Άρθρο Localit 06 Απριλίου, 2023

Τσεχία: Τρεις περιοχές εξόρυξης άνθρακα σχεδιάζουν να μετατραπούν σε “κοιλάδες υδρογόνου”

Τρεις περιοχές εξόρυξης άνθρακα στην Τσεχία θέλουν να γίνουν πρωτοπόρες της κεντρικής Ευρώπης στις τεχνολογίες υδρογόνου, αναφέρεται στο κοινό μνημόνιο που υπέγραψαν οι διοικητές των τριών περιοχών στην Πράγα την Τρίτη, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του  euractiv.gr.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι Moravian-Silesian, Ústecký και Karlovarský επιβεβαίωσαν το σχέδιό τους να μετατραπούν σε «κοιλάδες υδρογόνου», εξερευνώντας από κοινού τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό.

«Οι τρεις αυτές περιοχές ανοίγουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πιλοτικά την τεχνολογία. Πρόκειται για περιοχές που στηρίχθηκαν στην εξόρυξη άνθρακα, αλλά τώρα τους προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις. Συγκεκριμένα, η περιοχή Moravian-Silesian βρίσκεται τώρα σε μια μεταβατική κατάσταση καθώς όλα τα ανθρακωρυχεία θα κλείσουν σύντομα. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητήσουμε επειγόντως τρόπους για την αντικατάστασή τους», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Moravian-Silesian, Ivo Vondrák, στη EURACTIV Τσεχίας.

«Δεν νομίζω ότι το υδρογόνο θα μπορέσει να αντικαταστήσει το πρόβλημα της εξόρυξης άνθρακα προς το παρόν, αλλά είναι μια εναλλακτική λύση και μια πηγή ενέργειας που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα στο μέλλον», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Περιβάλλοντος Petr Hladík (KDU-ČSL/ΕΛΚ), οι περιοχές εξόρυξης άνθρακα της χώρας έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ηγέτες της Κεντρικής Ευρώπης στην ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου.

Πρόσθεσε ότι οι περιοχές αυτές μπορούν να πρωτοστατήσουν στην παραγωγή, αποθήκευση και χρήση υδρογόνου, ιδίως στον τομέα των μεταφορών.

Για να κάνουν πραγματικότητα τα σχέδιά τους για το υδρογόνο, οι ανθρακωρυχειακές περιφέρειες ποντάρουν σε κονδύλια της ΕΕ, κυρίως στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού.

Εκτός από το μνημόνιο για το υδρογόνο, οι περιφέρειες και το υπουργείο Περιβάλλοντος υπέγραψαν μια άλλη δήλωση, με την οποία δεσμεύονται για το κοινό τους συμφέρον «στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, την ποιότητα του περιβάλλοντος και την ευημερία της Τσεχικής Δημοκρατίας και των περιφερειών της».

Πηγή: https://www.euractiv.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 18 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γερμανία: Στην Πίρνα της Σαξονίας εξελέγη ο πρώτος δήμαρχος με την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος AfD

Ο Τιμ Λόχνερ έγινε χθες, Κυριακή, ο πρώτος δήμαρχος γερμανικής πόλης ο οποίος εκλέγεται με…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 24 Αυγούστου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επίλυση της υπόθεσης Μπελέρη ζητά το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών

Την ελπίδα για ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη, ώστε να μπορέσει να ορκιστεί…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 17 Ιουλίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ισπανία: Ποδηλατόδρομοι, λεωφορειολωρίδες και ζώνες χαμηλών εκπομπών στο στόχαστρο των πόλεων όπου κυβερνά η δεξιά σε συνεργασία με το ακροδεξιό Vox

Θέλοντας να υπογραμμίσει τα ‘πράσινα’ διαπιστευτήρια της πόλης Βαγιαδολίδ, η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας Τερέσα…