Άρθρο Localit 17 Φεβρουαρίου, 2023

Τουρκία- σεισμός: Ο “ήρωας” δήμαρχος και το “θαύμα” στο Ερζίν

Αν και οι εργολάβοι τον πίεζαν να κάνει τα στραβά μάτια, δεν ενέδωσε. Το αποτέλεσμα; Η πόλη δεν έχει χάσει ούτε έναν κάτοικο στους σεισμούς.

Ο Οκές Ελμάσογλου δίνει συνεχώς συνεντεύξεις στην τηλεόραση αυτές τις μέρες. Μιλά στο Euronews, σε γερμανικά, αμερικανικά και βρετανικά κανάλια και εξηγεί πώς κατάφερε ένα θαύμα. Να μείνουν όρθια πολλά από τα κτήρια στην πόλη Ερζίν, όπου είναι δήμαρχος. Γιατί έκανε σωστά τη δουλειά του. Πριν τον σεισμό δέχθηκε τον χλευασμό ορισμένων από τους κατοίκους, αλλά δεν πτοήθηκε. Δεν έδωσε καμιά οικοδομική άδεια παράνομα.Έτσι η πόλη που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής όπου χτύπησε ο Εγκέλαδος, 15 χιλιόμετρα από την πόλη Οσμανίγια και 110 από το Χατάι, δεν θρήνησε νεκρούς, ούτε είχε τραυματίες.

«Διαπράχθηκε φόνος»

«Δεν επέτρεψα παράνομες κατασκευές και οικοδομικές δραστηριότητες» λέει. «Μερικές φορές οι άνθρωποι ενοχλούνταν μαζί μου και με ρωτούσαν σκωπτικά, αν ήθελα να είμαι ο μόνος αξιοπρεπής στη χώρα. Αλλά έτσι έχω καθαρή τη συνείδησή μου. Δεν επέτρεψα καμία παράνομη κατασκευή». Παράνομες κατασκευές υπάρχουν πολλές στην Τουρκία και οι κατασκευαστικές εταιρείες παραβιάζουν τους νόμους με κίνδυνο την ποινική τους δίωξη. Αλλά πριν από τις εκλογές δόθηκε η λεγόμενη οικοδομική αμνηστία, όπως λέει ο Εγίπ Μουχσού, από την Ομοσπονδία Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων.

Aπερίγραπτη καταστροφή, νεκροταφείο στα χαλάσματα

«Όπως μάθαμε, το κτίριο αυτό εδώ ήταν τετραώροφο, δηλαδή σχεδιάστηκαν 4 όροφοι και τα στατικά σχέδια ήταν επίσης ανάλογα. Στη συνέχεια όμως οι κατασκευαστές, στηριζόμενοι στις πολιτικά υποκινούμενες οικοδομικές αμνηστίες, πρόσθεσαν παράνομα 3 ακόμη ορόφους. Με άλλα λόγια διαπράχθηκε φόνος». Αλλά αυτό από μόνο του δεν εξηγεί τέτοια καταστροφή.

Σε ορισμένα σημεία το υπέδαφος είναι πολύ μαλακό και υποχωρεί. Σημασία έχει επίσης ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκε το κτίριο. Στην Αντιόχεια μια γυναίκα λέει ότι αυτή και οι γείτονές της έψαχναν στα χαλάσματα των σπιτιών τους για να δουν τις χαλύβδινες δοκούς, που προβλέπουν οι αντισεισμικοί κανονισμοί. Δεν βρήκαν ούτε μία.

«Δέχθηκα πιέσεις»

Μερικές φορές χρησιμοποιήθηκε και λάθος υλικό, εξηγεί ο μηχανικός Μουχσού, υπογραμμίζοντας ότι στην κατασκευή αυτού του κτηρίου χρησιμοποιήθηκαν λείες σιδερένιες ράβδοι, ενώ σύμφωνα με τους ισχύοντες οικοδομικούς κανονισμούς πρέπει να είναι αυλακωτές, γιατί έτσι «πιάνουν καλύτερα το σκυρόδεμα και κάνουν τις κολώνες πιο ανθεκτικές». Παράνομες κατασκευές, εξοικονόμηση χρημάτων σε λάθος επιλογές και κακοτεχνίες έγιναν επίσης και στο Ερζίν, όπως, λέει ο δήμαρχος Ελμάσογλου. Όχι όμως χωρίς να τους θέσει ο ίδιος προ των ευθυνών τους. Πολλές φορές κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν τις αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια. Ωστόσο, ο ίδιος παρέμεινε σταθερός στις θέσεις του, ακόμη και όταν δέχθηκε επιθέσεις γι’ αυτό.

«΄Όλοι αυτοί με πλεύρισαν, μου παραπονέθηκαν ότι δεν είχαν χρήματα να βγάλουν οικοδομική άδεια. Τους έλεγα πόσο λυπάμαι, αλλά αρκετοί στην πόλη μας θύμωσαν γι αυτό». Τώρα όμως τον ευγνωμονούν που κανείς δεν έπαθε κάτι. Βέβαια έλεγχοι θα γίνουν ακόμη και στα όρθια κτήρια, όπως και σε ολόκληρη την περιοχή, που είναι σεισμογενής. Ίσως μάλιστα, όπως λέει ο δήμαρχος, τα συνεργεία να έχουν περισσότερη δουλειά. Πρέπει να υπάρχει ασφάλεια πριν κατοικηθούν και πάλι τα κτίρια της πόλης.

dw.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ένταξη Δήμου Ρεθύμνης στο πρόγραμμα «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση»

Ο Δήμος Ρεθύμνης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με…

Ρεπορτάζ 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μέτρα Δήμου Εορδαίας για ανακούφιση των αδέσποτων ζώων από τον καύσωνα

Μέριμνα για την ανακούφιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις…

Ρεπορτάζ 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κανονικά θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 14/6 τα σχολεία του Αγίου Δημητρίου

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου και για τελευταία μέρα για φέτος,  όλα τα…