Άρθρο Localit 03 Νοεμβρίου, 2022

Το Διεθνές Συνέδριο «From Chaos to Cosmos» στη Λάρισα

Ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, βιωσιμότητα, συμπερίληψη των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ελαχιστοποίηση του αποκλεισμού των χρηστών,  ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών, ήταν μερικές μόνο, από τις κεντρικές ιδέες που αναπτύχθηκαν στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «From Chaos to Cosmos», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες, στη Λάρισα.

Το συνέδριο, πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, έως και αύριο Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Την αυλαία του Συνεδρίου «άνοιξε» η  Stefanie Dreyer, ως βασική επιμελήτρια της οργάνωσης του Συνεδρίου, ενώ το όλο εγχείρημα χαιρέτισαν κατά σειρά ο Δήμαρχος Λαρισαίων,  Απόστολος Καλογιάννηςο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας,  Κωσταντίνος Αγοραστός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος του Δικτύου «Major Cities of Europe»,  Giorgio Prister, τονίζοντας έκαστος, τη σημασία του συγκεκριμένου συνεδρίου και παρόμοιων δράσεων για την ανάπτυξη ισχυρών συμπράξεων και συνεργατικής κουλτούρας, στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων και των κοινοτήτων.

Εξ αποστάσεως παρέμβαση στην έναρξη του Συνεδρίου, πραγματοποίησε και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος τόνισε τη σημασία όλων των ψηφιακών πρακτικών και δράσεων των Δήμων της χώρας, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα του εθνικού σχεδίου δράσης, σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην αρτιότητα της διοργάνωσης, από την πόλη της Λάρισας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων,  Απόστολος Καλογιάννης«…τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια ώστε η εξωστρέφεια της πόλης να είναι σύμφυτη με την πορεία της. […] Το όραμα του Δήμου Λαρισαίων στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, έχει έντονα ανθρωποκεντρική διάσταση.»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε πως: «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε Δήμους και πόλεις που θα ακούνε, θα αλληλεπιδρούν, θα προσαρμόζονται, θα προνοούν, θα θεραπεύουν γρήγορα τα προβλήματα, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν έγκαιρα και με επιτυχία τις πολλές και διαφορετικές προκλήσεις της εποχής».

Ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, βιωσιμότητα, συμπερίληψη των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ελαχιστοποίηση του αποκλεισμού των χρηστών, δικτύωση, ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών, ανάπτυξη συν-αντίληψης μεταξύ φορέων, τοπικών αρχών και πολιτών σε σχέση με την ανάπτυξη των πόλεων και την επίτευξη καινοτομιών μέσω των ΤΠΕ, μεταβολή της υφιστάμενης κουλτούρας, ήταν οι κεντρικές ιδέες που αναπτύχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, οι οποίες συνέθεσαν ένα σύνολο πέντε βασικών θεματικών ενοτήτων.

Συγκεκριμένα:

  • Η 1ηθεματική ενότητα επικεντρώθηκε στην «έξυπνη» ανάπτυξη των πόλεων της Ελλάδας γενικά και της Λάρισας ειδικά, μέσω των ΤΠΕ.
  • Στη 2ηθεματική ενότητα, οι εισηγήσεις των ομιλητών έθιξαν θέματα που αφορούν, στις ψηφιακές τάσεις και στις πιέσεις που φέρουν οι διαδικασίες που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δήμων μέσω των ΤΠΕ.
  • Η 3ηθεματική ενότητα επικεντρώθηκε στη σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού, στην πορεία των τοπικών κοινοτήτων προς την ανάπτυξη, μέσω της ψηφιοποίησής τους.
  • Στην 4ηθεματική ενότητα παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμογής ψηφιακών πλατφορμών, μέσω των οποίων γίνεται αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων των Δήμων και των πόλεων, κατά τη διαδικασία του πολιτικού τους -τοπικού – σχεδιασμού.
  • Στην 5ηθεματική ενότητα, οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στη σημασία της τεχνολογικής επιμόρφωσης και της παροχής «συνοδείας» σε δημοσίους υπαλλήλους και στους πολίτες, κατά τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δήμων και των υπηρεσιών τους, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό των πόλεων, πάντα όμως με γνώμονα τη διατήρηση της αστικής δημοκρατίας.

Μεταξύ των εισηγητών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, ήταν ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων,  Κωνσταντίνος Διαμάντος, ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων  Δημήτρης Δεληγιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης «e-Trikala», ο  Οδυσσέας Ράπτης, ο  Κωστής Μοχιανάκης, η συμβολή του οποίου στην ψηφιακή παρουσία του Δήμου Ηρακλείου ήταν και είναι καθοριστικής σημασίας, ο  Πάνος Φυτσιλής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο  Dominic Byrne, επικεφαλής της στρατηγικής ΤΠΕ, στο Συμβούλιο της Κομητείας Fingal, της Ιρλανδίας.

Σύνεδροι και συμμετέχοντες στο Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες, να προβληματιστούν, να αναρωτηθούν, να συνομιλήσουν, κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων, των συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας.

Σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, 2η μέρα του Συνεδρίου, θα ακολουθήσει ένα ακόμη σύνολο εισηγήσεων.

Κεντρικός θεματικός άξονας των αυριανών εισηγήσεων και συζητήσεων θα αποτελέσει ο συνδυασμός των εννοιών: βιωσιμότητα των έξυπνων πόλεων με κλιματικά ουδέτερο αποτύπωμα, τουρισμός και διαβίωση στις έξυπνες πόλεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοίγει στις 26 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού για υποβολή αιτήσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με…

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης – Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης

Η αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη…

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράμα: Παράταση υποβολής αιτήσεων για μείωση δημοτικών τελών

Έως την Παρασκευή 15 Μαρτίου, παρατείνεται στον Δήμο Δράμας, η υποβολή αιτήσεων για μείωση δημοτικών…