Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2018

Ξεκίνησε σήμερα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ (συνεχής ενημέρωση)

Η Αυτοδιοίκηση στην εποχή του Κλεισθένη αλλά και η συνταγματική  αναθεώρηση είναι στο επίκεντρο του τριήμερου ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το τελευταίο της δημοτικής περιόδου που διανύουμε.

Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) ενώ οι εργασίες της Ολομέλειας και των θεματικών κύκλων θα συνεχιστούν στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνει  θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη», η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα οικονομικά των Δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η αποκέντρωση, η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, κ.α.

Γ. Πατούλης: Το συνέδριό μας διεξάγεται σε μια συγκυρία με πολλές ιδιαιτερότητες – με σημαντικότερες τον “Κλεισθένη” και τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου υπογράμμισε ότι αυτό διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση, με πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς πρώτον βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου και δεύτερον , σε λιγότερο από έναν μήνα, θα κληθούν οι δήμοι να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο «Κλεισθένης», το οποίο θα επηρεάσει  τόσο τους δήμους, όσο και την καθημερινότητα των πολιτών.

«Όλοι γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα κι εκκρεμότητες όσον αφορά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Γεγονός που μας προβληματίζει, καθώς φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα οι Δήμοι μας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν για διάφορους λόγους, σε βάρος των τοπικών μας κοινωνιών και των πολιτών, ενώ θα έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι θα πάμε στις εκλογές με “ήρεμα νερά”» τόνισε ο κ. Πατούλης συμπληρώνοντας: «Και μην διανοηθεί κανείς να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα των τοπικών μας κοινωνιών για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες, γιατί θα μας βρει απέναντι. Όποιος κι αν είναι».

Άλλη μια ιδιαιτερότητα του φετινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, είπε ο κ. Πατούλης είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαλόγου για την αλλαγή του Συντάγματος.

«Πρόκειται, είπε, για μια πολύ σοβαρή διαδικασία, γιατί αφορά τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κι οφείλω να επισημάνω, πως για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, αγνοήθηκε.

Όπως αγνοήθηκε πριν δύο χρόνια, που συνεστήθη η περίφημη αυτή επιτροπή των σοφών για να καταθέσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις οποίες ποτέ φυσικά δεν είδαμε.

Διαπιστώσαμε και τότε , για μια ακόμη φορά, ότι δεν μας αγαπά η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, που συμπεριέλαβε δύο εκπροσώπους της σε αυτή την επιτροπή σοφών, για να βολευτεί προφανώς κι ένα προσκείμενο σε αυτήν πολιτικό πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, κι ανεξάρτητα από τον τρόπο που αντιμετωπιζόμαστε από το Κεντρικό Κράτος και τους θεσμικούς του εκπροσώπους, εμείς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας.

Με αφετηρία το Συνέδριο μας, θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας και θα προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, με στόχο να συμβάλλουμε δημιουργικά και θεσμικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Γ. Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων: «Δούρειος ίππος» του ΣΥΡΙΖΑ ο Κλεισθένης για να διεισδύει λαθραία στις τοπικές κοινωνίες

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι οι επόμενες δημοτικές αρχές θα παραλάβουν δήμους οικονομικά υγιείς, χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια οι σημερινές δημοτικές αρχές για να κρατήσουν όρθιους τόσο τους δήμους όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

«Για πολλούς από εμάς είπε, μεταξύ των οποίων και εγώ, η τρέχουσα θητεία που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα είναι και η τελευταία…Το επόμενο 6μηνο θα έχουν αναδειχθεί οι νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές που θα αναλάβουν τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων για τα επόμενα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι μέλλοντες και μέλλουσες να εκλεγούν Δήμαρχοι, θα παραλάβουν Δήμους οικονομικά υγιείς. Αυτό το ξέρουμε πολύ καλά όλοι σε αυτή την αίθουσα, το ξέρουν επίσης και πολλοί εκτός αυτής, λιγότεροι όμως αναγνωρίζουν δημοσίως ότι η εξυγίανση των Δήμων οφείλεται στην τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια οι Δημοτικές Αρχές, προκειμένου να κρατήσουν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες.

Όσοι μάλιστα θητεύσαμε ως Δήμαρχοι τα τελευταία 8 χρόνια, υποστήκαμε ολόκληρο το ρεπερτόριο της κρίσης. Ήπιαμε το πικρό ποτήρι μέχρι και την τελευταία σταγόνα. Αναγκαστήκαμε πρώτα από όλα να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα κλίμα διαρκούς εργασιακής αναταραχής. Ζήσαμε μαζί με το προσωπικό μας, το δράμα των συμβασιούχων, τις δραστικές μειώσεις των αποδοχών των δημοτικών υπαλλήλων, μαζί με την εξώθηση χιλιάδων έμπειρων στελεχών μας σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Παρά τη δραστική μείωση των ΚΑΠ, επιλέξαμε όχι μόνο να μην επιβαρύνουμε τους δημότες μας με αυξήσεις δημοτικών τελών, αλλά και να τα μειώσουμε. Γιατί την ίδια στιγμή το κράτος στράγγιζε την οικονομία, μέσα από μια καταιγίδα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Εμείς αντίθετα αυξήσαμε και αναβαθμίσαμε με δικούς μας πόρους τις υπηρεσίες μας, ιδίως στο πεδίο των κοινωνικών παροχών. Και όλα αυτά, ενώ ο βασικός συνομιλητής μας, η Κεντρική Διοίκηση, έδινε σαφή σημάδια κόπωσης έως και αποσύνθεσης. Ποια ήταν η αντίδραση του κεντρικού κράτους σε όλα αυτά; Αντί να εκτιμήσει την προσπάθεια των Δημοτικών Αρχών και να την ενισχύσει, δυσχέρανε το έργο μας ακόμη περισσότερο. Καθιέρωσε επιπλέον ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επιβάρυνε τις διαδικασίες. Πολλαπλασίασε τη γραφειοκρατία. Καθυστέρησε τα δημοτικά έργα και με τον περίφημο νόμο 4412/2016, που όχι μόνο δεν περιείχε μεταβατικές διατάξεις για τα έργα που ήδη είχαν αρχίσει, αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε και τριάντα έξι φορές.

Με λίγα λόγια, το κεντρικό κράτος έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να ανακόψει τη δημιουργική ορμή των Δήμων, πολλοί από τους οποίους έδειχναν ότι μέσα στην κρίση ήταν έτοιμοι να εφαρμόσουν ένα διαφορετικό σύγχρονο μοντέλο Δημόσιας Διοίκησης. Αντ’ αυτού, προσπάθησαν να μας καθηλώσουν στη μιζέρια της καθημερινής μικροδιαχείρισης».

Αναφερόμενος στον «Κλεισθένη» ο κ. Καμίνης τον χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» με τον οποίο «οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διεισδύσουν λαθραία στις τοπικές κοινωνίες», καθώς όπως είπε, βλέποντας ότι οι κοινωνίες τους γυρίζουν τις πλάτες «ανακάλυψαν την απλή αναλογική.

«Πρόκειται, είπε ο κ. Καμίνης, για το αποκορύφωμα της αντίληψης εκείνης που αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Κλεισθένης είναι ο δούρειος ίππος με τον οποίο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να διεισδύσουν λαθραία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καβαλάνε πάνω σε ένα περιστασιακό νομοθέτημα, προκειμένου να αντισταθμίσουν την εκλογική αποτυχία τους το 2014. Όταν οι τοπικές κοινωνίες τους γύρισαν την πλάτη. Και αφού μεσολάβησαν σχεδόν 4 χρόνια απραξίας και καθώς βλέπουν τη νέα εκλογική αποτυχία επί θύρες, ανακάλυψαν ότι η απλή αναλογική θα μας λύσει τα προβλήματα».

Ο κ. Καμίνης επέρριψε ευθύνες στο «κεντρικό κράτος» που δυσχέραινε το έργο της Αυτοδιοίκησης εμποδίζοντας μια ριζοσπαστική διοικητική αποκέντρωση και πολλαπλασιάζοντας τη γραφειοκρατία.

«Σήμερα  παίρνουμε μεν αποφάσεις στα Δημοτικά μας Συμβούλια, αδυνατούμε όμως να τις εφαρμόσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής , λέγοντας ότι «αύριο, λόγω του κατακερματισμού των δυνάμεων.. δεν θα μπορούμε ούτε καν αποφάσεις να πάρουμε. Εκτός εάν προηγουμένως έχουμε ενδώσει στον εκβιασμό του κάθε τυχάρπαστου, που θα έχει πιάσει στασίδι στο Δημοτικό Συμβούλιο, χάρη στο εκλογικό σύστημα». Για να συμπληρώσει:

«Αλλά το σχέδιο αυτό δεν θα περάσει. Το πρώτο μέλημα της επόμενης κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την πολιτική της ταυτότητα, πρέπει να είναι η ανατροπή των καταστρεπτικών συνεπειών αυτού του περιστασιακού νόμου. Επιμένω, περιστασιακού. Γιατί παρά τις βαρύγδουπες εκφράσεις που περιέχει, δεν διαπνέεται από καμία, μα καμία μεταρρυθμιστική πνοή. Και για αυτό δεν θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Εκεί δηλαδή όπου τελικά όλοι κρινόμαστε».

Γιώργος Ιωακειμίδης, πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής:Η  Αυτοδιοίκηση περισσότερο από τον καθένα οφείλει να αντιλαμβάνεται αμέσως τις αλλαγές και να τις λαμβάνει υπόψη στην άσκηση της καθημερινότητας της ζωής των δημοτών 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Ιωακειμίδης, χαιρετίζοντας τις εργασίες σημείωσε ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ, το τελευταίο της δημοτικής περιόδου  που πραγματοποιείται σε λιγότερο από έξι μήνες ως τις δημοτικές εκλογές, γίνεται «σε μια εποχή που όλοι αισθανόμαστε ότι αλλάζει πολύ γρήγορα, αλλά κανένας δεν είναι σίγουρος για το νέο που θα προκύψει, και πότε αυτό θα συμβεί».

Σημείωσε  δε ότι «η  Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που περισσότερο από τον καθένα οφείλει να αντιλαμβάνεται αμέσως τις αλλαγές και να τις λαμβάνει υπόψη στην άσκηση της καθημερινότητας της ζωής των δημοτών μας. Όποιος από εμάς δεν το αντιλαμβάνεται βλέπει άμεσα την πόρτα της εξόδου».

«Οι πολίτες, τόνισε,  δεν συγχωρούν πλέον καθυστερήσεις, ιδεολογισμούς, συμπλεγματικές συμπεριφορές, αγκυλώσεις πολιτικές ή προσωπικές. Θέλουν τις λύσεις στα προβλήματά τους από χθες. Θέλουν οι Δήμοι τους να τους δίνουν την ανάσα που το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να τους δώσει».

Ο κ. Ιωακειμίδης αναφερόμενος στο ρόλο των αιρετών της Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι έχουν και οφείλουν να έχουν τα καλύτερα αντανακλαστικά, σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

« Πάνω σε εμάς και πρώτα απ’ όλους έρχονται οι αλλαγές και οι ανάγκες που εμείς πρέπει να εξυπηρετήσουμε, αν θέλουμε να αφουγκραστούμε τους δημότες. Το καταφέρνουμε;

Κατά κανόνα, ναι θα έλεγα. Απόδειξη τούτου είναι ότι χωρίς προηγούμενη παιδεία και εμπειρία, αντιμετωπίσαμε την οικονομική κρίση που έφεραν τα μνημόνια στις κοινωνίες μας με επιτυχία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, με τις δομές που δημιουργήσαμε ο ένας μετά τον άλλο σε ολόκληρη τη χώρα, με μειωμένους πόρους, χωρίς καμία βοήθεια από το Κράτος, ζαλισμένοι και οι ίδιοι από τις βίαιες αλλαγές που ήρθαν, εντούτοις τα καταφέραμε» .

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει μπροστά της τα επόμενα χρόνια είπε:

«Αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στη ζωή μας και είμαστε εμείς, μετά τον ιδιωτικό τομέα, που τρέχουμε ταχύτερα απ’ όλους, για να ενσωματώσουμε στις λειτουργίες μας τα νέα δεδομένα των έξυπνων πόλεων. Η ΚΕΔΕ με το Μαραθώνιο καινοτομίας και τις άλλες δράσεις που κάνει νομίζω ότι εδώ παίρνει άριστα.

Δεν έχουμε πάει καλά στο θέμα της ανακύκλωσης, και δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω ακόμα. Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν και κάποιες λίγες φωτεινές εξαιρέσεις. Σίγουρα, η καθυστέρηση είναι και της Πολιτείας και των Περιφερειών, όμως πρέπει να δουλέψουμε εντατικά σε αυτό το θέμα στο προσεχές μέλλον. Απέχουμε πολύ από τις υποχρεώσεις που έχουμε σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο στα ενεργειακά θέματα. Η ατζέντα του 2020, είναι σίγουρο ότι δεν θα επιτευχθεί στους περισσότερους από τους Δήμους της χώρας. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι προλαβαίνουμε έστω τη νέα ατζέντα του 2030.  Βεβαίως για όλα αυτά έχουμε πολύ σοβαρές δικαιολογίες γιατί δεν τα καταφέραμε. Μια από αυτές είναι οι μειωμένοι πόροι κατά 65% και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Αν εξαιρέσουμε τις 9.000 προσλήψεις που έγιναν στην Καθαριότητα, όλο το υπόλοιπο προσωπικό μας είναι ελλιπές και γερασμένο, καθώς με την απαγόρευση των προσλήψεων τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε μόνον συνταξιοδοτήσεις.

Η νέα εποχή θέλει νέους επιστήμονες και νέους ανθρώπους για να μπολιάσουν το υπάρχον προσωπικό και εμάς για να τρέξουμε γρήγορα. Δεν είμαι όμως ποτέ απαισιόδοξος. Όποιος δεν πιστεύει στο δυναμικό της Αυτοδιοίκησης πάει στο σπίτι του. Οι τοπικές κοινωνίες δεν ανέχονται κουρασμένους ανθρώπους. Μας θέλουν μπροστάρηδες και δυνατούς κάθε στιγμή για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους.

Πρέπει να αποδεικνύουμε 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα και κάθε μέρα ότι είμαστε παρόντες και βελτιώνουμε τις πόλεις μας. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ή ακόμα καλύτερα: μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είμαστε η ελπίδα των πόλεών και των πολιτών μας για ένα καλύτερο αύριο που εμείς θα δημιουργήσουμε».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ιωακειμίδης στις δράσεις της ΠΕΔ Αττικής όπως:

-Ενημέρωση για το νέο τοπίο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε με τον Κλεισθένη.

-Ενημέρωση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

-Συνέδριο για την πολιτική επικοινωνία στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Αλέξης Χαρίτσης: Δύο αλλαγές στο εκλογικό σύστημα του “Κλεισθένη”

Δύο σημαντικές αλλαγές στο νόμο του Κλεισθένη που αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές  προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το επόμενό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τροπολογία, η οποία θα προβλέπει την αύξηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών. Ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του αντίστοιχου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, με δυνατότητα να είναι αυξημένος κατά 50%.

Η δεύτερη αλλαγή θα αφορά στην εκλογή του προέδρου στις τοπικές κοινότητες.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος στις Τοπικές Κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δυο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.

Επίσης  ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα ενταχθούν και τα άρθρα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα θα αναγνωρίζεται ότι οι ΟΤΑ και τα Μητροπολιτικά αυτοδιοικητικά όργανα  θα είναι οι κατά τόπους αρχές, θα δίνεται η δυνατότητα να εκδίδονται κανονιστικές πράξεις από τους ΟΤΑ, θα κατοχυρωθεί το δικαίωμα τους να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ θα δοθεί το δικαίωμα σε αλλοδαπούς πολίτες να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε ότι αφορά στον εφεξής σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε τα εξής:

Μέχρι τέλος του χρόνου θα κατατεθούν στη Βουλή ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Αυτοδιοίκηση.

Προωθείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Ο υπουργός κάλεσε την ΚΕΔΕ να καταθέσει  τις προτάσεις επ΄αυτού.

Τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ο «Κλεισθένης 2», με τον οποίο θα ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κεντρικού Κράτους.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν δύο νέα προγράμματα για την επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των ΟΤΑ και για τα σχέδια ύδρευσης.

Για τις προσλήψεις ανακοίνωσε ότι την προσεχή Πέμπτη θα κατατεθεί ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι να ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για την έκδοση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 3Κ.

Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση για την κάλυψη 3.500 θέσεων μόνιμου προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για τις οποίες έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια.

Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί τριετές σχέδιο για την πρόσληψη 1500 νέων επιστημόνων  σε όλους τους δήμους της χώρας και ήδη έχουν κληθεί οι δήμοι να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στις αιτιάσεις περί  περιστολής της χρηματοδότησης  των δήμων  για το 2019 είπε τέτοια μείωση δεν υπάρχει, αντιθέτως υπάρχει αύξηση κατά 37 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα είπε ότι  οι ΚΑΠ το 2018 ανήλθαν στα 1623 εκ. ευρώ ενώ το 2019 θα ανέλθουν  στα 1760 εκ. ευρώ.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι οι δήμοι υπήρξαν το μεγάλο και εύκολο θύμα στα πρώτα χρόνια της κρίσης, καθώς μειώθηκαν οι ΚΑΠ κατά 60 %  και η ΣΑΤΑ κατά 85%.

Προσπαθούμε, είπε, να αποκαταστήσουμε  αυτή τη μεγάλη αδικία. Το υπουργείο Εσωτερικών, συμπλήρωσε,  έχοντας λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας κατάφερε για πρώτη φορά μετά από χρόνια να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) κατά 5% για το 2018, ενώ ανάλογη αύξηση προβλέπεται και για το 2019.

Και επειδή οι χρηματοδοτικές ανάγκες των δήμων δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ΚΑΠ, δημιουργήθηκε  το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»,  ευέλικτο και στοχευμένο, το οποίο ξεκίνησε με 500 εκ. ευρώ και θα κλείσει με 1,8 δις ευρώ για βασικά έργα υποδομών των δήμων και το οποίο έχει τεράστια ανταπόκριση.

 

Φώφη Γεννηματά: Θα ανατρέψουμε τον “Κλεισθένη” μετά τις εθνικές εκλογές

Την ανατροπή του «Κλεισθένη» μετά  τις εθνικές εκλογές  υποσχέθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

«Αποτελεί δέσμευσή μας: με την εμπιστοσύνη που θα δείξει ο ελληνικός λαός στο Κίνημά μας, την έκπληξη των επόμενων εκλογών, ο Κλεισθένης θα ανατραπεί.

Εάν οι βουλευτικές εκλογές προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, ο νόμος πρέπει να καταργηθεί άμεσα.

Εάν όχι, ο Κλεισθένης θα πρέπει να ανατραπεί ριζικά και να θεσπιστούν όλα τα αναγκαία αντίβαρα κυβερνησιμότητας.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αγωνιστεί μαζί σας, εξαντλώντας κάθε θεσμικό τρόπο, για την επούλωση αυτής της πληγής στην καρδιά της τοπικής δημοκρατίας» είπε η κ. Γεννηματά.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι αυτές θεμελιώνονται γύρω από έναν βασικό αδιαπραγμάτευτο άξονα: την ενίσχυση και θωράκιση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και των Περιφερειών.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Για λόγους Δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας, λογοδοσίας, εξυπηρέτησης του πολίτη.

Αίρουμε τα συνταγματικά εμπόδια για μια γενναία Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων

  • Ξεκινάμε από τη ρητή συμπερίληψη των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας ως γενικού κανόνα διάκρισης των αρμοδιοτήτων στο άρθρο 102 του Συντάγματος.
  • Για την Παράταξή μας, η συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει να διασφαλίσει ότι το Σύνταγμα δεν θα αποτελεί ανάχωμα συντήρησης του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης.

Όσα σημεία του έχουν κριθεί ότι εμποδίζουν την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, επανεξετάζονται και συμπληρώνονται.

  • Το Κίνημα Αλλαγής έχει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις για ένα ευρύ πεδίο δημόσιων πολιτικών που θα ασκούνται αποτελεσματικότερα στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο.
  • Για παράδειγμα, το Σχέδιό μας περιλαμβάνει

– Μεταφορά τόσο της υλοποίησης όσο και του σχεδιασμού της Κοινωνικής Πολιτικής στον Α’ βαθμό

– Ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων Υγείας στην Τ.Α.

– Δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από φορείς της Τ.Α., ή με κύριο άξονα αυτούς

– Ενίσχυση του ρόλου της Τ.Α. στον αναπτυξιακό προγραμματισμό.

– Πρωταγωνιστικό ρόλο των Δήμων στην προστασία του περιβάλλοντος, στις πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, στον πρωτογενή τομέα, στην άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος και τη μετάβαση στις έξυπνες πόλεις.

– Κανονιστική Χειραφέτηση των ΟΤΑ, με δυνατότητα να προσδιορίζουν “τα του οίκου τους”, όπως

o το σύστημα εσωτερικής οργάνωσής τους στις παροχές υπηρεσιών προς τους πολίτες,

o τις συνεργασίες τους με φορείς της ιδιωτικής οικονομίας, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων διαφάνειας και εποπτείας,

o την παροχή κινήτρων και επιβραβεύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Κάνουμε πράξη τη Δημοσιονομική Αποκέντρωση

Πρωταγωνιστική θέση για εμάς κατέχει η δημοσιονομική αποκέντρωση.

Χωρίς αυτήν, η οικονομική αυτοτέλεια θα παραμένει κενό ευχολόγιο.

Μιλάμε για την είσπραξη σε τοπικό επίπεδο των εσόδων των Δήμων, πέραν των ανταποδοτικών, που οι ίδιοι θα καθορίζουν, με διασφάλιση βασικών προϋποθέσεων, όπως

  • τη μη επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών,
  • την ύπαρξη μηχανισμού άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων,
  • την ενίσχυση των Υπηρεσιών με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό,
  • τη διαχείριση των πόρων με λογοδοσία και διαφάνεια.

 

Διασφαλίζουμε ανεξάρτητο και αντικειμενικό έλεγχο νομιμότητας στην Τ.Α.

Γνωρίζουμε τι βιώνετε:

  • με τους ελέγχους νομιμότητας που γίνονται έλεγχοι σκοπιμότητας,
  • με τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις,
  • αλλά ιδίως τι σας περιμένει με τους καινούριους “Επόπτες” του Κλεισθένη.

Προτείνουμε ρητή συνταγματική πρόβλεψη ότι ο έλεγχος νομιμότητας θα ασκείται από ανεξάρτητο φορέα.

Θεσμοθετούμε ρόλο και λόγο των ΟΤΑ στην “Καλή Νομοθέτηση”

Σημαντικά αδιέξοδα πηγάζουν από την ανεύθυνη, αιφνιδιαστική και ιδίως ερήμην σας νομοθέτηση διατάξεων που ανατρέπουν τη λειτουργία σας.

Το ζήσατε με το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις που άλλαξε πάρα πολλές φορέςπαγώνοντας απαραίτητα έργα.

Το βιώνετε με το προχειρογράφημα του Κλεισθένη.

Να θεσπισθούν συνταγματικά οι αρχές και διαδικασίες καλής νομοθέτησης, με διασφάλιση των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης.

Σεβόμαστε την καταστατική θέση των Αιρετών της Τ.Α.

και η συνταγματική θεμελίωσή της αποτελεί προτεραιότητα.

Προασπίζουμε το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών τρίτων χωρών στην πολιτική ζωή των πόλεων.

Η κατοχύρωση στο Σύνταγμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη Χώρα, αποτελεί για την Παράταξή μας -ήδη από το 2010-σταθερή επιλογή.

Κώστας Αγοραστός: Για τις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη και τις δυναμικά αναπτυσσόμενες, για τις ώριμες δημοκρατίες, ο 21ος αιώνας είναι η εποχή της Αυτοδιοίκησης

«Για τις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη και τις δυναμικά αναπτυσσόμενες, για τις ώριμες δημοκρατίες, ο 21ος αιώνας είναι η εποχή της Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών και των Δήμων. Είναι η Αυτοδιοίκηση που τίθεται στην πρώτη γραμμή για να διαχειριστεί μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις. Από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης, έως τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην εξάλειψη της φτώχειας.

Όχι η Αυτοδιοίκηση με την παλιά της φορεσιά, όχι η Αυτοδιοίκηση του περασμένου αιώνα, αλλά η Αυτοδιοίκηση της ψηφιακής εποχής, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, των ανοιχτών συνόρων», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

«Δυστυχώς όμως, συμπλήρωσε, υπάρχει μια χώρα που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Μια χώρα η οποία μετά από μια ισχυρή οικονομική κρίση και μετά από τρία μνημόνια, δείχνει, η κυβέρνηση της χώρας και ένα διόλου αμελητέο μέρος του πολιτικού συστήματος, ότι δεν μπορούν να διαβάσουν τις εξελίξεις, να συμβαδίσουν με τον υπόλοιπο πλανήτη, να συγχρονιστούν με την εποχή μας».

Απευθυνόμενος στον υπουργός Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση ο κ. Αγοραστός τον κάλεσε «να κάνετε άλματα για να καλύψετε και τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια που ήταν χαμένα για την Αυτοδιοίκηση. Διότι ο προηγούμενος υπουργός, είτε υπήρχε, είτε δεν υπήρχε, το ίδιο και το αυτό ήταν για την Αυτοδιοίκηση. Μηδέν από μηδέν, όχι μηδέν, υπό το μηδέν. Μείον του μηδενός. Διότι το μόνο με το οποίο ασχολήθηκε ήταν το εκλογικό σύστημα, φέρνοντας μια fake αναλογική των δύο γύρων, αντί της γνήσιας, ανόθευτης, καθαρής, λαϊκής, του ενός γύρου, που εμείς προτείναμε. Με αυτό τον τρόπο ναρκοθέτησε την πορεία των Περιφερειών και των Δήμων για την επόμενη θητεία, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα. Αλλά η ίδια η ζωή θα δώσει το σύνθημα και θα δώσει την απάντηση».

Η Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται άλλα μερεμέτια, σκόρπιες διατάξεις από εδώ και από εκεί. Πολιτικός χρόνος υπάρχει, προτάσεις υπάρχουν. Εμείς ως ΕΝΠΕ έχουμε καταθέσει έτοιμα νομοσχέδια να εισαχθούν στη Βουλή. Πολιτική βούληση χρειάζεται.

Α. Γεωργιάδης: Ο Κλεισθένης είναι μια καταστροφή, δέσμευση της ΝΔ ότι αν οι Εθνικές Εκλογές γίνονταν νωρίτερα, θα τον καταργούσαμε αμέσως

 

«Ο Κλεισθένης είναι μια καταστροφή. Δεν υπάρχει για αυτό καμία αμφιβολία. Είναι αυτονόητη δέσμευση της ΝΔ ότι αν οι εθνικές εκλογές γίνονταν νωρίτερα, θα τον καταργούσαμε αμέσως, την πρώτη εβδομάδα, γιατί πιστεύουμε ότι οι Δήμοι, και οι Περιφέρειες, κινδυνεύουν να μπουν σε μια κατάσταση θεσμικού χάους, πλήρους ακυβερνησίας, στην οποία περίπτωση δε οι εκάστοτε Δήμαρχοι αν δεν μπορούν να λαμβάνουν τις αποφάσεις που θέλουν από το Δημοτικό τους Συμβούλιο, θα διστάζουν να παίρνουν πάνω τους την ευθύνη γιατί στη χώρα των δικομανών ανθρώπων που ζούμε, αυτό θα τους έθετε ενώπιον φοβερών ευθυνών για το υπόλοιπο της ζωής τους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

«Εμείς συμπλήρωσε, ως πιστεύουμε η επόμενη κυβέρνηση, θα πρέπει να βρούμε αμέσως θεσμικούς τρόπους για να διορθώσουμε το χάος στο μέτρο που αυτό διορθώνεται, κατά πώς το είπε πριν η Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, η κυρία  Γεννηματά, και συμφωνούμε,  έτσι είναι.

Όλα εκείνα τα μέτρα που θα μας επιτρέπει το σύνταγμα της χώρας να λάβουμε αμέσως για να κάνουμε τη ζωή των αιρετών αρχόντων καλύτερη και να μπορούν να κυβερνήσουν υπό τις συνθήκες χάους του Κλεισθένους, θέλω να είστε βέβαιοι ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, θα τα κάνει οπωσδήποτε γιατί το θέλει και το πιστεύει».

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε τη  δέσμευση του κ. Μητσοτάκη

ότι ως πρωθυπουργός θα θεσμοθετήσει την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ μέσω των Δήμων, μέσω  Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παράλληλα υπογράμμισε την απόλυτη, όπως είπε, διάθεση της ΝΔ να δώσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, πολύ μεγαλύτερη ουσία.

Πιστεύουμε στην αποκέντρωση, πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει και ο πολίτης να αισθανθεί την εξουσία κοντύτερά του, εγγύτερά του, αλλά και οι αιρετοί άρχοντες να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση της ευθύνης και της άμεσης λογοδοσίας που μπορεί να δίνουν στους πολίτες.

Αυτό είναι το γενικό μοντέλο, το οποίο θέλει να ασκήσει ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό εισηγούμαστε στον ελληνικό λαό και ναι, τέτοιου τύπου μεταβολές, που αλλάζουν επί της ουσίας αρμοδιότητες των Δήμων, όχι τυπικά στα χαρτιά, στην ουσία τους, που αλλάζουν τη σχέση των τοπικών αρχόντων με την τοπική κοινωνία, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι διεκδικούν δάφνες μεταρρυθμίσεις επιπέδου 21ου αιώνος.

Στ. Θεοδωράκης: Χρειαζόμαστε νέο κράτος, διοίκηση χωρίς κόμματα και γραφειοκρατία

«Τι θα ωθήσει την Ελλάδα μπροστά; Τι θα κινήσει την ιστορία μπροστά; Η άποψή μας στο ΠΟΤΑΜΙ, είναι γνωστή. Χρειαζόμαστε πρώτα από όλα ένα νέο κράτος. Και μία διοίκηση χωρίς κόμματα και χωρίς γραφειοκρατία. Με αποκέντρωση, με δυνατούς Δήμους και συντονιστικά κέντρα τις Περιφέρειες», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Στ. Θεοδωράκης. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «η πολιτική πόλωση που κυριαρχεί, θα μας πάει πίσω. Κάθε μέρα ακούμε για κομματικές λίστες στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Το ΠΟΤΑΜΙ εμπιστεύεται τους ικανούς ακομμάτιστους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, που δεν θα υπακούουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Σε ότι αφορά  το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση «που έφτιαξε η κυβέρνηση» είπε ότι «δεν βοηθάει για ακομμάτιστες Διοικήσεις». Αναφερόμενος στη πρόταση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ «που ήταν πρόταση και δέκα ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, είχε δυο – τρεις επισημάνεις που επιτρέψτε μου επιγραμματικά να τις επαναλάβω. Να παραμείνει η θητεία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών στα 5 χρόνια, να γίνονται μαζί με τις Ευρωεκλογές, να τεθεί όριο 3% στην εκπροσώπηση ενός συνδυασμού στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, Δήμαρχος να εκλέγεται κάποιος που παίρνει το 42% του εκλογικού Σώματος και να καθιερωθεί ένα σύστημα σταθμισμένης αναλογικής, όπου αυτός που εκλέγεται παίρνει ως bonus 1%… για κάθε 1% των εδρών, 2 έδρες στο Σώμα του Δήμου για τον οποίο εκλέγεται».

«Δεν μας άκουσαν,  συμπλήρωσε, αν και εισπράξαμε για άλλη μια φορά πολλά καλά λόγια και τώρα φοβόμαστε ότι οι λειτουργίες στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια θα σαμποταριστούν. Οι αργόσυρτες έτσι και αλλιώς διαδικασίες στους Δήμους και τις Κοινότητες, θα γίνουν ακόμα πιο αργόσυρτες και αυτό που λέει η κυβέρνηση, αυτό που λένε οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ότι θα έχουμε συγκλίσεις, συμφωνίες, συνεργασίες, δεν φαίνεται από πουθενά. Γιατί υπάρχει η πολύ απλή σκέψη ότι αφού με 1% θα έχω μια δική μου εκπροσώπηση, για ποιο λόγο να μπω στον κόπο να συνεργαστώ, για ποιο λόγο να βρω σημεία επαφής με τους άλλους συνδυασμούς. Και έτσι, από τον Δήμαρχο – παντοκράτορα, πιστεύω ότι θα πάμε σε ένα μοντέλο που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα, θα πάμε στον Δήμαρχο – επαίτη. Επαίτη στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων».

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε  επίσης ότι το κόμμα του «θα υποστηρίξει, όπως το έχει πει, ανεξάρτητες υποψηφιότητες, υποψηφιότητες που υπακούουν πάνω από όλα σε έναν κανόνα. Χρήσιμοι άνθρωποι, αποτελεσματικές και έξυπνες Διοικήσεις. Θα αντιταχθούμε με όση δύναμη έχουμε στην προσπάθεια κομματικών μηχανισμών να κυριαρχήσουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Και θα στηρίξουμε αυτούς που θεωρούμε καλύτερους, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα υπάρχει η μακρινή τους προέλευση.

Θα μπορούσε να ψιθυρίσει κάποιος ότι όλα τα κόμματα περίπου αυτό λένε ότι θα κάνουν. Είναι ψέμα, το ξέρουμε, τα άλλα κόμματα θα υποστηρίξουν μόνο κομματικούς υποψηφίους, εμείς όμως το κάνουμε πράξη μέρα με την ημέρα αυτό που σας λέω. Δηλαδή σε όλη την Ελλάδα υποστηρίζουμε συνδυασμούς με διαφορετική κομματική προέλευση. Στηρίζουμε συνδυασμούς που μπορεί να προέρχονται από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, μπορεί να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να είναι συνδυασμοί που βάζουν πρώτα το συμφέρον του πολίτη και μετά το κομματικό συμφέρον. Μέχρι και Δημάρχους του ΚΚΕ στηρίζουμε σε κάποιες περιπτώσεις».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4o Christmas Night Run την Κυριακή στο Χαλάνδρι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, το Christmas Night Run, το…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίπλα στους οικονομικά αδύναμους και αυτά τα Χριστούγεννα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέκεται αρωγός στους οικονομικά…