Άρθρο Localit 24 Δεκεμβρίου, 2019

Το περιφερειακό συμβούλιο Δ. Μακεδονίας απορρίπτει το νέο ΕΣΕΚ και ζητά την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ομόφωνα αποφάσισε να μην  κάνει δεκτό το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της κυβέρνησης  για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής.

Ζητά να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζητά ακόμη  να υπάρξει πρώτα μέριμνα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μετά να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ καθώς  και  για την αποκατάσταση των εδαφών και των ορυχείων και λύση για τις τηλεθερμάνσεις που λειτουργούν στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου.

Όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης κατά την πολύωρη  συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα το νέο ΕΣΕΚ, «δεν μπορεί να γίνει δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης (ΕΣΕΚ) για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής, γιατί θα ζημιώσει τη Δυτική Μακεδονία με απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας».

Ζήτησε εκ μέρους του περιφερειακού συμβουλίου «να υπάρξει πρώτα μέριμνα εκ μέρους κυβέρνησης για τις νέες θέσεις εργασίας που θα πρέπει να δημιουργηθούν στην περιοχή και μετά να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ»,  ενώ αναφερόμενος στη ΔΕΗ σημείωσε ότι «από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της δεν μας έχει γνωστοποιήσει τι θα κάνει με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην περιοχή, όπως με τις αποκαταστάσεις των εδαφών και των ορυχείων που δεν θα λειτουργούν, τι θα συμβεί με τις τηλεθερμάνσεις τριών μεγάλων Δήμων, Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου».

Όπως ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, «το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε στην κυβέρνηση, τη ΔΕΗ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην περιοχή μας». Πρόσθεσε, δε, ότι το περιφερειακό συμβούλιο δύναται να τεκμηριώσει ότι «η έκτακτη ανάγκη, εκτός από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, μπορεί να συμπεριλάβει και την απολιγνιτοποίηση».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και το σχετικό ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου, που θα σταλεί στην κυβέρνηση, τη ΔΕΗ και την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση και συντήρηση υποδομών Κοινότητας Δρεπάνου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Αναβάθμιση και Συντήρηση Υποδομών Κοινότητας Δρεπάνου», από το δήμαρχο…

Ρεπορτάζ 04 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρωτοβουλία Δήμου Κατερίνης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και πρόταση συνεργασίας με τον ΔΟΜ

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, από τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης,…

Ρεπορτάζ 04 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
“Διπλή Ανάπλαση”: 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα στο Βοτανικό

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο  της «Διπλής Ανάπλασης» του δήμου Αθηναίων στις περιοχές του…