Άρθρο Localit 12 Ιανουαρίου, 2023

Βρετανία-ΕΕ: «Το Brexit δεν λειτουργεί», υπογραμμίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου και στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος θα καλέσει σήμερα την Ντάουνινγκ Στριτ να παραδεχθεί τις «τεράστιες ζημιές» που έχουν προκληθεί από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναγνωρίσει πως «το Brexit δεν λειτουργεί».

«Έπειτα από δύο χρόνια άρνησης και αποφυγής, οφείλουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή αλήθεια: το Brexit δεν λειτουργεί», πρόκειται να δηλώσει ο Καν, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην έξοδο από την ΕΕ, σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Brexit «εξασθένησε την οικονομία μας, διέσπασε την ενότητά μας και αμαύρωσε τη φήμη μας», πρόκειται να υποστηρίξει στην ομιλία που προβλέπεται να εκφωνήσει στο Mansion House, την επίσημη κατοικία του λόρδου-δημάρχου του Σίτι του Λονδίνου, της οικονομικής καρδιάς της πρωτεύουσας της χώρας.

«Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός για τις τεράστιες ζημιές που προκαλούνται από το Brexit», καταγγέλλει ο Καν, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που διαθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όμως «δεν πρόκειται για κάτι ανεπανόρθωτο», εκτιμά. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τους ευρωπαίους γείτονές μας – μια αλλαγή σε σχέση μ’ αυτό το ακραίο και σκληρό Brexit», κάτι που προϋποθέτει κυρίως «μια ρεαλιστική συζήτηση για τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά», εξηγεί.

Η κριτική αυτή, η οποία έχει στόχο την κυβέρνηση, διαφέρει επίσης από την επίσημη θέση της αντιπολίτευσης των Εργατικών, ο επικεφαλής των οποίων Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είναι επίσης αντίπαλος του Brexit, έχει υποσχεθεί πως θα αποδεχθεί τη βούληση που εκφράσθηκε από τους ψηφοφόρους «να ανακτηθεί ο έλεγχος».

Ο Στάρμερ υποστηρίζει πως οι Εργατικοί μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ και «να κάνουν το Brexit να λειτουργήσει».

Σύμφωνα με το δήμαρχο του Λονδίνου, «κανένας δεν θέλει να δει μια επιστροφή στο διχασμό και στο αδιέξοδο που κυριάρχησαν στο πολιτικό σώμα μας επί πέντε ολόκληρα χρόνια».

Όμως «η πραγματικότητα είναι πως το Σίτι», το ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου, «πλήττεται σκληρά από την απώλεια συμβολαίων και ταλέντων», προς όφελος άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Παρίσι ή το Άμστερνταμ, υπογραμμίζει.

Η υποστήριξη προς το Brexit δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή στο Ηνωμένο Βασίλειο: λιγότεροι από το ένα τρίτο των Βρετανών εκτιμούν πως ήταν η σωστή απόφαση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο από το ινστιτούτο YouGov.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 01 Μαρτίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γερμανία: Ο σύζυγος της δημάρχου του Βερολίνου κατηγορήθηκε για απάτη σε βάρος του κρατιδίου

Αντιμέτωπη με κατηγορίες σχετικά με τη συμπεριφορά του συζύγου της στη διοίκηση του Βερολίνου βρίσκεται…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 13 Φεβρουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών: Στήριξη των δήμων και των περιφερειών για ψηφιακή μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς

Η επίτευξη μιας ψηφιακής μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς στις αστικές και αγροτικές περιοχές θα απαιτήσει αυξημένες…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 02 Φεβρουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Cities Forum 2023: Μαζί για Πράσινες και Δίκαιες Πόλεις

Στο Τορίνο της Ιταλίας, θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Μαρτίου 2023, το Cities Forum…