Άρθρο Localit 03 Απριλίου, 2020

Τζουζέπε Κόντε: Τα ευρωομόλογα θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανασύστασης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της Ευρώπης

«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα ποιότητας που να μας χαρακτηρίσει ως Ένωση, πρώτα απ όλα από πολιτικής και κοινωνικής άποψης, και στην συνέχεια από οικονομικής. Μια παρέμβαση, η οποία δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τα εγχειρίδια οικονομίας, αλλά θα πρέπει να γραφτεί με μελάνι αλληλεγγύης, σε αυτή την σελίδα Ιστορίας», γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απαντώντας από τις στήλες της εφημερίδας La Repubblica, στη χθεσινή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Εκτιμώ την προσήνεια και αλληλεγγύη με την οποία αποτάθηκες στους Ιταλούς και στο υγειονομικό προσωπικό τους», γράφει ο Τζουζέπε Κόντε στην επιστολή του.

Ο ιταλός πρωθυπουργός προσθέτει ότι τα λόγια της Κομισιόν ωθούν όλους να αναρωτηθούν «τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη, όχι για την Ιταλία, αλλά για τον εαυτό της». Ο Κόντε θεωρεί ότι χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση, διότι η κρίση αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο Κόντε υπογραμμίζει ότι στην αρχική φάση δεν έγινε αισθητή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ τώρα η ιταλική κυβέρνηση βλέπει θετικά το σχέδιο «Sure» της Κομισιόν για την χρηματοδότηση των χωρών με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να στηριχθούν όσοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Καθιστά σαφές παράλληλα ότι οι ανάγκες των χωρών μελών είναι σίγουρα μεγαλύτερες για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τα ευρωομόλογα «θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοδότηση των εξαιρετικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με στόχο την ανασύσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της». Ο Τζουζέπε Κόντε αποσαφηνίζει, τέλος, ότι με το τρόπο αυτό θα θωρακιστεί όλη η Ευρώπη και ότι «καμία χώρα δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να καλύψει το δημόσιο χρέος κάποιας άλλης».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προχωρά το έργο αναβάθμισης της Μαρίνας στην Πάτρα

Η αναβάθμιση της Μαρίνας στην Πάτρα προχωρά με την άφιξη των νέων πλωτών εξεδρών, οι…

Ρεπορτάζ 30 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η πρώτη «Οδός Αποδήμων Κρητών» στον Άγιο Νικόλαο

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου δημιούργησε μια συμβολική γέφυρα τιμής, μνήμης και πολιτισμού με τους Απόδημους…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Νέος δημοτικός χώρος για κοινωνικές υπηρεσίες

Ένα νέο δημοτικό κτίριο με κοινωνικό χαρακτήρα αποκτά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, στην περιοχή του…