Άρθρο Localit 04 Σεπτεμβρίου, 2017

ΥΠΕΝ: Άμεσα οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα ΠΔ για τις περιοχές του Δικτύου Natura

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο συνολικής αντιμετώπισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, προχωρά  εντός του φθινοπώρου σε προκήρυξη για την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης στις 419 περιοχές του Δικτύου Natura 2000 – μαζί με τις νέες, θαλάσσιες στην πλειονότητά τους-  στο οποίο υπάγεται και το Ελαφονήσι.

Αυτό ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Βαγιωνάκη..

Σε ότι αφορά το Ελαφονήσι, εκτός από το Δίκτυο Natura, έχει ανακηρυχθεί από το 2002 ως καταφύγιο άγριας ζωής και επιπλέον ισχύουν και νομοθετικοί περιορισμοί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Συνεπώς, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, για το Ελαφονήσι υφίσταται, ήδη, θεσμικό πλαίσιο με στόχο την προστασία του από παράνομες δραστηριότητες. Για την επίβλεψη της εφαρμογής του πλαισίου αυτού αρμόδιες υπηρεσίες είναι, η Αστυνομία, το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Το 2009 εκπονήθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελαφονήσι από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία παρέμεινε σε εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς θεσμοθέτηση. Καθώς υπάρχει ήδη η Μελέτη για το Ελαφονήσι, αυτή θα επικαιροποιηθεί και θα θεσμοθετηθεί άμεσα, «χωρίς να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες», όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης. Επιπρόσθετα, ως τα τέλη του έτους θα έχει ψηφισθεί νόμος για την υπαγωγή του συνόλου των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 σε αρμόδιους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμοι σε όλη τη χώρα έστειλαν μήνυμα πρόληψης και αλληλεγγύης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)

Με συμβολικές φωταγωγήσεις δημαρχείων, δημόσιων κτιρίων και τοπόσημων, αλλά και με στοχευμένα μηνύματα ενημέρωσης και…

Ρεπορτάζ 07 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέος θεσμός επιβράβευσης της εκπαιδευτικής αριστείας από τον Δήμο Σοφάδων

Ο Δήμος Σοφάδων καθιερώνει έναν νέο μόνιμο θεσμό αναγνώρισης και επιβράβευσης της εκπαιδευτικής αριστείας, με…

Ρεπορτάζ 07 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Κοζάνης με τον Υπουργό Αθλητισμού για την αναβάθμιση του ΔΑΚ Κοζάνης

Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού…