Άρθρο Localit 28 Απριλίου, 2021

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ενισχυμένο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον αναθεωρημένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ την Τρίτη με 641 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 14 αποχές. Στόχος του μηχανισμού είναι να διασφαλίσει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση καταστροφών μεγάλης κλίμακας, ιδίως όταν αυτές επηρεάζουν πολλές χώρες ταυτόχρονα.

Για την ταχύτερη παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση κρίσεων, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποκτήσει άμεσα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τους αναγκαίους πόρους μέσω του αποθεματικού rescEU.

1,263 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον μηχανισμό για την περίοδο 2021-2027. Το ποσό αυτό θα συμπληρωθεί με 2,056 δισ. από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης (περίπου πενταπλάσιο του ποσού που είχε διατεθεί κατά το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την ανάδειξή του σε σύμβολο αλληλεγγύης της ΕΕ. Τόνισαν ότι οι προσαρμογές του μηχανισμού, που εγκρίθηκαν σήμερα στην ολομέλεια,  θα φέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερο συντονισμό και περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας.

Ο εισηγητής Νίκος Ανδρουλάκης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα) δήλωσε: «Το rescEU ενσαρκώνει το ευρωπαϊκό όραμα, παρέχοντας άμεση βοήθεια είτε πρόκειται για τις δασικές πυρκαγιές στην Εύβοια και τους πρόσφατους σεισμούς στην Κροατία, είτε εκτός συνόρων με την αποστολή οξυγόνου στην Ινδία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Με τις αλλαγές που ψηφίσαμε διασφαλίσαμε την ενίσχυση αυτού του μέσου έμπρακτης αλληλεγγύης, ώστε να στηρίζει τα κράτη που έχουν ανάγκη βοήθειας με ενιαίο, γρήγορο και κυρίως, αποτελεσματικότερο τρόπο».

Να σημειωθεί ότι ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης δημιουργήθηκε το 2013 σε εθελοντική βάση για να βοηθά τα κράτη μέλη με τις ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές. Από το 2019, όταν συστάθηκε το rescEU, η ΕΕ είναι σε θέση να προμηθεύεται από κοινού πόρους και να βοηθά τις χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και των οποίων οι εθνικοί πόροι φτάνουν στα όριά τους. Ένα νέο στρατηγικό ιατρικό απόθεμα του rescEU, στο οποίο συμμετέχουν αυτή τη στιγμή εννέα κράτη μέλη, δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αντιδρά γρηγορότερα όταν συμβαίνουν κρίσεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά 19 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προσφυγή οικολογικών οργανώσεων κατά της πράσινης ταξινόμησης από την ΕΕ της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου

Οικολογικές οργανώσεις λαμβάνουν νομικά μέτρα εναντίον του νέου κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βαπτίζει φιλικές…

Ευρωπαϊκά 13 Ιουλίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ευρώπη- καύσωνας: Κύμα ακραίων θερμοκρασιών σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία

Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, που ήδη πλήττονται εδώ και ημέρες από καύσωνα, η…

Ευρωπαϊκά 27 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο Μιλάνο ο δήμαρχος αποφάσισε να σταματήσει την παροχή νερού στα σιντριβάνια, όπως και το πότισμα στα δημόσια πάρκα

Εξαιτίας του φαινομένου της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Ιταλία, ο δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα…