Άρθρο Localit 23 Δεκεμβρίου, 2015

Υπέρβαση ορίων αιωρούμενων σωματιδίων στην Αττική

Υπέρβαση των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων κατεγράφη στην Αττική και συγκεκριμένα στους σταθμούς παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Λιόσια, στην Αριστοτέλους και στο Περιστέρι.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μέχρι και την Παρασκευή θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνει έκκληση οι πολίτες από σήμερα έως και την Παρασκευή θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νέα ανακοίνωση εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.

Επισημαίνεται ότι οι οριακές τιμές για την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 είναι σε 24ωρη (ημερήσια) βάση και όχι σε ωριαία, όπως αυτές έχουν θεσμοθετηθεί με:

α) την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/50/ΕΕ που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 14122/549/Ε.103/11 (488/Β/30.3.11), σύμφωνα με την οποία η μέση ημερήσια συγκέντρωση είναι 50 μg/m3 να μην υπερβαίνεται 35 φορές το έτος και η μέση ετήσια συγκέντρωση 40 μg/m3

β) την ΚΥΑ 70601 (3272/Β/23.12.13), που αφορά σε λήψη βραχυπρόθεσμων  μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων.

Επίσης, και στις κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα της ατμόσφαιρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρονται 24-ωρες (ημερήσιες) οριακές τιμές.​

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 02 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Β. Κικίλιας: Ενισχύουμε την πρόληψη με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Η ενίσχυση της πρόληψης τίθεται στο επίκεντρο του νέου σχεδίου νόμου για την Πολιτική Προστασίας,…

Ρεπορτάζ 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο θερμότερος Νοέμβριος τα τελευταία 15 χρόνια σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά Αιγαίου

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Νοέμβριο κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα…

Ρεπορτάζ 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι αεροψεκασμοί στο Σέιχ Σου για τον περιορισμό της πευκοκάμπιας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σήμερα οι αεροψεκασμοί στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης για τον περιορισμό του…