Άρθρο Localit 28 Νοεμβρίου, 2022

Ξεκινά νέο πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε 10 ευρωπαϊκές περιφέρειες, ύψους 1 εκ. ευρώ

Στο πιλοτικό πρόγραμμα,  θα συμμετάσχουν και δύο ελληνικές περιφέρειες, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίουμετά από διαγωνιστική διαδικασία

Δέκα συνολικά ευρωπαϊκές περιφέρειες μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές συμμετέχουν στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα έργου REGIONS2030: Παρακολούθηση των ΣΒΑ στις περιφέρειες της ΕΕ – κάλυψη των κενών δεδομένων , που εγκρίθηκε με αρχική χρηματοδότηση ύψους 1 εκ. ευρώ.

Η επίσημη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος θα γίνει αύριο, 20 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Επιτροπής των Περιφερειών.

Το πιλοτικό έργο “REGIONS2030: Monitoring the SDGs in the EU regions – Filling the data gap”, υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναπτύσσεται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (ΚΚΕρ) σε συνεργασία με την ESTAT και τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO)  REGIO.

Το έργο προτάθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  Πέτρο Κόκκαλη το 2021 και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2022.

Δύο ελληνικές περιφέρειες

Στο πιλοτικό πρόγραμμα,  θα συμμετάσχουν συνολικά δέκα ευρωπαϊκές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές: η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά από διαγωνιστική διαδικασία.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι περιφέρειες: Βορείου Αιγαίου (North Aegean), Δυτικής Μακεδονίας (Western Macedonia), Comunidad Foral de Navarra, Andalucía, Piemonte, Puglia, Pomorskie, Centro (PT), Nord-Vest, and Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak.

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και τους αντίστοιχους 169 επιμέρους στόχους, που υιοθετήθηκαν το 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν την οικουμενική πυξίδα για την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη και θέτουν το όραμα για μια κοινωνία πιο βιώσιμη, πιο δίκαιη και χωρίς διακρίσεις.

Οι στόχοι του προγράμματος

Οι Στόχοι ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. H επίτευξη τους προϋποθέτει την ανάληψη δράσης από όλα τα κράτη αλλά και την αποτελεσματική συνεργασία και συντονισμό όλων των επιπέδων διακυβέρνησης κατά τη χάραξη, υλοποίηση και αξιολόγηση των πολιτικών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να φέρει τους ΣΒΑ πιο κοντά στους πολίτες, στοχεύει στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας κατά τη διαδικασία παρακολούθησης της προόδου των ΣΒΑ και στην αύξηση της εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών και φορέων στη διαδικασία υλοποίησης των Στόχων.

Μέσα από το πρόγραμμα, θα καθοριστεί και θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά ένα εναρμονισμένο σύνολο δεικτών, που θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές περιφέρειες να παρακολουθήσουν και να αξιολογήσουν την πρόοδό τους για την επίτευξη των Στόχων. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η τεχνογνωσία των ευρωπαϊκών περιφερειών και του ανθρώπινου δυναμικού τους αναφορικά με την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων για τους ΣΒΑ, και θα προωθηθούν οι συμμετοχικές διαδικασίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 24 Αυγούστου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επίλυση της υπόθεσης Μπελέρη ζητά το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών

Την ελπίδα για ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη, ώστε να μπορέσει να ορκιστεί…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 17 Ιουλίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ισπανία: Ποδηλατόδρομοι, λεωφορειολωρίδες και ζώνες χαμηλών εκπομπών στο στόχαστρο των πόλεων όπου κυβερνά η δεξιά σε συνεργασία με το ακροδεξιό Vox

Θέλοντας να υπογραμμίσει τα ‘πράσινα’ διαπιστευτήρια της πόλης Βαγιαδολίδ, η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας Τερέσα…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 29 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλλία: Κατά της πρότασης Μακρόν για εγκατάσταση πυρηνικός αντιδραστήρων στη Μασσαλία ο δήμαρχος Μπενουά Παγιάν

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για…