Άρθρο Localit 01 Δεκεμβρίου, 2017

Β. Λαμπρινός ΠΕΔ Κρήτης: Δίκαιος ο αναλογικός τρόπος εκλογής με διασφάλιση της κυβερνησιμότητας

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού οφείλει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της», είπε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός.

«Λειτουργώντας- πάντα όπως είπε- στο πλαίσιο της νομιμότητας, μέσα από ένα απλοποιημένο και κωδικοποιημένο θεσμικό πλαίσιο, που θα της επιτρέπει να είναι ουσιαστικός φορέας δημοκρατικού αναπτυξιακού προγραμματισμού, με πραγματικούς όρους αυτο-διαχείρισης και αυτο-διοίκησης». Μέσα από αυτό θα πρέπει να επέλθει ο απογαλακτισμός από το κεντρικό κράτος και  να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες με τον Β΄ Βαθμό, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αλληλοεπικαλύψεων και εμπλοκών.

Έθεσε ως  προϋπόθεση για  ουσιαστική παρεμβατική παρουσία σε τοπικό επίπεδο, την οικονομική αυτοτέλεια, που θα διασφαλίζεται τόσο από τους θεσμοθετημένους πόρους που θα  αποδίδονται πραγματικά, όσο και από τη δυνατότητά  να αξιοποιεί και άλλες πηγές προσδιορισμένων από την ΤΑ  εσόδων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στην έναρξη ειλικρινούς διαλόγου, ώστε αφού προσδιοριστούν ακριβώς τα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, να διατυπωθεί μία ενιαία πρόταση, που θα καλύπτει το σύνολο των διαφορετικών ταχυτήτων και χαρακτηριστικών των Δήμων της χώρας. «Βέβαια αυτό θα απαιτήσει συμβιβασμούς και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε», είπε.

«Αυτή η πρόταση, θεωρούμε, που θα διαμορφωθεί μετά από το διάλογο όλων μας, είναι εκείνη που θα πρέπει να τεθεί από την ΚΕΔΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο, κατά ανάλογο τρόπο παρέμβασης στο νομοθετικό έργο που προσφάτως ακολούθησε η Ένωση ΔΕΥΑ της χώρας και επέτυχε ένα θεσμικό πλαίσιο που ικανοποιεί το σύνολο των ΔΕΥΑ της χώρας».

Σε σχέση με τη συζήτηση που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που προβλέπεται στον Καλλικράτη, εξέφρασε τη θέση ότι η διακυβέρνηση ενός Δήμου είναι δίκαιο να ασκείται από σχήμα που θα είχε εκλεγεί με αναλογικό τρόπο.

«Ένα θεσμικό πλαίσιο όμως απαραιτήτως πέρα από αυτό, θα πρέπει να διασφαλίζει και την απρόσκοπτη κυβερνησιμότητα του Δήμου και την αποφυγή ατέρμονων διεργασιών διαπραγμάτευσης που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε συναλλαγές μεταξύ των διαφορετικών μερών» είπε.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού Δήμου Παύλου Μελά στο Πάρκο Τζένη Καρέζη

Το 4ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 7 Ιουνίου η  Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου…

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν αξιολόγηση σχολικής ετοιμότητας στην Ηγουμενίτσα

Νέα δράση αξιολόγησης «Σχολικής Ετοιμότητας» για παιδιά που πρόκειται να φοιτήσουν στην Α΄Δημοτικού το επόμενο…

Ρεπορτάζ 02 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη- Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Νοιαζόμαστε, συζητάμε, αναλαμβάνουμε δράση!

Θεωρητικοί προβληματισμοί και πρακτικές δράσεις συνδυάζονται στην εκδήλωση που ετοιμάζουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα…