Άρθρο Localit 31 Ιανουαρίου, 2023

ΥΔΟΜ: Νέα δίκη σήμερα για την απεργία – Παρέμβαση ΤΕΕ

Νέα δίκη γίνεται σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου, για την απεργία στις υπηρεσίες δόμησης για την εκδίκαση της έφεσης που άσκησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών  στην πρωτόδικη απόφαση, που έκρινε νόμιμη την εικοσαήμερη απεργία των  τριών Ομοσπονδιών  (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).

Στο μεταξύ διαμεσολαβητική πρωτοβουλία ανακοίνωσε το ΤΕΕ, δηλώνοντας ότι στηρίζει την απεργία  ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, καλώντας παράλληλα την πολιτεία να οργανώσει άμεσα εποικοδομητικό διάλογο ουσίας για επίτευξη άμεσων και εφαρμόσιμων λύσεων, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων στις ΥΔΟΜ, των φορέων των μηχανικών και του ιδίου.

Το ΤΕΕ σημειώνει ότι «τα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) είναι πολυετή και σοβαρά και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ορθώς ζητά την επίλυσή τους και για αυτό στηρίζουμε τον αγώνα τους». Τονίζει πως «η  καλή λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης είναι υποχρέωση του κράτους» και «παρά το ότι έχουν γίνει άλματα στην έκδοση οικοδομικών αδειών, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies, η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ και η έλλειψη υποδομών, εργαλείων και πόρων είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά».

Καλεί σε ουσιαστικό διάλογο καθώς «δεν μπορεί άλλο να ταλαιπωρούνται ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι πολίτες και οι μηχανικοί που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις ΥΔΟΜ, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ή να διεκπεραιώσουν άλλες πολεοδομικές υποθέσεις».

Νέα δίκη σήμερα για την απεργία στις ΥΔΟΜ

Όπως κάνει γνωστό η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ  σε ανακοίνωση της με τίτλο:  συνεχίζεται η προσπάθεια ακύρωσης των κινητοποιήσεων μας στις ΥΔΟΜ αργά την Παρασκευή το μεσημέρι μας κοινοποιήθηκε η εκδίκαση της Έφεσης που κατέθεσαν τα Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών σε βάρος της θετικής για εμάς απόφασης 73/2023 του Πρωτοδικείου Αθηνών». Στην ίδια ανακοίνωση η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σημειώνει ότι:

«Τα συναρμόδια Υπουργεία ξανά κινήθηκαν με πρωτοφανή ταχύτητα εναντίον των εργαζομένων – η εκδίκαση ορίστηκε για την Τρίτη 31/1 – τη στιγμή που επί δεκατρία ολόκληρα έτη δεν αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα των ΥΔΟΜ, που ταλαιπωρούν πολίτες και Μηχανικούς, όπως αναλυτικά αναδείξαμε με την Κοινή μας Ανακοίνωση αλλά και το εξώδικο μας»

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ

Το πλήρες κείμενο της «ανακοίνωσης  της ΔΕ ΤΕΕ για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ» έχει ως εξής:

-«Σε συνέχεια της Ανοικτής Επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) προς το ΤΕΕ και τους συλλόγους των μηχανικών με την οποία ζητά στήριξη στις τρέχουσες κινητοποιήσεις και τα αιτήματα που διατυπώνει, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αναγνωρίζει τη βάση του σκεπτικού και σημειώνει:

Τα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) είναι πολυετή και σοβαρά και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ορθώς ζητά την επίλυσή τους και για αυτό στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Η καλή λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης είναι υποχρέωση του κράτους, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυρήνες δημόσιας εξουσίας και οφείλει να στοχεύει πάντα το δημόσιο συμφέρον, παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών-ελεύθερων επαγγελματιών.

Παρά το ότι έχουν γίνει άλματα στην έκδοση οικοδομικών αδειών, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies, η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ και η έλλειψη υποδομών, εργαλείων και πόρων είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Καλούμε την Πολιτεία να οργανώσει άμεσα διάλογο ουσίας με στενό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη άμεσων και εφαρμόσιμων λύσεων, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης (που έχει ευθύνη και αρμοδιότητα), των εργαζομένων στις ΥΔΟΜ και των φορέων των μηχανικών. Το ΤΕΕ μπορεί να διευκολύνει και να συνδράμει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ουσίας.

Δεν μπορεί άλλο να ταλαιπωρούνται ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι πολίτες και οι μηχανικοί που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις ΥΔΟΜ, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ή να διεκπεραιώσουν άλλες πολεοδομικές υποθέσεις.

Η καλή λειτουργία των ΥΔΟΜ είναι προϋπόθεση της καλής λειτουργίας του Κράτους και εφαλτήριο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για ολόκληρη την οικονομία και τη χώρα».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μια ακόμη γειτονιά του Αγρινίου άλλαξε όψη μετά από έργα ανάπλασης

Με την ανάπλαση της Ναυπάκτου ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις του σημαντικού έργου της «Ανάπλασης της οδού…

Ρεπορτάζ 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρεμβάσεις πυροπροστασίας σε όλο τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Οι παρεμβάσεις πυροπροστασίας που θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, στα…

Ρεπορτάζ 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 «Γεύσεις Αμβρακικού» στην Αμφιλοχία

Γαστρονομική εκδήλωση με τίτλο «Γεύσεις Αμβρακικού», διοργανώνει αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της…