Άρθρο Localit 15 Δεκεμβρίου, 2023

Βουλή-Θ. Λιβάνιος: Στόχος μας η πραγματική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης

Το υπουργείο συνεργάζεται στενά με τους αιρετούς άρχοντες των Δήμων και των Περιφερειών με στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της χώρας, δίχως διακρίσεις και με ειλικρίνεια και ευθύτητα, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής,  στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση.

Στο κλίμα αυτό, ο Θ. Λιβάνιος ενημέρωσε το κοινοβουλευτικό Σώμα, ότι το 2024:

– Θα γίνει ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση, από το πώς διοικούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έως και πώς γίνεται η οικονομική τους διαχείριση, το πώς το κράτος ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεών τους, μέχρι τις πράξεις για τις οποίες ακριβώς ασκούνται οι αρμοδιότητες, από τους δήμους και τις Περιφέρειες. Ο στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η μεγαλύτερη διαφάνεια και η πληρέστερη λογοδοσία. Κυρίως όμως πραγματική ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης, «να έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, για να μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία».

-Θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Το 2024 «φέρνει» μια μεγάλη αλλαγή. Ο τρόπος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλάζει. Έως σήμερα, ο πληθυσμός είναι το βασικότερο, σχεδόν απόλυτο κριτήριο για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους. Αυτός ο τρόπος αποδείχθηκε πολύ άδικος, ιδίως για τους δήμους της Περιφέρειας και ιδίως για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Σε συμφωνία με την ΚΕΔΕ και με την απόφαση του Συμβουλίου του Βόλου του 2022, η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, για το 2024, διοχετεύεται αποκλειστικά σε αυτούς τους δήμους. Έτσι, για παράδειγμα, ο δήμους Παρανεστίου Δράμας, αντί για 1,3 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε το 2023 ως τακτική χρηματοδότηση, θα λάβει 2,3 εκατομμύρια ευρώ το 2024, δηλαδή αύξηση 80% της χρηματοδότησης. Ο δήμος Πρεσπών στη Φλώρινα που έλαβε 810.000 ευρώ το 2023, θα λάβει 1,6 εκατομμύρια ευρώ το 2024, δηλαδή σχεδόν διπλάσια χρηματοδότηση. Αυτά θα γίνουν «χωρίς κανένας από τους 332 δήμους της χώρας να πάρει λιγότερα χρήματα από όσα πήρε το 2023». Αυτή είναι μια πραγματικά ρεαλιστική πολιτική για την ελληνική Περιφέρεια, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι θα δοθούν περισσότεροι πόροι εκεί που υπάρχει περισσότερη ανάγκη.

– Για τη δημόσια λογοδοσία και την αξιολόγηση, ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο ο νόμος που εισάγει τους δείκτες ποιότητας. Η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους δείκτες έχει εκδοθεί και έτσι, ως το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, «θα υλοποιείται πλήρως». Δημόσια δεδομένα, δημόσια λογοδοσία, σχεδόν για το σύνολο των αρμοδιοτήτων των δήμων, φέρνει το νέο σύστημα και έτσι το κράτος θα έχει τη δυνατότητα «να επιβραβεύει τους καλύτερους», για παράδειγμα αυτόν που ανακυκλώνει περισσότερο, αυτόν που διαχειρίζεται καλύτερα τον κοινόχρηστο χώρο, αυτόν που έχει περισσότερες παιδικές χαρές, αυτόν που υλοποιεί τα έργα που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του. Ο κάθε πολίτης και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερωθεί, γιατί τα δεδομένα αυτά θα είναι δημόσια.

– Στις αρχές του νέου έτους έρχεται το νομοσχέδιο για την ομαλή και άρτια διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Η πρωτοβουλία έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση είναι σε διάλογο με τα κόμματα και τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο βγαίνει στη δημόσια διαβούλευση, ούτως ώστε στις ευρωεκλογές, όπως και σε αντίστοιχες εκλογές της ίδιας τάξης, να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο. «Η πολιτεία εξαντλεί όλα τα θεσμικά όπλα που διαθέτει για να ενισχύσει τη συμμετοχή. Και είναι σημαντικό βήμα η πρωτοβουλία που θα έρθει σε λίγες ημέρες στη Βουλή», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

-Τις επόμενες ημέρες αρχίζει η παραγωγική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει για να συγκεντρωθούν, να περιγραφούν, να ψηφιοποιηθούν όλες οι διαδικασίες, κάτω από μια ψηφιακή πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Αφορά από τον απλό ιδιοκτήτη ζώου, μέχρι τις φιλοζωϊκές οργανώσεις, τους δήμους, τα καταφύγια. Ο Θ. Λιβάνιος είπε ότι τίποτε δεν θα υλοποιηθεί από όσα έχουν σχεδιαστεί, αν δεν υπάρξει ενεργή στήριξη και υποστήριξη των δήμων της χώρας. Για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, έχει ήδη εκδοθεί πρόσκληση χρηματοδότησης για στειρώσεις αδέσποτων ζώων, σε όλους τους δήμους της χώρας, συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο έργο στείρωσης για τα ζώα που βρίσκονται στα όρια της επικράτειας τους. Όπως ανέφερε ο κ. Λιβάνιος, ποτέ στην Ελλάδα τα χρήματα που έχουν δοθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό και «όλοι οι δήμοι είναι υπόλογοι να τα αξιοποιήσουνε».

-Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινάει και μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των χερσαίων συνοριακών σταθμών της χώρας. «Η εικόνα που βλέπουν οι επισκέπτες της χώρας στα χερσαία σύνορα, δεν είναι αυτή που αξίζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, και κυρίως δεν αρμόζει σε μια χώρα με βαριά βιομηχανία τουρισμού, προσελκύει πολλούς τουρίστες και είναι κόμβος χερσαίων μεταφορών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Όπως εξήγησε, η αρχή θα γίνει από τους Κήπους του Έβρου, όπου ολοκληρώνεται η προγραμματική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ, θα συνεχιστεί στις Καστανιές και μετά σε όλους τους υπόλοιπους συνοριακούς σταθμούς. Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκεί που θα κατασκευαστεί η νέα διασυνοριακή γέφυρα στον Έβρο, θα κατασκευαστεί ο νέος χερσαίος συνοριακός σταθμός στον Έβρο, ώστε να συνδεθεί και με την νέα οδική αρτηρία που φτιάχνεται.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 26/7

Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται και με στόχο την προστασία των ευπαθών δημοτών…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί…