Και δεύτερο χωριό στην Ισπανία επιστρέφει στην πεσέτα. Μετά τη μικρή Σαλβατέρα ντε Μίνιο, μικρό χωριό στην ισπανική πλευρά των βόρειων συνόρων με τη Γαλικία, που αποφάσισε να «αναστήσει» την πεσέτα τον περασμένο Νοέμβρη, τη σκυτάλη πήρε η Βιλαμαγιόρ ντε Σαντιάγο, περιοχή 130 χλμ νοτιοανατολικά της Μαδρίτης, σε μια προσπάθεια να επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας. Η περιοχή πλήττεται άγρια από την καλπάζουσα ανεργία, αφού το ένα τρίτο του πληθυσμού, 2.500 κάτοικοι είναι άνεργοι ενώ οι αυξήσεις στις τιμές σε σχέση με το 2002 πλησιάζουν το 45%.
Η ιδέα ανήκει και εδώ στους καταστηματάρχες και το πείραμα πέτυχε, αφού στα 30 καταστήματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα από τις 30 Ιανουαρίου, δαπανήθηκαν πεσέτες αξίας 6.000 ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα οι καταστηματάρχες σκοπεύουν να μετατρέψουν τις πεσέτες σε ευρώ σε τράπεζα της Μαδρίτης. Σύμφωνα με υπολογισμούς οι Ισπανοί φαίνεται να φυλάνε πεσέτες αξίας 1,7 δις ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ισπανίας δεν είχε θέσει χρονικό όριο για την μετατροπή τους σε ευρώ.
Πάντως η κατάσταση στην Ισπανία συνεχώς επιδεινώνεται, παρά τα επώδυνα μέτρα που έχει πάρει η νέα συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Η ανεργία καλπάζει στο 23%, ενώ τα νέα μέτρα δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στα μισθολογικά και τις απολύσεις.