Άρθρο Localit 19 Μαΐου, 2022

Τουρκία και Αργεντινή οι κύριοι εταίροι της ΕΕ στην ανακύκλωση πρώτων υλών εκτός ΕΕ

Tουρκία και Αργεντινή είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ στην ανακύκλωση πρώτων υλών εκτός ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Ειδικότερα η Eurostat δημοσίευσε δεδομένα για τις εξαγωγές και εισαγωγές ανακυκλώσιμων  πρώτων υλών στην ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με αυτά παρατηρείται ανοδική τάση στον όγκο των εξαγωγών από το 2004. Το 2021  σε σύγκριση με το  2004 η αύξηση ήταν 80%, ήτοι πάνω από 18,0 εκατ. τόνοι.

Την ίδια χρονιά οι εξαγωγές ανακυκλώσιμων πρώτων υλών –που περιλαμβάνουν ανακυκλώσιμα απόβλητα και σκραπ καθώς και άλλες δευτερεύουσες πρώτες ύλες –  από την ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 40,6 εκατομμύρια τόνους, 2,0 εκατομμύρια τόνους περισσότερους από το 2020.

Οι εισαγωγές ανακυκλώσιμων πρώτων υλών από χώρες εκτός ΕΕ στην ΕΕ ανήλθαν σε 46,8 εκατομμύρια τόνους το 2021, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων τόνων σε σύγκριση με το 2020 και 7% σε σύγκριση με το 2004 (+3,2 εκατομμύρια τόνοι).

Το 2021, οι εξαγωγές σιδηρούχων μετάλλων (σίδηρος και χάλυβας) από την ΕΕ ανήλθαν σε 19,5 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ (48%) του συνόλου των εξαγωγών ανακυκλώσιμων πρώτων υλών. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ήταν τα προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης (4,5 εκατομμύρια τόνοι ή 11%) και ακολουθούν το χαρτί και το χαρτόνι (4,4 εκατομμύρια τόνοι ή 11%).

Όσον αφορά τις εισαγωγές στην ΕΕ, η μεγαλύτερη κατηγορία ήταν τα προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης (24,8 εκατομμύρια τόνοι), που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ (61%) του συνόλου των εισαγωγών ανακυκλώσιμων πρώτων υλών. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ήταν το ξύλο με 6,3 εκατομμύρια τόνους ή 15%, ακολουθούμενη από σιδηρούχα μέταλλα (σίδηρος και χάλυβας) με 5,5 εκατομμύρια τόνους ή 14%.

Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος προορισμός για τις εξαγωγές ανακυκλώσιμων πρώτων υλών της ΕΕ, με όγκο 15,2 εκατομμυρίων τόνων το 2021. Δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (5,5 εκατομμύρια τόνοι), ακολουθούμενη από την Ινδία (2,4 εκατομμύρια τόνους), την Αίγυπτο (2,0). εκατ. τόνοι) και η Ελβετία (1,7 εκατ. τόνοι).

Το 2021, οι εισαγωγές ανακυκλώσιμων πρώτων υλών της ΕΕ ήταν κυρίως από την Αργεντινή (7,9 εκατομμύρια τόνοι) και τη Βραζιλία (7,6 εκατομμύρια τόνοι), ακολουθούμενες από τη Ρωσία (4,8 εκατομμύρια τόνους), το Ηνωμένο Βασίλειο (4,6 εκατομμύρια τόνους) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (4,1 εκατομμύρια τόνους). τόνους).

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διαχείριση απορριμμάτων 10 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αποκτά ο δήμος Ιθάκης

Εγκρίθηκε η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών στο δήμο Ιθάκης. Η σχετική…

Διαχείριση απορριμμάτων 10 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έως τέλη Φεβρουαρίου σε λειτουργία η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων σε δήμους της Κ. Μακεδονίας

Σε περίπου ενάμιση μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των καφέ κάδων στους…

Διαχείριση απορριμμάτων 09 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Ηπείρου: Η μεταφορά απορριμμάτων της Κέρκυρας θα προκαλέσει αύξηση του κόστους για τους Ηπειρώτες

Η μεταφορά απορριμμάτων που παράγονται σε άλλες περιοχές της χώρας στη Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων στα…