρετών.

 «Το θέμα της συνταξιοδότησης των αιρετών οργάνων, τελεί υπόψη του υπουργείου Οικονομικών και μελετάται κάτω από τα νέα κοινωνικοασφαλιστικά και οικονομικά δεδομένα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.  

Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι «η παροχή συντάξεως σε δημάρχους που έχουν κάνει μία μόνο θητεία δημιουργεί εύλογη ενόχληση και εξοργίζει χιλιάδες εργαζομένους που δουλεύουν μία ζωή, πληρώνουν εισφορές και σύνταξη δεν βλέπουν» και ζητούσε να ενημερωθεί αν η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση αυτής της ρύθμισης.

Στην απάντηση του, ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα συνταξιοδοτική νομοθεσία, οι δήμαρχοι δικαιούνται ισόβιας χορηγίας από το δημόσιο, εφόσον έχουν συμπληρώσει οκταετή υπηρεσία αιρετού δημάρχου.

Ταυτόχρονα, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε παλαιότερο νόμο, τον Ν. 1205/1981, με τον οποίο είχε δοθεί δικαίωμα χορηγίας σε όσους είχαν διατελέσει δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινότητας με μία θητεία έως την 10.9.1981.

Με μεταγενέστερο νόμο εξάλλου, τον Ν. 3513/2006, οι ανωτέρω ευνοϊκές διατάξεις επεκτάθηκαν και σε όσους αφυπηρέτησαν μετά την 10.9.1981, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Cyclone Project: Δήμος Θηβαίων, Υπουργείο Μεταφορών και Ίδρυμα Λασκαρίδη σε κοινή δράση καθαρισμού

Ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Κοινωφελές Ίδρυμα…

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Plastic Free Greece»: Τριήμερες δράσεις καθαρισμού στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα υποδέχεται για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Greece», η οποία…

Ρεπορτάζ 08 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας- Σε εξέλιξη οι αυτοψίες μετά τον σεισμό

Σε πλήρη κινητοποίηση παραμένει ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας μετά τις σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Εύβοια,…